Last news in Fakti

21 Юли, 2020 18:28 7 250 10

Как да се справим с вечно мазната и тънка коса

  • тънка коса-
  • мазна коса-
  • проблем-
  • здраве-
  • красота-
  • коса-
  • съвет-
  • решение

Журналистка реши да експериментира по време на карантината и стигна до неочаквани изводи

Как да се справим с вечно мазната и тънка коса - 1
Снимка: shutterstock

Жените рядко да напълно доволни т външността си, особено що се отнася до косата им. Според различни допитвания, тънката, изтощена и мазна коса са сред най-ужасните неща, които могат да им се случат.

Най-лошото при мазната коса е това, че веднага се забелязва. Тя има неприятен блясък, изглежда мръсна, стои като залепнала за черепа. Виновни за всичко са мастните жлези, разположени в кожата на главата, които произвеждат прекомерно голямо количество себум. Този проблем може да се появи при всеки човек в един или друг момент от живота му, като причините за свръхактивността на мастните жлези в скалпа са най-различни. На първо място - хормоните. Именно заради тях косата става по-мазна през пубертета, по време на месечния цикъл, след раждане, през менопаузата. Нежелателно омазняване предизвикват и средствата за хормонална терапия, невролептиците, кортикостероидите. Не по-малко виновни са продължителният стрес, умората, замърсеният въздух в големите градове, храната, в която преобладават мазнини и въглехидрати.

Кореспондентката на Insider Джен Гланц реши да си направи експеримент и то не с какво да е, а със собствената си коса. Тя се решила на тази стъпка по времена изолацията и реши да сподели резултатите.

Блондинката презнава, че отдавна се мъчи с косата си, защото е много тънка и по-големият проблем – омазнява се ужасно бързо. Понякога ѝ се налагало дори да мие косата си по два пъти дневно, което направо я побърквало.

Как да се справим с вечно мазната и тънка коса

Тя прочела странен съвет в интернет, решила, че няма какво да губи и рискувала. Резултатите обаче, меко казано я смаяли.

„Прочетох, че миенето на косата само ѝ вреди. Реших да експериментирам и да не мия косата си две седмици“, признава тя.

„Първите дни не бяха лесни, на четвъртия ден цялата ми коса бе мазна“, казва още журналистката.

На седмия ден тя събрала косата си на опашка. На втората седмица започнали сърбежи, а по главата ѝ се появил пърхот. Естествено, косата ѝ миришела ужасно. Джен обаче решила да изчака до края на експеримента.

Как да се справим с вечно мазната и тънка коса

Джен си измила косата след две седмици. Трябвали ѝ цели 15 минути, за да отмие мазното от кичурите, а косата ѝ видимо изглеждала по-гъста и обемна. Сега жената мие косата си на всеки пет дни.

Тя признава, че косата ѝ изглежда по-здрава, омазнява се по-бавно и е видимо по-гъста.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плъхчу

    9 4 Отговор
    Такива не обичат да се къпят и мият косата ,виждал съм с очите си,тече олиото..не лъжа ,гнусно е ..,!

    Коментиран от #7

  • 2 Златина

    8 1 Отговор
    Вярно е, че мазна коса колкото по-рядко се мие толкова по-бавно се омазнява. Правилно е да се къпе през 5 дни, както пише. Това спасява косата от бързо омазняване

    Коментиран от #9

  • 3 това казва всичко

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Жените рядко са напълно доволни...
  • 4 Струва ми се крайно

    2 2 Отговор
    Доста краен експеримент, лесно може да докара някоя кожна инфекция! Миене на 2, максимум три дни, с малко количество шампоан, по възможност натурален. Разбира се, че не трябва да прекаляваме с хигиената, защото нарушаваме естествената бариера на кожата и косата, и доста се говори по този въпрос напоследък, но другата крайност също е вредна! Всичко трябва да е умерено в този живот!
  • 5 Пръскайте

    3 1 Отговор
    косата отблизо със семе и после разтъркайте. Ефекта е мигновен.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лорик

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Плъхчу":

    Пуши ли кратуната 🤣🤣🤣

    Коментиран от #8

  • 8 Подката

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лорик":

    Пуши ли,ше стане още по черна и грозна ...!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стефчу свинаря

    1 0 Отговор
    Да наистина,всичко трябва да е умерено в този живот,дори самия ти да ставаш за подигравки,да се подиграваш с другите хора ,че косите или нещо друго било мръсно...!