14 Юли, 2020 15:32 2 535 3

12 храни за естествено избелване на зъбите

  • храни-
  • зъби-
  • избелване-
  • избелване на зъбите-
  • здраве-
  • красота-
  • естествен начин

С тях ще избелите зъбите си по естествен начин

12 храни за естествено избелване на зъбите - 1
Снимка: shutterstock

Всезона на червеното вино, шоколада и дългите кафета с приятели, зъбите имат нужда от допълнителна грижа, за да са в добро състояние.

Освен редовното миене на зъбите, някои храни също могат да ви помогнат да се радвате на блестяща и бяла усмивка, пише Edna.bg.

Представяме ви списък с 12 храни, които избелват зъбите по естествен начин

1. Ягоди

Дори под формата на сок или компот, ягодите могат да ви помогнат да поддържате зъбите си бели заради съдържащите се в тях естествени обезцветяващи съставки.

2. Ядки и семена

Сдъвкването на тези леко абразивни храни ще ви помогне да отстраните петната от повърхността на зъбите, обяснява д-р Матю Месина, говорител на Американската дентална асоциация. Шепа бадеми за следобедна закуска са идеалният вариант а малко протеини, здравословни мазнини и...лесно избелване.

3. Лук

Макар да не мирише хубаво, лукът е идеален за този сезон. Бори настинките, повишава имунитета и се грижи за зъбите ви. А и всеки път, когато ядете лук, след това със сигурност си миете зъбите. А това гарантира по-блестяща усмивка.

4. Ябълки

Хрупкавостта на ябълките заздравява венците, а киселинността им повишава отделянето на слюнка, която неутрализира колониите бактерии, които причиняват лош дъх и плака.

5. Сода за хляб

Понякога можете да замените пастата за зъби с щипка сода за хляб върху четката. Отстранява всякакви петна по зъбите, но не бива да се прекалява, защото може да увреди емайла.

6. Целина и моркови

Тези зеленчуци са полезни не само за фигурата ви, но за зъбите. Твърди, те масажират венците и карат устата да отделя повече слюнка. А това, както вече ви разказахме при ябълките, помага за естетвеното почистване на устната кухина

7. Броколи

Самите им цветчетата четкат зъбите като естествена четка за зъби. Пълни с полезни вещества, броколите наистина са едни от най-полезните зеленчуци.

8. Твърди сирена

Те са богати на калций, а твърдостта им заздравява венците. Освен това не съдържат оцветители, така че са напълно безвредни за зъбите.

9. Портокали

Киселината в цитрусите избелва зъбите, но и омеква емайла им. Така че не превишавайте количеството от чаша прясно изцеден сок на ден. А и съдържа достатъчно витамин С.

10. Вода

Изплакването на устата с вода често ви гарантира поддържане на естествена белота на зъбите. Пийте вода между глътките червено вино или ако ядете силно оцветяващи храни.

11. Круши

Този плод съдържа вещества, които неутрализират колониите бактерии в устата и така ви спасяват от лош дъх.

12. Прясно и кисело мляко

Това са супер храни за зъбите. Съдържат калции, но за разлика от спанака, който също го съдържа, не оцветяват зъбите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуна

    11 2 Отговор
    Забравихте семенната течност.
  • 2 Лилафка

    4 0 Отговор
    Това тъкмо е за протезата ми...!
  • 3 Пурко

    2 0 Отговор
    При мен е сезона на бялото студено вино, червеното на есен.