Last news in Fakti

26 Май, 2020 19:10 3 165 3

Неподозирани ползи от кето диетата

  • кето диета-
  • чревна флора-
  • полезни бактерии-
  • здраве

Оказва се че този режим на хранене има и други ползи освен за сваляне на килограми

Неподозирани ползи от кето диетата - 1
Снимка: shutterstock

Модерната кето диета се оказа много по-здравословна отколкото се смяташе до сега. Американски учени установиха, че освен да изгаря мазнините, този режим на хранене променя микробиома и това засилва имунната система, като намалява възпаленията, съобщи агенция UPI.

Диетата, която ограничава въглехидратите за сметка на мазнините, остава спорна. Според привържениците ѝ, освен за отслабване, тя е полезна също при епилепсия и диабет.

Учените от университета на Калифорния в Сан Франциско са работили със 17 доброволци.

Половината били поставени за месец на стандартен западен режим на хранене с 50 % въглехидрати, 15 % протеини и 35 % мазнини. Другата половина била на кето диета с 5 % въглехидрати, 15 % протеини и 80 % мазнини за същия период от време.

След това групите се разменили.

Резултатите показват, че при кето диета значително се променят нивата на 19 бактериални семейства.

Учените продължили изследването, като взели проби от съдържанието на червата на кето групата и ги вкарали в мишки. След това поставили гризачите на кето диета.

Резултатът бил, че спаднали борещи се с инфекции клетки, за които е известно, че засилват възпалението при автоимунни болести.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дида

    3 1 Отговор
    И неподозирани вреди...
  • 2 Поредния

    4 1 Отговор
    ... Доволен. Не преяждам, не ям сладкиши, само с бирата малко прекалявам 3-4 на вечеря, но държа свалените 20кг вече 3-та година. Философите с тумбаци да ми обеснАт от кво и кога ще умрЪ 🙄
  • 3 гръндж

    2 1 Отговор
    " Според привържениците ѝ, освен за отслабване, тя е полезна също при епилепсия и диабет. " Значи ще придобиете епилепсия и диабет последователно. Честито на печелившите!