Last news in Fakti

23 Юни, 2020 16:33 10 937 17

Отвъд пирамидите в Египет съществува извънземен свят

  • пустиня-
  • бяла пустина-
  • египет-
  • пътуване

Тази удивителна пустиня често бива пренебрегвана заради пирамидите

Отвъд пирамидите в Египет съществува извънземен свят - 1
Снимки: Shutterstock

Египет е до болка известен с Хеопсовата пирамида в Гиза и със своите луксозни курорти на Средиземно и Червено море. Често обаче, най-внушителната гледка в страната бива пренебрегната.

Тя може да бъде открита в Национален парк Бяла пустиня. Защитената територия в падината Фарафра в Западен Египет е истинско съкровище и природно чудо.

Хората, пътуващи по тази странна земя, често имат чувството, че са попаднали на друга планета, въпреки че са само на пет часа с кола от Кайро, съобщава CNN.

Отвъд пирамидите в Египет съществува извънземен свят

Пътуванията до Западната пустиня на Египет стават все по-популярни сред местните и чужди туристи. Там те често се отдават на занимания като разбиване на дюни, каране на сърф по пясъка, колоездене и каране на каяк в близкия оазис Бахария.

„Бялата пустиня е много по-различна от което и да е друго място на планетата. Веднъж опитали приключенския туризъм тук, те се връщат отново с приятелите си. За да могат и те да го преживеят“, казва Зиад Омран, съосновател на приключенска туристическа компания.

Пътуването до Бялата пустиня обикновено започва с посещение на място, което е пълна нейна противоположност – Черната пустиня. Тя се отличава с безброй уникални планински вериги. Всяка от тях е покрита с черни камъни, изхвърлени от вулкани преди милиони години, от където идва и името на пустинята.

Отвъд пирамидите в Египет съществува извънземен свят

След изкачване на някой от върховете става ясно, че целият район е лишен от признаци на живот, с изключение на единствения път, който се простира в далечината. Това, обаче, не е пътят, който води до Бялата пустиня.

Стигането до парка изисква съсипването на гумите на джип 4х4 и преминаването през дюни в пустинята под странни ъгли. Карането на зиг-заг и спускането по дюните е спиращо дъха преживяване, което отстъпва единствено на гледката, която се открива към Бялата пустиня.

Секунди след като пристигнете там, в главата ви изникват безброй въпроси, свързани с мистериозния ѝ произход и зловещата ѝ красота. Направо не е за вярване, че това място някога е било море или океан и че единственото останало свидетелство за това са няколко калцирани варовикови скали, изваяни с времето от вятъра и пясъка.

Тези абстрактни варовикови форми сякаш променят цвета си в зависимост от това коя част на деня е – от ослепително бяло към кремаво до златисто-кафяво.

Между масивните скални формации в долината Агабат се намира мек пясъчен хълм, идеален за каране на пясъчен борд. По-труден за завои и по-бавен от спускането по сняг, този „спорт“ все пак носи достатъчно тръпка на желаещите да опитат. Единственият минус е, че няма лифт и катеренето нагоре по хълма е доста изтощително.

Когато слънцето залезе, пустинята напомня на всички, че това е земя на крайности и с всеки изминал час след залеза трябва да се облекат няколко допълнителни слоя дрехи.

След като вдигнат лагер, местните бедуини приготвят на посетителите автентична традиционна вечеря на огън. Екзотичният аромат на храна често привлича вниманието на някои от другите малобройни обитатели на пустинята – очарователните пустинни лисици фенек.

Отвъд пирамидите в Египет съществува извънземен свят

Заради липсата на каквито и да било светлини през нощта, гледката към звездите през нощта е изключително ясна. Мястото е едно от най-подходящите на планетата за наблюдение на Млечния път в цялата му прелест.

Когато се появи луната, ярката светлина се отразява в скалистите повърхности и им дава синкав оттенък, който осветява парка. Изследователите през нощта трябва да бъдат много внимателни и да си носят фенерчета, защото много лесно могат да се изгубят.

Сутринта изгряващото слънце може да събуди и най-дълбоко заспалите, преди да си тръгнете си струва да се разходите до някои от най-ценните естествени скулптури в парка, наподобяващи животни или растения.

Отвъд пирамидите в Египет съществува извънземен свят

След като напуснат парка, повечето посетители пътуват около час до оазиса Бахария. Сред популярните атракции там е изкачването на Английската планина, наречена така заради останките от британски военен пост от Първата световна война.

От върха се открива великолепна 360-градусова гледка над целия оазис, включително гъстите гори от фурми и маслинови дървета. Там има и предизвикателен маршрут за ентусиастите по планинско колоездене.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Авторката описва добре тез пирамиди

    11 3 Отговор
    Явно е ходила...!

    Коментиран от #4

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 7 Отговор
    човек се простира до където му се простират мечтите но някой доказъл ли го е този отвъден свят

    Коментиран от #13, #14

  • 3 Рошко

    42 2 Отговор
    Земята ни прекрасна направо рай, ще бъде съсипана от най долното, човешката алчност
  • 4 Ненапразно носят спец. си,, облекло,,

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Авторката описва добре тез пирамиди":

    А, туристите, чадъри, шапки, въздух...!
  • 5 джедай

    23 3 Отговор
    И Лисана е много красива.
  • 6 Миро

    28 2 Отговор
    Бях в Египет и ми стига. Къде ли не ходих там. Яко рискова дестинация е. Това по филми книги и снимки е едно там друго. Тук е прекрасно и Египет е едно нищо сравнение с България.
  • 7 К.К.

    11 1 Отговор
    В парламента също има извънземен свят, да не са дошли от там, и на Позитано, и в сараите има един голям извънземен.
  • 8 фен

    9 1 Отговор
    Само дето няма египтяни.Тия са араби.Мястото е Египет.
  • 9 Има египтяни

    6 1 Отговор
    познавам такива и нямат нищо общо с арабите. Имат яхти Принц Махмуд. 1 ..2 ..3 . И аборигените им се кланят.
  • 10 Има египтяни

    5 0 Отговор
    когато изляза от а . порта и усетя мириса на пустинята, усещам че съм на ,, линия ,,. Червено море е уникално. Там се правят дълбоководните рекорди. Всичко е уникално като преживяване, ако го усетите....
  • 11 Лорчето

    4 1 Отговор
    Аз съм отвличана от извънземни ...и то не веднъж !!!

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хермес

    2 0 Отговор
    Дано те отвлекат завинаги...!
  • 17 дедо

    0 1 Отговор
    Събинче, тва Египт, някаква нова държава ли е?