10 Юни, 2020 09:30 7 723 7

Два бързи теста показват здраво ли е сърцето ви

  • здраве-
  • сърце-
  • проблеми-
  • болес

Те са подходящи за хора след 40-годишна възраст, които изпитват съмнения относно здравето си

Два бързи теста показват здраво ли е сърцето ви - 1
Снимка: Shutterstock

Според статистиката сърдечните заболявания увеличават риска от преждевременна смърт, но често такива заболявания нямат симптоми и понякога болката и дискомфортът се приписват на други органи. За да проверите здравето на сърцето си, по принцип трябва да отделите време за лекарски прегледи. 

Съществуват обаче два предварителни теста за физическата способност на човек, с които може да проверите здравето на най-важния орган в човешкото тяло. Те са подходящи за хора след 40-годишна възраст, които изпитват съмнения относно здравето си. Препоръчително е да ги правят хора, които не са почитатели на спортуването.

Като част от първия тест трябва да изкачите 80 стъпала, обикновено това е еквивалентно на четири етажа. Преди да го направите обаче, трябва да разгреете, за да избегнете прекомерно натоварване на краката и да подготвите тялото си за физическото натоварване.  Когато стигнете до целта си, измерете пулса си. Не трябва да надвишава 140 удара в минута. Ако сърдечният ритъм зачести, трябва да се консултирате с лекар и да преминете необходимите прегледи.

Вторият тест е много по-труден от първия. За него се нуждаете от 11-12 етажно стълбище. Това разстояние трябва да бъде изминато за четири минути. Важно е натоварването да е равномерно. Нормално е по време на изкачването да изпитате учестен пулс. Ако се появят болка в гърдите и изтръпване, то тогава трябва да прекъснете експеримента и да се консултирате с лекар, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    17 1 Отговор
    Глупости на търкалета!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пипи

    26 2 Отговор
    В моя 15 етажен блок няма асансьор и всчики сме в отлично здраве!
  • 4 бърз тест

    5 0 Отговор
    При болки и изтръпване, пиши го бегал.
  • 5 Доктора

    8 1 Отговор
    Това са поредните простотии. Това не са никакви тестове. Дори специалисти много неща не могат да хванат, дори ЕКГ не показва много неща и т.н., та в този смисъл изкачването на стълби няма да ви покаже абсолютно нищо. Това с пулса пък е невероятна глупост. Пулса зависи от скоростта на изкачване, физическото състояние, теглото и възрастта. Пулс 140 евентуално може да бъде опасен при над 70 годишни хора със заседнал живот, но не и при други хора. Пулсът не показва състоянието на сърцето, а честотата с която работи при определени натоварвания.
  • 6 Мартин

    2 1 Отговор
    Недейте така да се заигравате със здравни теми. Това е по-скоро тест за минимална физическа подготовка.
    Колкото повече те затруднява дадена дейност, толкова повече се вдига пулса.
    Като видя усмивката на авторката и се размечтая, пулса ми стига 200
  • 7 Абе

    1 2 Отговор
    Аз ако изкача 80 стъпала и веднага ще скъсам лентата кви са тея мазохисти бе