Last news in Fakti

27 Май, 2020 09:30 5 299 7

Как и какво трябва да спортувате според възрастта

  • спорт-
  • възраст-
  • йога-
  • бягане

Без преглед от специалист по лечебна физкултура е опасно сами да решавате да се впуснете в активни самостоятелни тренировки

Как и какво трябва да спортувате според възрастта - 1
Снимка: Shutterstock

Физическата активност влияе благоприятно на сърцето, на мозъка, тя допринася за понижаването на кръвната захар. Заниманията с физкултура и спорт удължават живота и намаляват риска от смърт от сърдечносъдови заболявания, пише zdrave.to.

Обаче наскоро проведени изследвания показват, че активните занимания със спорт в по-зряла и преклонна възраст увеличават риска от смърт от сърдечносъдови заболявания. На възрастните мераклии за здравословен начин на живот се препоръчва да спортуват много разумно, защото прекалените натоварвания могат да доведат до инфаркт или инсулт, а не да ги спасят от тези тежки заболявания.

На какво трябва да обръщат внимание хората в зряла възраст, когато правят физически упражнения и практикуват различни видове спорт, обяснява д-р Александър Мелия - лекар по лечебна физкултура и невролог.

“Без преглед от специалист по лечебна физкултура е опасно сами да решавате да се впуснете в активни самостоятелни тренировки, ако зад гърба ви има вече доста натрупани години”, казва специалистът.

Йога също може да навреди

Именно докторът оценява рисковете, като взема предвид какви заболявания има пациентът и в каква физическа форма се намира той. Как се чувства човекът, каква е неговата двигателна активност през деня - всичко това трябва да се вземе предвид, планирайки физическите натоварвания. Без такава оценка е много голям рискът да получите усложнения.

“И вместо да ви донесат бодрост и радост, спортните занимания могат да предизвикат болка или пък да навредят сериозно на здравето ви. Трябва сериозно да се гледа на дозировката на упражненията (интензивност, продължителност), а всичко това се определя от лекаря индивидуално за всеки човек.

Различните типове упражнения трябва да се подбират индивидуално, иначе спортуването може да провокира възникване и развитие на заболявания и да влоши състоянието на човека. Или обратното: интензивността е прекалено слаба, което предполага, че няма да има ефект от тези упражнения.

Не забравяйте, че човек на 75 години не може успешно да се справя с това, което е правел на 35. Дори и да му се иска, дори мозъкът му да не е забравил предишните спортни успехи”, напомня лекарят.

Преди да посетите специалист по лечебна физкултура:

• Направете си ЕКГ, за да проверите функцията на сърдечносъдовата система.

• Стойностите на кръвното налягане като непременно уведомете специалиста дали страдате от хипертония.

• Състоянието на ставите (дали не страдате от артрит на колянната и тазобедрената става).

За специалиста, който ще ви изготви план за физически упражнения, е важно да научи дали имате аритмия. И ако “да” - то точно каква аритмия е (постоянна, предсърдно мъждене, периодична). Той трябва също така да прегледа състоянието на мускулите, за да определи физическата активност на пациента през деня.

Американската асоциация по физическо здраве препоръчва минимум 150 минути физическа активност на седмица за човек в средна и над средна възраст. Тук влизат силовите и аеробните (кардио) упражнения. За т.нар. кардиотренировки най-подходящо е обикновеното ходене, въпреки че можете да си позволите и фитнес зала, и друга спортна зала, където да се занимавате, без да прекалявате на велотренажор например. Но само в случай, че нямате проблеми със ставите.

Ако сте се увлекли по така модерния и вече доста масов спорт - скандинавско ходене, бъдете много предпазливи, никакъв фанатизъм в това отношение. Не е нужно да се пренатоварвате и още повече да гоните някакви рекорди. Търсете и открийте своя собствен ритъм, като непременно си давайте почивки. Имайте предвид, че проблемите със ставите са противопоказания за практикуване на скандинавско ходене.

След 50 г. бягането не се препоръчва

Особено полезни за възрастните спортисти са силовите упражнения, въпреки че много хора не се интересуват от тях. Подходящи са упражненията с вдигане на гирички; повдигане на други тежести с ръцете, а също и с краката. Вашият треньор ще ви обучи на специфични типове силови упражнения, както и упражнения на силови тренажори. Такова натоварване укрепва мускулите, които заради заседналия начин на живот постепенно атрофират.

Бягане не се препоръчва. Състоянието на ставите не е такова, че да могат адекватно да реагират на такова натоварване. По-добре го заместете с ходене. Бъдете предпазливи и с прикляканията. Защото вместо стегнат ханш и крака, можете да си докарате походка на ездач, само дето няма да сте на кон.

Внимание!

В интернет има много “учители”, които призовават възрастните хора да правят по 100-200 приклякания на ден. По принцип, това е полезно упражнение, то укрепва мускулите на краката. Но прекаленото натоварване може да доведе до големи проблеми с коленните стави. Приклякайте в плавно темпо и до ъгъл от 90 градуса, не повече. Можете да правите прикляканията, опирайки се до стената.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капиталист

    19 2 Отговор
    Да не забравите да платите 50лв. за преглед и 100лв. за мнение на специалист. После да си купите добавки за 200лв. и си правете 15мин. гимнастика 3 пъти в седмицата. Диетата при диетолог е много важна - 200лв. и тренировките според хороскопа от астролог - 300лв.
  • 2 приятелски съвет

    16 1 Отговор
    Може ли да не ни учите какво да ядем,да пием,да спортуваме,да гледаме,да готвим и т.н.?! Хайде,престанете вече с уроците! СТАВАТЕ БАНАЛНИ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Излюпено яйце преди години

    1 0 Отговор
    А как и какво трябва да стане за да може един човек от Варна да му е наред всичко ?
    Например човек, който е неприятен, с предимно гадна енергия и съществува и живее застоял живот, защото не може да живее как да е , през каква трансформация трябва да мине, за да е на себе си, че всъщност от години не е на себе си, а даже и българското не е на себе си, ама от векове ?!

    Коментиран от #7

  • 7 Междудругото ми минава през умът

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Излюпено яйце преди години":

    Да, българското не е на себе си от векове , ориста му не е на себе си !
    Например човек който пита друг човек КАК СИ ? той казва МНОГО ДОБРЕ ! Така казва, защото е минал през презареждане, от което да се чувства позитивно и / или така са му казали !
    "Редно е да се спортува правилно и достатъчно всеки ден" !!!