Last news in Fakti

24 Май, 2020 13:37 8 643 6

Ето какви са ползите от вкусния тахан от кайсиеви ядки

  • тахан-
  • кайсиеви ядки-
  • ползи

Заради високото си съдържание на калий кайсиите се препоръчват за консумация от хора със сърдечно-съдови проблеми

Ето какви са ползите от вкусния тахан от кайсиеви ядки - 1
Снимка: Shutterstock

Ядките са изключително ценни за нашето меню. Подходящи за междинно похапване или дори понякога като заместител на някое ядене в офиса в забързаното ни ежедневие. Можете и съвсем да улесните приемането им като си купите буркан с тахан и добавяте по някоя лъжица в закуската си. Така лесно ще заместите и някои от по-вредните подсладители, тъй като в повечето случаи таханът придава сладост, като дори се ползва при десерти. Trafficnews.bg представя ползите от тахана от кайсиеви ядки.

Те са богати на витамин С, витамини от групата В, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий и йод. Заради високото си съдържание на калий кайсиите се препоръчват за консумация от хора със сърдечно-съдови проблеми. Пектинът и фибрите им са добър избор за детоксикация, особено извеждане на тежки метали, както и за профилактика на гнилостни процеси в организма и предпазване от упорит запек.

В тялото ни каротеноидите действат като мощни антиоксиданти, главен участник в борбата със свободните радикали, освободени в следствие на слънчевата светлина и много други фактори от околната среда. Свободните радикали причиняват вреди при взаимодействие с клетъчната мембрана и клетъчното ДНК. Тъй като свободните радикали са един от основните причинители на стареенето /и не само на стареенето, а и на дегенеративните заболявания/, каратеноидите са особено важни при поддържането на човешкото здраве, както и за здравата ни имунна система.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Lost in translation - Натравяне

    11 0 Отговор
    Добре е да се внимава с консумацията на кайсиеви ядки. Възможно е натравяне поради съдържание на циановодород (синилна киселина). Доколкото си спомням ставаше въпрос за горчивите кайсиеви ядки. Ако се консумират цели ядки, горчивият вкус е индикатор. Но под формата на "тахан" не е ясно.
  • 2 Ешти

    3 2 Отговор
    Ама да не се отровите .
  • 3 Лорчето

    2 0 Отговор
    И аз съм се натравяла ..!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 инж технолог по хранене

    1 0 Отговор
    Вместо да се тъпчете с тахан,не можете ли просто да ядете узрели кайсии?