Last news in Fakti

31 Май, 2020 14:40 2 802 8

Днес е Международният ден за борба с тютюнопушенето

  • блондинки-
  • тютюнопушене-
  • световен ден-
  • световен ден за борба с тютюнопушенето-
  • 31 май-
  • международен ден на блондинките

Вижте какво друго важно нещо отбелязваме на 31 май

Днес е Международният ден за борба с тютюнопушенето - 1
Снимка: shutterstock

Днес отбелязваме и друг много по-важен и значим ден - Световният ден против тютюнопушенето. Датата за отбелязването му официално е приета през 1987 г. по инициатива на Световната здравна организация.

За първи път е отбелязан на 31 май 1988 г. С него се цели привличане на вниманието върху тютюневата епидемия, която обхваща с пипалата си в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години.

Традиционно, на този ден се провеждат различни кампании, които са насочени към отказване от вредния навик.

Повече от 4000 химични вещества се съдържат в тютюневият дим. Много от тях са токсични, други са радиоактивни, а над 40 причиняват рак. Причината за това е високата температура, до 900C, която се развива в димящият край на цигарата при вдишване. Около 85% от тютюневият дим в затворено помещение се дължи на страничен димен поток. В него се съдържа 2 пъти повече никотин, 5 пъти повече въглероден оксид, 3 пъти повече канцерогена безпирен.

Международният ден на блондинките

31-ви май е Международен ден на блондинките. Денят за честване на русокосите дами (че и господа), официално е приет през 2006 г. Тогава е връчена за пръв път наградата "Диамантено токче", която представлява престижно отличие за русокоси дами, които са успели в живота. Смята се, че първата блондинка в историята на човечеството e древногръцката богиня Афродита, чиито златисти къдрици били подарък от самия Зевс.

Блондинките са смятани от мнозина за най-красивата част от нежната половина на човечеството. За да бъдеш блондинка не е необходимо да си родена такава, както се казва „роди ме мамо … хитра, аз сама ще се изруся” или нещо от този сорт. Шегите за интелекта на блондинките са много, въпреки че голяма част от русите дами не са естествени блондинки, а просто са под прикритие. Което някакси води до това, че шегите се отнасят и до брюнетките, но нека не задълбаваме.

Култът към блондинките се създава от киноиндустрията и особено от Холивуд в средата на 20 век. Една от русокоските пленила света с русите си коси и чар е именно секс символът на всички времена Мерилин Монро. Интересен факт за нея е, че тя дори не е естествено руса, но това не е никаква пречка за милионите ѝ фенове.

Честит празник на всички русокоси дами, пожелаваме им да продължават да сияят и да пръскат чар по света.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевзек

    8 0 Отговор
    Това значи автоматично означава че е международният ден на простотията и тъпотията....😂😂😂😂😂😂
  • 2 Значи

    4 0 Отговор
    Днес е денят на най-умните хора в света! Дончо дали празнува и той!
  • 3 Copy&paste

    4 0 Отговор
    С колежката Ви Маринова, публикувала по-рано през деня почти дословно същата статия, от едно и също място ли преписвате? Как ще се разберете помежду си коя е "авторът"?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 виц

    4 0 Отговор
    Две блондинки си говорят.Едната пита другата:Какво е секса за теб:Тя отговаря:Вятър Работа.Другата въздиша:КАК ИСКЪМ ДА МЕ ПОДУХНЕ ВЯТЪРА.
  • 6 инж технолог по хранене

    0 0 Отговор
    НЕ СЕ ПИШЕ безпирен,А БЕНЗПИРЕН или бензопирен. Бензопиренът е един от най-силните канцерогени. Бензопиренът е полицикличен ароматен въглеводород и е резултат от непълно изгаряне на органично вещество при температури между 300 ° C и 600 ° C. Вездесъщото съединение може да се намери във въглищен катран, тютюнев дим и много храни, особено меса на скара.
  • 7 препис

    2 0 Отговор
    - Пено, видях мъжа ти на плажа с една стройна блондинка!
    - Ми ти с к'во очакваш да го видиш, ма, с кофичка и лопатка ли...
  • 8 Ееееей

    1 0 Отговор
    Баш днеска ли бе?