Last news in Fakti

26 Юни, 2020 18:42 13 520 19

Как да изпечем на скара безопасно месо без канцерогени

  • канцерогени-
  • месо-
  • барбекю-
  • скара-
  • месо на скара-
  • подготовка-
  • приготвяне

Така приготвено месото може да бъде опасно, ако не се следват няколко правила

Как да изпечем на скара безопасно месо без канцерогени - 1
Снимка: shutterstock

Повечето хора са луди по месото на скара. Въпреки това, малко знаят, че тази любима храни може да бъде опасна, ако не се следват няколко правила.

Трябва да обърнете внимание на разнообразието от месо (свинско, говеждо и така нататък), времето, необходимо за мариноване, и начина на приготвяне. Всички тези фактори могат да доведат до факта, че в месните ястия се образуват голям брой канцерогенни съединения, което от своя страна ще доведе до рак.

Ето как да се наслаждавате на месо на скара и да не се страхувате за здравето си.

Как са свързани месото на скара и ракът

Повечето канцерогенни съединения (например хетероциклични амини) се образуват под въздействието на високи температури в храни, богати на протеини. Месото също принадлежи към тези продукти. Така въпреки ползите му за организма, този продукт има и недостатък. 

Друго вещество, което присъства в месото - полицикличен ароматен въглеводород, известен още като PAH. Образува се, когато мазнините, съдържащи се в месните ястия, капят по въглищата, а когато се изпаряват, се отлагат върху пържолите или филето.

Последните проучвания твърдят, че редовната консумация на печено месо, независимо от метода на готвене, увеличава риска от рак на панкреаса с 60%. Също така, според данните, предоставени от американския Институт за рак, диета с високо съдържание на хетероциклични амини повишава риска от рак на млечните жлези, дебелото черво, черния дроб, кожата, белите дробове и простатата.

Ако вещество като PAH присъства в диетата ви в големи количества, тогава вероятността от развитие на рак на кръвта, белите дробове и храносмилателната система се увеличава.

Как да изпечем на скара безопасно месо без канцерогени
Снимка: shutterstock

Как да избегнем образуването на канцерогенни съединения

Въпреки тъжната прогноза, не трябва да се ограничавате да ядете любимите си месни ястия. Ако спазвате няколко конкретни правила, тогава можете значително да намалите вредата, която рискувате да нанесете на здравето си.

Тънки разрези

Колкото по-тънко е месото, толкова по-малко мазнина капе от него. Това означава, че количеството PAH в готовото ястие ще бъде намалено няколко пъти. Въпреки факта, че рибата и пилето съдържат по-малко канцерогени, не забравяйте да премахнете кожата от пилето - тя е много мазна.

Време за готвене

Колкото по-дълго месото е изложено на високи температури, толкова повече канцерогени се образуват в него. Опитайте се да не прекалявате с месото на огъня - щом е загубило червения си цвят, то може да се яде. Също така времето за печене може да се намали, ако предварително загреете ястието във фурната или микровълновата.

Ниски температури

Канцерогенните съединения се образуват при температура, равна над 162 градуса по Целзий. Ако готвите месо на 150 градуса, количеството хетероциклични амини ще намалее, обаче ще отнеме повече време. Също така може да бъде трудно да се контролира температурата на открит огън - в този случай изчакайте, докато пламъкът изгасне и печете месото върху въглищата.

Не пробивайте месо

Не пробивайте месото, за да проверите готовността му. От бодовете тече голямо количество мазнини и сок, които попадат в огъня, изпаряват се и отново се утаяват в храната.

Марината за 30 минути

Колкото по-малко мариновате месо, толкова по-малко канцерогенни съединения се образуват в него. Оптималното време за мариноване е 30 минути. Можете също така да използвате подправки, които помагат на тялото ни да се защити от вредни вещества. Това са сладки чушки, мащерка, градински чай, чесън и розмарин.

Как да изпечем на скара безопасно месо без канцерогени
Снимка: shutterstock

Гарнитура

Много зависи и с какво точно се сервира месото. Плодовете и зеленчуците се считат за най-полезни, тъй като са богати на фитохимикали, които подобно на подправките могат да защитят тялото ни. 

Почистване на скарата

С течение на времето изгорелите мазнини и други замърсители се натрупват на скарата. Необходимо е да се отървем от такива образувания навреме, тъй като те влияят негативно на тялото ни. Същото важи и за приготвеното месо - всички прегорели площи трябва да бъдат премахнати, тъй като употребата им в храната е неприемлива.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Ви

    78 4 Отговор
    Нашите баби и дядовци не са ги знаели тия пинизи, пекли са направо върху жарта, изяждали са и прегорялата мазнина и ... са умирали от рак много по-рядко от сега.

    Коментиран от #13

  • 2 Човекът

    24 1 Отговор
    Е по канцерогенен от месото... вече...!

    Коментиран от #3

  • 3 Ударете помията

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Човекът":

    За, да, не се страхувате, наистина, стана ми гадно и от двете работи...!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 космически технологии

    16 3 Отговор
    За това боб и хумус от нахут. И после пак ще станете на полезен хумус.
  • 6 Веднъж се мре

    28 0 Отговор
    На 150 градуса може евентуално да се изпече едно яйце, но сочен стек трудно...
  • 7 NikNay

    33 1 Отговор
    Ей , това вегитарианците и веганите спирка нямат! После идва ред на фрутарианците да ни дават акъл какво да ядем и какво да не ядем защото е вредно или унищожава живи организми.
  • 8 йокин

    23 2 Отговор
    Един път седмично,месеха,печаха хляб,а хлябут нито се разваляше ни нищо,а сега на втория ден,се вкисва.

    Коментиран от #12

  • 9 Мимч

    22 1 Отговор
    Бих казал,дори напротив,колкото по изпечено и дори прегоряло месото ,е по полезно за стомаха,а не обратно,какви са тези измислици.Ако месото е готвено,а не печено,нали мазнините си остават в яденето..
  • 10 2loop

    9 3 Отговор
    Лапайте кренвирши бе, както влиза така и излиза кат ви е стеах да си пекнете мръвка на дкарата овце.
  • 11 Пешо.

    12 1 Отговор
    По-големи глупости не бях чел. Половината,че и повечето от нещата не са верни. Слаба статия от неподготвен автор. Става само да предизвиква спорове. Въпреки статията оставам ваш редовен читател.
  • 12 Пламен

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "йокин":

    Какво се вкисва, стои по един месец и нищо му няма. Натъпкан е с "Е" та
  • 13 Гост

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо Ви":

    Защото са умирали преди да развият рак

    Коментиран от #15

  • 14 Митю

    7 0 Отговор
    Роднина,веган,почина на 50,рак на дебелото черво
  • 15 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Да бе, ма разбира се... Под 88 в моята фамилия никой не си е отивал. Сигурно ракът от скарата идва след 95...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Алф

    11 0 Отговор
    Ало автора,ти ми дай една чанта пържоли да метна на скарата,една каса бира и ме чекай да умра!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.