Last news in Fakti

25 Май, 2020 09:30 3 023 12

Откриха ген, който пречи на напълняването

  • ген-
  • напълняване-
  • отслабване-
  • тегло

Ето защо има хора, които поемат много храна, не спортуват постоянно и въпреки това не наддават

Откриха ген, който пречи на напълняването - 1
Снимка: Shutterstock

Учени откриха ген, свързан с поддържането на нормално тегло, който вероятно пречи на тези слаби хора да дебелеят, съобщи електронното издание Medical Express, цитирано от БТА.

Изследователите публикуваха в сп."Сел" резултатите от проучването на генетична база данни на над 47 000 души в Естония, сред които са открили гена.

"Всички знаем, че тези слаби хора са около един процент от населението", казва Джоузеф Пенингър, директор на института по природни науки и преподавател по медицинска генетика в Университета на Британска Колумбия, който ръководи изследването.

"Те могат да ядат, каквото си пожелаят и остават метаболитно здрави. Поемат много храна, не спортуват постоянно и въпреки това не наддават... Всички изучават затлъстяването и генетиката на затлъстяването. Помислихме си, че ще е добре да тръгнем по обратния път и да изследваме слабите хора", добави той.

Пенингер и екипът му изследва данни от естонската Биобанк, включваща 47 102-ма души на възраст от 20 до 44 години. Учените сравняват ДНК проби и клинични данни от здрави слаби индивиди с такива с нормално тегло и откриват генетични вариации в гена АЛК, които са уникални за слабите хора.

За учените е известно, че този ген често мутира при различни видове рак и има репутацията на "онкоген", свързан с развитието на тумори. Ролята му извън това обаче досега е слабо изследвана. След новото изследване вече има основания да се смята, че този ген играе роля в резистентността на организма да натрупва тегло. При изследванията с мишки се оказало, че той подава сигнал на мозъка да гори по-интензивно мазнини.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    23 3 Отговор
    Злобата при жените ги прави слаби нищо че се тъпчат от яд

    Коментиран от #12

  • 2 Радо

    7 8 Отговор
    Бати Бойко казал:" Един човек като не яде нищо, как ще надебелее, а???"
  • 3 Алфа Вълкът

    18 1 Отговор
    Да ама виж тая от дясно какви цомби има за сметка на кльощавата. Гена на цомбите е най-важен!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 всички са по калъп в тая държава

    3 4 Отговор
    Естноия има най-много моделки на глава от населението в света.

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 6 Рошко

    19 0 Отговор
    Да се помолим да се намери ген за акъл, че светът тотално изперка
  • 7 ристю

    5 2 Отговор
    И аз имам такъв приятел кльощав и сух като фъстъчена кора. Толкова години не е качил един килограм,а яде като разпран. Шегувам се! И яденето му е като него. Но....вече се е сбръчкал и е получил някои нередности по себе си.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Балконский

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "всички са по калъп в тая държава":

    И всичките са фригидни и анемични
  • 11 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    СПОРЕД ДОСТИЖЕНИЯТА НА СВЕТОВНАТА НАУКА - ТРЯБВА ДА Е ХОРМОН - НЕ ГЕН !!! НАПЪЛНЯВАНЕТО Е ЗАВИСИМО ОТ РАБОТАТА НА ЕДНА ЖЛЕЗА /ЩИТОВИДНА / И ОТДЕЛЯНИТЕ ОТ НЕЯ ХОРМОНИ!!!ВСИЧКИ ИМАТЕ БЛИЗКИ И ПОЗНАТИ КОИТО -" ПЛЮСКАТ НА ТУМБАК" И СИ ОСТАВАТ СЛАБИ И С ОТЛЕПЯЩА СЕ КОЖА !!!!!!!!!!!
  • 12 ЦСКА умре

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Има зли жени, щото си НЕГРАМОТЕН.