Всеки ден борбата срещу новия коронавирус става все по-ожесточена. Учени от цял свят правят проучвания кои медикаменти влияят върху COVID-19 по какъв начин.
Засега няма конкретни резултати, които да са признати за ефикасни. Но ново проучване дава надежда в съвсем различна посока. То е проведено от нидерландски учени.
Витамин К, който се намира в много храни, може да помогне за по-доброто справяне с коронавируса. До този извод са стигнали нидерландските лекари, след проучване, което показало, че пациентите с тежка форма на COVID-19 имат недостиг на витамин К.
Медиците са изследвали 134 пациенти в тежко състояние.
"Всички пациенти с тежка форма на коронавирус са имали недостиг на витамин K. Следващата стъпка е да се тестват тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и диабетиците. Ако сме прави, то може да се наложи лекуващите ги специалисти да им дадат витамин К.", посочва д-р Тод Доферхоф, специалист по инфекциозни болести в болницата Canisius Wilhelmina.
COVID-19 провокира нарушения на кръвообращението. Витамин К помага за регулиране на коагулацията на кръвта и за защита на белите дробове.
Можете да намерите този витамин в сиренето, както и в зелените зеленчуци като аспержи, броколо, зелен боб, авокадо, марули, киви и др.
Въпреки сериозните аргументи на екипа, провел изследването, към него има и много скептицисъм в медицинските среди.
Сред скептиците е и кардиологът Ан-Селин Мартен, която работи в Европейската болница „Жорж Помпиду" и се отнася с особено внимание към хипотезата.
"Няма данни, които да доказват ползите от използването на витамин К за профилактика или лечение. Консумацията на витамин К с храната обикновено е достатъчна", посочва тя.
Все пак тези резултати не са меродавни, тъй като тази теория все още не е потвърдена, както и тези за ползите от никотина или витамин D.
Трябва да се внимава особено - както е при другите проучвани средства. Сред тях: са защитният ефект на никотина, приемът на витамин D, използването БЦЖ ваксина. Всички тези проучвания се провеждат в опит да се овладее заболяването, за което лекарства досега няма.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Иво
Коментиран от #3, #6, #9
14:01 20.06.2020
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Според мен
До коментар #1 от "Иво":
от цитрусови плодове ракия не става.Не съм голям пияч но от "запознати" съм чувал,че тези плодове не отделят алкохол след ферментацията си.14:07 20.06.2020
4 Знаещ
Коментиран от #8
14:18 20.06.2020
5 Знаещ
14:18 20.06.2020
6 От казана
До коментар #1 от "Иво":
Специално от киви не става, но от бананови кори, др. плодове, останали в домакинството става. И от домати става,но си има технология. Бонус– обелките, или плодовете от компота, дето сте му изпили сока в туба от минерална вода, като на пластове слагаш захар.Коментиран от #7
14:27 20.06.2020
7 Така е
До коментар #6 от "От казана":
но само ако добавиш захар може да се получи алкохол от който обаче главоболието и махмурлука ще са нетърпими.14:31 20.06.2020
8 Да еааа!
До коментар #4 от "Знаещ":
Ще направиш ракия на кукуво лято, ако портокалите са обработени с пестициди15:01 20.06.2020
9 Да еааа!
До коментар #1 от "Иво":
Иво, ти няма да направиш ракия от киви, не защото в плода няма фруктоза, а защото от търговска гледна точка се извършва обработка с химикали, които подтиснат алкохолно-ферментационния процес.15:14 20.06.2020
10 Пиянде
16:24 20.06.2020
11 въпросче
16:56 20.06.2020
12 ЗиС 5
16:58 20.06.2020
13 Този коментар е премахнат от модератор.