Last news in Fakti

15 Юли, 2020 16:32 10 482 15

Ето кои хора не бива да ядат домати

  • домати-
  • полезно-
  • опасно-
  • здравословно хранене

Доматите отдавна се считат за един от най-любимите зеленчуци на българина, но за някои хора те са опасни

Ето кои хора не бива да ядат домати - 1
Снимка: Shutterstock

Любимият на мнозина сезон - лятото се свързва не само с ходене на море, но и с голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Оказва се обаче, че не всички са толкова полезни, колкото си мислим.

Днес ще ви разкажем за опасностите на един много любим на българите продукт, който всеки човек консумира - доматът, предава zdrave.to.

Оказва се, че при някои хора този продукт може да нанесе значителна допълнителна вреда.

Това са случаите, при които не трябва да консумирате домати: 

- при язви или повишена киселинност на стомаха;
- при жлъчнокаменна болест;
- при проблеми с опорно-двигателния апарат и ставите;
- при хипертония и заболявания на сърдечно-съдовата система;
- при проблеми с бъбреците.

Причината е оксалова киселина, която се намира в доматите. Тя нарушава водно-солевия баланс на тялото, а също и засилва болката.

Също така е важно да запомните, че трябва внимателно да огледате зеленчука, преди да го купите. 

Консервираните, осолени и мариновани домати са още по-опасни поради високото съдържание на оцетна киселина, от която по правило се прави марината.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей затов

    42 2 Отговор
    всичките домати на салати със зехтинче. Много полезно и помага за усвояване на огромни количества ракия. Проверено е в домашни условия.
  • 2 КОЙТО ГО Е НАПИСАЛ ТОВА

    17 2 Отговор
    Е ЗА МОМЕНТАЛНО ЗАДЪРЖАНЕ...НЕ МОЖЕ ДА ВСЯВАШ СТРАХ У ХОРАТА...И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ...
  • 3 Не е така

    18 1 Отговор
    Домати и доматен сок се консомират срещу хипертония и холестерол.
  • 4 Лора

    9 1 Отговор
    Това е зеленчука ,без който не мога ,но БГ селски вкусен домат..язважиите ,някои с алергии,всеки има непоносимост към нещо,знаете аз към какво...!

    Коментиран от #5

  • 5 Николай

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Лора":

    Доматът е плод!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Радо

    8 1 Отговор
    Доматите са полезни за мъжете заради простатата, садете домати по селата си, ако имате възможност и хапвайте истински бг домати без химии и други боклуци от кауфланта.

    Коментиран от #14

  • 8 Анонимен

    3 1 Отговор
    Дрън-дрън! След статията за магьосницата, сега пък това ли измислихте? Доматите съдържат ликопен , който е изключително полезен.
  • 9 иван иванов

    6 0 Отговор
    стига писахте простотии,аман от неграмотни и некомпетентни хора...
  • 10 чернобил онлайн

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "А баба ти":

    доматите и патладжаните са плодове
  • 11 чернобил онлайн

    4 2 Отговор
    Доматите са естествен резервоар на витамин С и провитамин А (бетакаротин). По съдържание на витамин С не отстъпват както на лимоните, така и на кайсиите. Само в 100 г домати се съдържа каротин, достатъчен да осигури 50% от нуждите на човешкия организъм. Те съдържат и значителни количества от витамините К, РР, В1, В2, В3, В6 и фолиева киселина. В тях има цяла поредица от соли на калия, калция, фосфора, медта, цинка и йода.

    Лечебни качества
    Високото съдържание на голям брой микроелементи прави доматите отлична храна. В състава им има органични киселини, фитонциди, белтъчини, целулоза, пектинови вещества.
    От органичните киселини в най-голямо количество са ябълчената и лимонената. Освен че възбуждат апетита, активизират и храносмилането.

    Доматеният сок има много благоприятно въздействие при хора с високо кръвно налягане, при изтощение и претоварване на нервната система. Действа и бактерицидно, унищожавайки различните видове вредни микроорганизми. Народната медицина го препоръчва също при лечение на гнойни рани.

    Доматите са със силно изразено антиоксидантно действие. Това се дължи на високото съдържание на каротиноиди, флавоноиди и фенолови киселини. Биоактивните вещества са със силно изразено противораково действие. Те предпазват кръвоносните съдове от запушване и предотвратяват развитието на атеросклерозата, предпазват от инфаркт, инсулт и перде на очите.

    Лечебното действие на доматите се дължи на богатото им съдържание на витамини и минерални с
  • 12 чернобил онлайн

    4 1 Отговор
    соли, което ги прави добра храна при запек, при проблеми с черния дроб и бъбреците. През 18 век в Европа са ги смятали и за афродизиак.
    Доматите понижават риска от рак. А научно изследване, проведено с 14 000 мъже в САЩ и 3000 в Норвегия, установило, че консумирането на домати, зеле или моркови повече от 14 пъти на месец рязко намалява риска от развитието на ракови заболявания.
    Полезните съставки на домата са великолепно средство за очистване на организма през лятото от вредните вещества и зареждането му с важни витамини, минерални соли и органични вещества.

    Кои болести лекуват?
    Доматите помагат при изтощена нервна система, спират развитието на тумори и рак, смъкват високото кръвно налягане, забавят развитието на атеросклерозата. Също така подобряват дейността на черния дроб и бъбреците, намаляват количеството на лошия холестерол, предпазват от инсулт и инфаркт.

    Те ни предпазват от влошаване на зрението, възбуждат апетита и активизират процесите в храносмилателната система; не на последно място - увеличават половата потентност.
    Трябва непременвно да се отбележи, че посочените качества и лечебно действие на доматите се отнасят за тези, които са отглеждани в естествени условия, не в оранжерии, и когато не са засегнати от гъбични болести.

    В заключение може да се каже, че доматите, заедно с морковите, съдържат почти всички витамини, минерални соли и антиоксиданти. Най-голям ефект имат, когато се консумират под формата на салата в комбинация с лук
  • 13 Радо

    2 2 Отговор
    .....и ракия
  • 14 Лилафке

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Радо":

    Ти само ,,кауфланта,,ли знаеш,освен и другото....!?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.