2 Юни, 2020 18:25 3 194 9

Изненадващ за българите факт по време на карантина

  • храна-
  • домашно приготвена-
  • анкета-
  • българин-
  • коронавирус-
  • пандемия

Хранили сме се много по-здравословно

Изненадващ за българите факт по време на карантина - 1
Снимка: Shutterstock

Несъмнено един от секторите, които не само не бяха засегнати по време на пандемията от коронавируса, но и отчетоха ръст, беше на компаниите за доставка на храна. Оказва се обаче, че по време на изолация българинът предпочита домашната храна и много от хората са предпочитали да си готвят вкъщи. За въпросния период 96% от хората между 20 и 64 години казват, че готвят вкъщи. Българинът прекарва дневно средно 63 минути в приготвяне на храна. За 43% от работещите вкъщи това е повече от преди, сочи проучване на компаниите Upfield и Pragmatica.

Що се отнася до готвенето вкъщи, по време на работния процес, 58% от българите планират храненето си седмица предварително. Всеки трети отговорил казва, че се храни по-здравословно от преди пандемията. 40% хапват повече зеленчуци, 36% избират повече плодове и само 4% са наблегнали на сладките неща и шоколада, а 18% от хората казват, че хапват повече сандвичи от преди.

Работата вкъщи означава също, че след една „онлайн“ среща може да следва веднага друга и понякога набързо, докато работим, имаме време само за няколко хапки.

72% от феновете на сандвича го хапват редовно, а абсолютен фаворит е сандвичът със сирене. Повечето предпочитат сандвич за закуска (58%) или за леко хранене (32%). Обичат го, защото е вкусен, приготвя се бързо и може да бъде в много комбинации.

20% повече маргарин се е консумирал по време на карантината. 38% от респондентите заявяват, че използват маргарин; повечето от тях (35%) го ползват директно като съставка за сандвичи. След като са правили повече сандвичи по време на карантината, съответно са имали нужда от 20% повече маргарин в хладилника. Двама от десет фенове на маргарина го предпочитат, защото е на растителна основа и 17%, защото се комбинира лесно.

Друго интересно наблюдение от проучването е, че семействата започват да се хранят по-често заедно. Повече от половината казват, че се събират около масата. Родители и деца, всички заедно, се наслаждават на домашно приготвената храна.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 човек от народа

    16 1 Отговор
    аз вече сам си пека хляба. става страхотен - нищо общо с боклука в магазина.

    Коментиран от #5

  • 3 Между другото

    5 6 Отговор
    Сандвичите са най вкусната и бърза храна...!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Отдавна

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "човек от народа":

    го правя. Имам машина за хляб. Слагам брашно, вода, сол, мая и знам какво ям. Хляб не купувам повече от 10 години.

    Коментиран от #6

  • 6 човек от народа

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Отдавна":

    не бих изпортил хубавия домашен хляб с машина. само класически методи - на ръка. и никакво бяло брашно ! ръж, типово, грахам, лимец, царевица и какво ли още не.
  • 7 Предник

    3 1 Отговор
    Ма как? Аз не се спирам с маргарина. От сутин до вечер си маам и обувките си мажа даже!
  • 8 Хасан

    4 1 Отговор
    Аз маам филии с мас като вожда.
  • 9 beast

    1 0 Отговор
    Не знам ама през карантината такова пиене беше че , на моменти ми се губеха дни ....