Last news in Fakti

16 Юни, 2020 18:06 2 438 7

Кафето намалява риска от рак

  • кафе-
  • рак-
  • предпазва-
  • здраве-
  • злокачествени заболявания

Причината за защитния ефект на кафето все още не е напълно изяснена

Кафето намалява риска от рак - 1
Снимка: shutterstock

За много хора денят започва едва, след като са изпили първата си чаша кафе. Любителите на кофеиновата напитка вероятно ще се радват да научат, че горещата, събуждаща течност може да допринесе за намаляване на риска от няколко вида рак, пише в. Mirror.

Според нови проучвания, публикувани от Американското онкологично дружество, консумацията на кафе може да намали риска от рак на черния дроб и ендометриума, както и рак на устата, фаринкса, ларинкса и кожата. Допуска се също, че кафето понижава опасността и от някои злокачествени заболявания на храносмилателната система.

"Дали консумацията на кафе понижава или повишава риска от различни видове рак е предмет на активни изследвания. Някои проучвания предполагат, че употребата на кафе намалява риска от чернодробен и ендометриален рак. Съществуват доказателства, че напитката понижава опасността и от злокачествени заболявания на устата, фаринкса и ларинкса, базално-клетъчен карцином (вид рак на кожата) при мъжете и жените, и меланом при жените", казва д-р Шерил Рок, ръководител на екипа, изготвил насоките.

Изследователите отбелязват, че причината за защитния ефект на кафето все още не е напълно изяснена.

"Стотици биологично активни съединения като кофеин, флавоноиди, лигнани и други полифеноли се откриват в печеното кафе. Установено е, че те, както и други съединения в напитката, увеличават разхода на енергия, потискат клетъчното увреждане, регулират гените с роля в ремонта на ДНК, имат противовъзпалителни свойства и/или възпрепятстват метастазите", обясняват специалистите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    11 4 Отговор
    Ехаааа, що не написахте направо, че те прави безсмъртен ама не е ясно що? Още повече пари щяха да ви дадат.
  • 2 Ххх

    4 5 Отговор
    Много спорни твърдения. Даже бих се усъмнил, дали на тези господа не е платено, за да рекламират кафето. И го говоря не просто така, а от определен личен опит. Ако човек е със здрава храносмилателна система - няма проблем, да си пие, колкото му душа иска. Но ако има проблеми от сорта на гастрит или язви на стомаха или червата, кафето предизвиква дразнене и болки. И в някаква степен стимулира, а не предотвратява възпалителните процеси. А един възпалителен процес по червата е много вероятно в някакъв момент да се изроди в злокачествено заболяване. Пак повтарям - имам личен опит с нещата. Няма да уточнявам точно какъв здравословен проблем имам. Но е свързан с определени болки. Веднъж преди работа изпих три двойни кафета. И - изпаднах в много неприятна ситуация. И направих връзка между кафето и болките. Така че, който е с проблеми - да внимава !
  • 3 Еми аз да питам

    7 1 Отговор
    Абее таковата -да питам -а ракията намалява ли риска от някаква болест? Че тате я смука вече 50 годин и е като младенец...?

    Коментиран от #4

  • 4 Домакин

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Еми аз да питам":

    Ами сигурно да.
  • 5 Дегустатор

    1 0 Отговор
    Последните изследвания на група Български учени даоазаха неоспаримо ,че Домашната ракия (ама да е двойно пресечена !!!) притежава анти - оксидантни свойства и способства за прекъсване на верижните реакции в организма. ......,. И т.н,
  • 6 Един

    1 0 Отговор
    Не така! Сега е времето когато бирата предпазва от рак , ама до ноември! После е ред на червеното вино !
  • 7 въпросче

    1 0 Отговор
    Ами какаото къде го забравихте? И шоколада.