Last news in Fakti

17 Юли, 2020 19:13 5 171 20

Няколко признака, че се къпете погрешно

  • къпане-
  • погрешно-
  • здраве-
  • красота-
  • признаци-
  • душ-
  • вземане на душ

Кои грешки допускаме най-често под душа

Няколко признака, че се къпете погрешно - 1
Снимка: shutterstock

Взимането на душ или вана има голямо значение не само за това дали ще се изкъпем добре и ще премахнем мръсотията от тялото си, но и дали ще застрашим здравето на кожата и скалпа си. Кожните заболявания и раздразнения в много случаи са предизвикани от натрупвания вследствие на недобри практики при къпане. Грешките, които допускаме ежедневно, когато сме в банята, могат да застрашат здравето ни, да влошат състоянието на кожата, косата и ноктите, пише сайтът Az-jenata.bg.

Кои са признаците, че се къпете погрешно?

Търкате скалпа си с нокти

Може да се чувствате освежени, когато масажирате скалпа си агресивно с нокти, но това носи колкото ползи, толкова и вреди. Ако използвате ноктите си при миене на косата, скалпът може да се издраска неволно, да се засегнат израстъци, образувания, бенки, скрити в косата, да се предизвика лющене, а раздразването на кожата може да доведе и до инфекции. Избягвайте агресивното масажиране на косата и скалпа.

Няколко признака, че се къпете погрешно
Снимка: shutterstock

Ползвате сапун без хидратиращи съставки

Когато избирате сапун, той задължително трябва да включва и хидратиращи съставки. При измиване с прекалено изсушаващи сапуни кожата губи своите естествени защити и става уязвима към кожни проблеми. Хидратирането започва още от банята и продължава след нея, за да предпазите кожата си.

Душът ви е прекалено горещ и твърде продължителен

Горещата вода уврежда кожата. А колкото по-дълго се къпете с гореща вода, толкова по-зле за кожата, косата, ноктите ви. Дългият горещ душ уврежда естествените масла в кожата и липидите ѝ, които помагат тя да се поддържа постоянно влажна и предпазена от външни фактори. Това я прави уязвима към бактерии, патогени, слънчеви лъчи, атмосферни условия, екземи.

Няколко признака, че се къпете погрешно
Снимка: shutterstock

Самобръсначката ви има 5 ножчета

Съвременните самобръсначки, които предлагат гладко и бързо бръснене без оставащи следи често включват 5 остриета. Всъщност тези 5 ножчета могат сериозно да увредят кожата и подлежащите в нея космени фоликули, и да предизвикат сериозни болезнени възпаления. Обикновените самобръсначки с едно или две остриета са напълно достатъчни да получите добри резултати без да дразните кожата. И техниката на бръснене също е от значение. Наблегнете на нея. Започвайте отдолу нагоре. Не бързайте да бръснете директно на контра. Преди това преминете по посока на космите. Така няма да се порязвате.

Ексфолирате агресивно

Дерматолозите са единодушни, че твърде агресивното ексфолиране на кожата, което се прави и твърде често, ѝ носи вреди. Скрабовете с едри частици, както и кисетата и твърдите гъби луфа могат да увредят кожата и да нарушат естествената ѝ бариерна функция.Няколко признака, че се къпете погрешно
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Само който не се къпе

    34 0 Отговор
    не се къпе погрешно.
  • 3 Ицо

    24 4 Отговор
    Я се баням само у неделя и немам проблем!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 теляка

    8 1 Отговор
    Много дълго, защото съвршва топлата вода у калпавите бойлери
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лора

    4 1 Отговор
    Столче,хубав душ гел ,хубав шампоан,хубаво спарче и хубав теляк ,ето ти качествената баня...!

    Коментиран от #16

  • 8 Направо си невероятна

    4 0 Отговор
    първо-кои са тия ненормалници дето впиват ноктите си в скалпа до неузнаваемост ? второ-на хората кожата е различна, но дори и да е ултрахидратиращ сапуна, потта която на много места не се вижда, но избива постоянно, като отмива или запечатва всякакви съставки! трето-само мазохист би седял дълго време под гореща вода, а пък ако е лятно време, то определено е и с ментални проблеми! четвърто-като започваш да бръснеш от долу на горе е именно контра, и е грешно хем за косъма, хем за кожата, а пък ако си бръснеш тялото, се получава истински ужас, нещо като човека-таралеж, космите стават още по твърди, големи и дори растежа се сгъстява! пето-него няма да коментирам, понеже не знам нищо по въпроса!
    като завършек, ще дам наистина полезен съвет, понеже тия тука нещо доста са като наизуст, че даже 2 от тях са направо абсурдни.
    коса със сапун не се мие, сапуна е правен да разгражда и топи мазнина(потта), която винаги избива, дори в малки количества по кожата, и която задържа мръсотиите залепени пак по кожата, и за това се изисква ,сода каустик, който пък наранява по чувствителния скалп и се получава всеизвестния пърхут, а това е вид заболяване на скалпа. понеже видях сапун правен уж без ,сода-каустик, ви казвам, че това не е никакъв сапун, а някаква пародия, тъй че за косата използвайте само шампоан, та дори и да имате пърхут, след 5-6 измивания трябва да намалее, а впоследствие изчезне. няма такова нещо шампоан против пърхут, всички шампоани са против пърхут, защо
  • 9 Оня с кларинета

    12 2 Отговор
    Къпят се тези,които ги мързи да се чешат.
  • 10 Мара Мичковица

    4 1 Отговор
    Трачеваа, Трачева...цццццццццц, ужас!
  • 11 Ужас

    2 0 Отговор
    Е те тука се изпорти сама, за да даваш съвети за бръснене, си представям какво ти е положението, но нищо де и на жени се случва да им расте брада и мустаци. А, каква е разликата между бръснене от долу на горе и контра ? Няма разлика, и преди да започнеш да се бръснеш, попитай някой мъж за съвет, как се прави наистина адекватно. Не знаеш какво е бръснене от долу на горе и контра(едно и също) па си тръгнала да разправяш. нали си опитна с астрологията, къде си тръгнала да се занимаваш с истински работи, като бръснене например
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мусаибе

    1 1 Отговор
    Ако пърдиш във ваната смята ли се за джакузи и дали се замърсява водата...благодаря
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бонговец

    1 0 Отговор
    Абе в тия жеги как не ви мързи да се къпете?