Last news in Fakti

1 Юли, 2020 14:55 5 926 8

Назоваха 4 признака на деменция

  • мозък-
  • деменция-
  • симптоми

Невролози съветват: Бъркате думи - проверете мозъка си

Назоваха 4 признака на деменция - 1
Снимка: shutterstock

Невролози назоваха пет признака, които могат да предскажат за развитието на деменция и други опасни заболявания. Ако забележите такива промени в близките си - особено, ако са по-възрастни хора или в себе си, тогава ви препоръчваме да се консултирате с невролог възможно най-скоро и да си направите необходимите изследвания, пише в своя скорошна статия д-р Милена Василева, цитирана от сайта Zdrave.to.

Забравяне

Ако човек започне да забравя скорошни събития, алгоритмите на обичайните действия, правилното поведение, това е тревожен сигнал. Такива признаци могат да бъдат предвестници на когнитивно (интелектуално) увреждане.

Поява на несръчност

Често това е в резултат от объркване в познати ситуации. Например, човек взема купа супа и не осъзнава веднага как да започне да се храни. Или ако трябва да се облече, започва да се суети, не знае какво и как трябва да направи.

Нарушения на речта

Започва да засича по време на разговор, затруднява се да подбере нужните му думи.

Нарушения на двигателните умения, тоест двигателната активност и последователността на движенията.

При развитие на деменция хората започват да изпитват затруднения, на първо място, при изпълнението на малки движения. Трудно им е да закопчаят копчета или ципове върху дрехите, да пишат с химикалка и т.н.

Световъртеж

Говорим за виене на свят, което се е появило внезапно и не отшумява. Причините за виене на свят, както при по-възрастни, така и при по-млади хора, могат да бъдат много различни. Не бива веднага да си мислите, че това са непременно предвестници на деменция. Въпреки това, много е важно да се обърне внимание на този проблем и да се определи причината. Това може да бъде хипертония или да е следствие на силен стрес.

Възможно е проблемът да се крие и в малките промени във веществото на мозъка, включително в мозъчния ствол. Най-опасното състояние е инсултът на стъблото или нарушеното кръвообращение в задните области на мозъка. Но такова съдово разстройство, като правило, в допълнение към виенето на свят, се придружава от други забележими симптоми - нарушения в речта и двигателните умения, в симетрията на лицето.

Полезен съвет

Какви изследвания трябва си направите, ако имате съмнения за проблеми с паметта?

Ако описаните симптоми са се появили, тогава е необходимо да се определи състоянието на веществата в мозъка и съдовете, които го хранят. Най-надеждните данни дават съвременните методи, като компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Също така, е важно да се определи състоянието на сърдечната дейност, тъй като има така наречените кардиогенни нарушения на церебралната циркулация. За тази диагноза се използва кардиологично оборудване. По-специално, Холтер мониторинг на сърдечната дейност.

Освен това, е необходимо да се определи състоянието на основните показатели на кръвта: нивото на агрегация на тромбоцитите, гликиран хемоглобин и холестерол. Всички тези прегледи и тестове са безплатни, ако са предписани от личния лекар или с направление за специалист.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    3 0 Отговор
    Номер 5 българин. Вместваме се идеалка!
  • 2 Цеко сифоня

    11 1 Отговор
    Как само 4 бе ? Нашия премиер има поне 400.
  • 3 Соросписка гняс

    8 1 Отговор
    Притежавам ги всичките признаци затова ме преследват още комунистите
  • 4 Грейс

    11 1 Отговор
    Никой си няма представа какъв ужас е.! Както наблюдаваш как мозъчето на бебето се развива, така наблюдаваш разрушаването му при възрастните и превръщането им в вегетативни същества. Лечение няма каквото и да изписват. Това е страшно. Никой не знае колко време продължава, особено ако стрцето е здраво 5,8 г може и повече.

    Коментиран от #6

  • 5 Браво докторе

    2 0 Отговор
    Деменция получавам, като видя хубаф мъж, ако е млад още по добре...!
  • 6 MainaTown

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Грейс":

    Баба ми е на 97г. Повече от 20г. е с деменция, като последните 5г. са out of space.
  • 7 Полу лалугер от Хонолулу

    0 0 Отговор
    В Щатите всички сме с деменция .
    Забравяме , че не сме дамо мие на този свят .
    Треперим като чуем омето Путин .
    Вие ни се свят , като пушим трева внесена от Мехико и се напикаваме от радост ,като слушаме глупостите на CNN и бъдещият ни президент " Слипи Джо Баданарката "
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.