20 Май, 2020 18:45 13 366 6

Как ракът на белия дроб се познава по лицето

  • лице-
  • рак-
  • рак на белите дробове-
  • симптоми-
  • признаци-
  • здраве-
  • огледало

Можете да ги видите само като се погледнете в огледалото

Как ракът на белия дроб се познава по лицето - 1
Снимка: shutterstock

Ракът на белия дроб представлява неконтролируем растеж на абнормни клетки в единия или и двата бели дроба.

Докато нормалните белодробни клетки се делят и развиват в нормална тъкан, тези изменени клетки растат по-бързо и никога не оформят здрава белодробна тъкан. Вместо това те образуват тумори, които по-нататък разрушат белия дроб и пречат на нормалната му функция.

Ракът на белия дроб е главна причина за смърт както при мъжете, така и при жените. Повече хора умират от рак на белия дроб, отколкото от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата взети заедно.

Могат да минат много години, преди да се изявят основните симптоми на рака на белия дроб. Често, те се бъркат с признаците на далеч по-безобидни състояния. Симптомите нерядко се появяват, когато заболяването е вече в напреднал стадий и лечението е с ограничени възможности.

Лекарите обаче са открили и още няколко признаци, които могат да алармира за това състояние. Можете да ги видите само като се погледнете в огледалото.

Спускането на клепача, стесняване на зениците и изпотяване от едната страна на лицето може да показват рак на белия дроб.

Според онколозите спускането на клепача на едното око често е симптом на новообразувания. Експертите казват, че това може да се дължи на старост, но ако забележите превишаването на кожната гънка, е по-добре да обсъдите ситуацията с лекар.

Друг симптом е прекомерното стесняване на зеницата. Причината за този симптом се крие в големия брой нерви, преминаващи през горната част на белите дробове: туморите ги притискат и водят до силно стесняване на зеницата.

Ефектът може да се прояви както на едно око, така и на две - в зависимост от местоположението на тумора.

Друг възможен сигнал е намаляване на потенето от едната страна на лицето. Поради увреждане мастните жлези спират да работят.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    33 1 Отговор
    Като си лягам късно ми се спускат клепачите а като удара една бира се изпотявам

    Коментиран от #2

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...
  • 3 Да баба ми, имаше цял живот

    15 2 Отговор
    Спуснати клепачи и ако не беше и посегнала една неграмотница, щеше да отпори до 100...!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Ххх

    2 0 Отговор
    Все пак основните признаци и симптоми мисля че е логично да се търсят в самия бял дроб, а не в клепача, зеницата или потенето на лицето. На човек белия дроб ако е вече заболял от страшната диагноза, той няма да е без болки, кашлица и др. симптоми от сорта, които да светват червената лампичка. Така че е добре човек да си следи най - вече състоянието на самия орган, а бих казал, доколкото може и да го пази. Било от тютюнопушене, било от работа във вредни условия и вдишване на газове, които биха могли да предизвикат увреждане.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.