Зърнено-житните култури са група културни растения от семейство Житни и днес те са използвани за осигуряване на значителна част от прехраната на човечеството. Тези култури се отглеждат в по-големи количества и са източник на повече хранителна енергия в световен мащаб от всяка друга група земеделски култури, пише zdrave.to.
Но се оказа, че зърнените култури не само насищат организма с полезни микроелементи и витамини, но също така могат да бъдат опасни за здравето.
Лекарите разказаха какво може да доведе до прекомерна консумация на каша от елда. Оказва се, че злоупотребата с елда може да причини редица опасни заболявания, а за някои хора това по принцип е противопоказано.
"Най-опасна е елдата за жени, чиято възраст надвишава 40-45 години, тъй като тялото им започва да губи способността бързо да усвоява калций.
А именно, тази зърнена култура забавя още повече този процес, което автоматично класифицира жените във възрастовата група с риск от остеопороза. Освен всичко останало, кашата от елда може да провокира процеса на разпадане на зъбите “, казват лекарите.
Изключителната предпазливост също трябва да се прояви от хора, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт. Опасността от елда в този случай е, че тя може да причини стомашни спазми и други неприятни последици.
Тези, които страдат от бъбречна недостатъчност, хипертония, стомашна язва или диабет, лекарите препоръчват да ядат каша от елда не повече от 1-2 пъти месечно. Но тези, които очевидно са склонни към алергии, по принцип трябва да забравят за тази зърнена култура.
Според лекарите ако прекалите с консумацията на елда, докато се опитвате да отслабнете, може да бъде се появят странични ефекти като главоболие, апатия, загуба на сила и летаргия.
И все пак, не трябва напълно да се откажете от тази зърнена култура, тъй като този продукт е в състояние да защити организма от развитието на рак.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Бесен Язовец
Коментиран от #2
22:37 21.05.2020
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Бесен Язовец
До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":
Ше те научвам и на други рабУти само се отърси от шока!22:55 21.05.2020
4 Бесен Язовец
До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":
Знаеш ли какво се сетих за шока пробвай отвара от хвощ но не е от семейство шипкови да знаеш !23:01 21.05.2020
5 Нямате ли редактори?!
Коментиран от #6, #9
23:10 21.05.2020
6 P.S.
До коментар #5 от "Нямате ли редактори?!":
С "прекомерМата" се има предвид "прекомерНата"23:12 21.05.2020
7 А пък аз
С кастанети съм... А гречката е полезна, защото съдържа желязо, прочиства кръвта, регулира холестерола, помага на стомашно-чревния тракт, съдържа магнезий, необходим за сърдечно-съдовата система... Тези учени току измислят нещо , първо за спанака/ желязо, за яйцата/холестерол/ за маслото /маргарина. Каквото Бог е създал за храна на човека все е полезно. Важно е количеството.
23:42 21.05.2020
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Пръв съм у село
До коментар #5 от "Нямате ли редактори?!":
Не нямат!....Преназначени са ,като модератори.......От село съм и аз,но съм пръв а те горките,софиянци станаха с тройки по български.......Коментиран от #14
04:20 22.05.2020
10 Старинна песен
Мамалига - качамак, каша от царевично брашно.
04:34 22.05.2020
11 ази
07:40 22.05.2020
12 мъкаааа
08:44 22.05.2020
13 баба Даба много слаба
08:46 22.05.2020
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Статията е копирана
15:30 22.05.2020