Last news in Fakti

3 Юли, 2020 22:30 5 158 7

Фаталните грешки, които съсипват косата

  • коса-
  • грешки-
  • красота-
  • здраве-
  • грижа-
  • полезно

Допускаме тези ужасни грешки всеки ден

Фаталните грешки, които съсипват косата - 1
Снимка: Shutterstock

Коя дама не би искала да има здрава, красива и буйна коса? Но понякога без да осъзнаваме в стремежа си да постигнем това правим груби грешки, които всъщност вредят. Заради тях резултатът е точно обратният – косата изтънява, става рядка и започва да пада.

Ето кои са грубите грешки, които съсипват косата ни, а ние продължаваме да ги допускаме:

1. Къпем се с гореща вода

Косата не трябва да се мие с гореща вода, тъй като високата температура нарушава структурата на косъма и засилва активирането на мастните жлези. Измийте косата с умерено топла вода, а малко преди да излезете от банята изплакнете със студена.

2. Неправилно нанасяне на шампоан и балсам

Шампоанът трябва да се прилага само на корените, а балсамът - по дължината и връхчетата на косата. Ако сте запознати с това правило, то добре. Но се оказва, че не всички момичета го познават.

3. Подсушаване с кърпа

Косата не трябва да се търка агресивно и да се стиска с кърпа след като е измита. Можете само леко да попиете мократа грива, но не и да я навивате в кърпа и да стоите така с часове. Сушенето на косата в кърпата уврежда косъма и той става чуплив и безжизнен. ⠀

4. И пак тази кърпа

Ако косата ви бързо се омазнява, губи обема и блясъка си, то знайте, че вината пак е във въпросната кърпа. Ако след банята сте „сушили“ косата си с кърпа, а след това сте навили косата си в кърпата и сте се разхождали с нея дълго време преди да се срешите и подсушите със сешоар, това може да е причина косата ви да се омазнява бързо.

Това се дължи на сауна ефекта, който кърпата прави с мократа коса. Заради това мастните жлези започват да работят по-активно, косата бързо губи своята чистота, обем и блясък. По принцип няколко 2-3 минути с кърпа на главата са достатъчни.

5. Мокър гребен за коса

Веднага след банята разресвате косата си, за да изсъхне в по-приемлива форма или за да ви е по-следно да я издухате със сешоара? Е, забравете за това! Агресивното разресване и като цяло сресване на мокра коса е забранено. 

Вместо това изсушете леко корените на косата със студен или топъл въздух и едва след това започнете със сресването. Запомнете – започнете от връхчетата на косата, а след това се насочете нагоре към корените. 

Между другото, по-добре е да сресвате косата, преди да я измиете. 


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЦСКА умре

    2 4 Отговор
    Някой ми краде ника
  • 3 ЦСКА умре

    3 4 Отговор
    И на мен а аз съм левскар !
  • 4 Отговор към автора

    0 3 Отговор
    Аз не искам буйна и дълга коса. Толкова ми тежи, че имам усещането сякаш нося тухла😁😁😁😁
  • 5 Нервакът

    2 1 Отговор
    Тая статия ма кара да взема машинката ...
  • 6 Мечтая

    1 1 Отговор
    За, мазна коса а под нея,, ври,, от,, сиво,,...!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.