21 Юни, 2020 17:54 10 982 13

Признаци, че прекалявате с алкохола

  • алкохол-
  • прекаляване-
  • приснаци-
  • здраве-
  • пиене

Когато човек пие, за да се отпусне и не обръща внимание на обичайните неща, има причина за безпокойство

Признаци, че прекалявате с алкохола - 1
Снимка: shutterstock

Алкохолът в живота на всеки човек се появява неусетно. Релакс след работната седмица в петък, среща с приятели в събота и още няколко случая през седмицата.

В този материал ще ви представим тревожните и незабележими признаци на алкохолизъм.

Рутина и навици

Нормалният човек няма специални ритуали или навици, свързани с алкохола. Като правило, когато човек започне да го консумира редовно и не придава никакво значение на това, това вече може да се превърне в „звънец на алармата“.

Кебапчета през уикендите, бира, докато гледате футбол, релакс след петък - всичко това вече може да се счита за редовен навик. Когато човек постоянно пие алкохол, той чака възможност да пие. Това е нездравословно отношение към алкохола.

Отдих

Когато човек пие, за да се отпусне и не обръща внимание на обичайните неща, има причина за безпокойство. В началото това се случва вместо незадължителна работа: оставя се за по-късно. Постепенно хобитата започват да изчезват от живота. Алкохолът измества дейности, които не са свързани с него. Човек е загубил интерес към всичко, което преди го е увличало и радвало.

Лесен махмурлук

При здрав човек тялото реагира слабо на алкохол. По правило сутрин обикновената мисъл за алкохол го отблъсква. Когато пристрастяването започва, потенциалният алкохолик може да надмогне себе си и да стане „махмурлия“, защото след нов алкохол махмурлукът ще бъде по-лесен за надмогване.

Тогава всичко това се превръща в порочен кръг: един махмурлук се заменя с друг и желанието за пиене расте. От това състояние бързо можете да изпаднете в алкохолизъм.

Загуба на контрол

Когато човек няма зависимост от алкохола, той ясно знае своята страна и разбира, че няма нужда да се напива до безсъзнание. Най-малкото защото колкото повече пиете, толкова по-лош и по-лош ще бъде махмурлукът. Всъщност не е нужно да се напивате „до козирката“, за да стигнете до състояние на еуфория.

При алкохолизма човек продължава да пие, защото вече не контролира себе си. Случва се такива епизоди да стават веднъж или рядко - тогава няма нужда да се притеснявате. Но в случай, че всяка седмица се случва свада и загуба на памет - трябва да включите алармата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и един мармот с дрон...

    24 4 Отговор
    Записват ви и ставате за резил !
  • 2 Komapak

    18 2 Отговор
    478 души и аз прочтохме статията. За всеки е индивидуално. Брат ми беше алкохолик и знам за какви тежки зависимости се говори в статията.

    Коментиран от #5

  • 3 Като си с най големите,,🚾

    5 1 Отговор
    Дотолкова си алколизиран, че заради някакви,, буламачи,, не виждаш с каква,, крива пирамида,, си..!

    Коментиран от #4

  • 4 Знам как се пише

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Като си с най големите,,🚾":

    ,, Алкохололизиран,,...!

    Коментиран от #12

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Komapak":

    господине аз пиех кафе после почнах кафе по три четири пъти пиех бира и до чопак бира съм стигнал и ето резултата инсулт
  • 6 Стефчо

    13 3 Отговор
    Пиенето на бира като рутина всяка вечер те въвлича във спиралата на алкохолизма. При мен така се случи и стигах до 4 литра на вечер. Светна ми червената лампа и се усетих че ставам зависим алкохолик. Спрях да пия отдавна и сега съм Ок. Мислете му имате глави!!
  • 7 Загориченски

    8 3 Отговор
    Предупрдителен материал.От пиания и лудият бяга. Не прекалявайте! Всички мои грешки се дължат на алкохола.
  • 8 Рижио гъзар братчет

    6 4 Отговор
    Я льокам само коняк, но нема го оня,, Слънчеф бряк,,...!
  • 9 Радо

    9 1 Отговор
    На който не му е хубаво да не пие, на мен ми харесва - наздраве!!
  • 10 Вчера

    4 7 Отговор
    Започнах с 3 бирички в 9ч сутринта и завърших с бутилка бяло вино в 11ч вечерта. А между тях жулнах 5 водчици.....И си ми е много готско да ви кажа
  • 11 ПЕЕВ

    3 1 Отговор
    КОЙТО ПИЕ ЗЛО НА МИСЛИ.
  • 12 село

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Знам как се пише":

    Обърках се. Ти какво си? Граматик, или алкохолик?
  • 13 Читател

    0 0 Отговор
    Кормилото е връцете на друг.
    Вече е все едно смееш ли се или плачеш. Това не си ти. Ти си влачен и никога няма да узнаеш кой щял си да бъдеш.