ФАКТИ.БГ

В никакъв случай не яжте такова месо

Скрити опасности дебнат в месото

Публикувана: 23 Юли, 2020 17:31
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5095
В никакъв случай не яжте такова месо
Снимки: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Повечето хора по Земята обичат да си похапват месо. Безкрайните рецепти онлайн са доказателство.

Но замисляли ли сте се какви опасности, може да се крият в на пръв поглед безобидните меса? Оказва се, че в никакъв случай не трябва да ядем от дадено месо, ако то „отговаря“ на някои от изброените критерии, пише jenata.blitz.bg.

Яденето на въпросните мръвки е изключително опасно за здравето. Заболяванията, които провокират тези меса, са доста многобройни, макар и често да си приличат по симптоми. 

Похапването на развалено месо е изключително опасно, защото в него може да са се „приютили“ всевъзможни бактерии и паразити. 

Ето как да разберете, че въпросното месо е развалено:

Червено месо: говеждо, свинско, телешко

В никакъв случай не яжте такова месо

Разваленото месо винаги излъчва характерна миризма, която не може да бъде сбъркана. В този случай е важно да не го „пъхате“ в носа си, а да сложите ръка върху разваления продукт и след са подушите пръстите си. Това трябва да се направи, за да се предпазите от бактерии, които иначе директно могат да навлязат в носната лигавица.

Ако месото залежава в хладилника повече от пет дни, не се колебайте да го изхвърлите. Замразете го, ако няма да го готвите в следващите дни, за да не се развали, защото в противен случаи то отива на боклука.

Ако по месото са се развили опасни гъбички, то мръвката ще има зеленикав оттенък и цвят наподобяващ дъга. Това е ясен знак, че бактериите са унищожили мазнините в месото. Освен това разваленото червено месо също променя текстурата си - става лепкаво на пипане.

Бяло месо: пилешко и пуешко

В никакъв случай не яжте такова месо

Както при червеното месо, така и при бялото месо се развива неприятен „аромат“. А той от своя страна не само ще умирише кухнята ни, но като нищо ще „минира“ и хладилника, ако е престояло повече време там, което пък води и до наложително почистване на хладилника.

Бялото месо има „сянка“, която показва неговата „повреда“. Тя е не зеленикава (както при червеното месо), а сива. Ако бялото месо е развалено неговата структура ще бъде лепкава или твърде вискозна.

Внимавайте, защото върху бялото месо може да се образува мухъл. В този случай то трябва незабавно да бъде изхвърлено. Не си помисляйте да изрежете „увредената“ част – трябва да се отървете изцяло от парчето месо, тъй като то изцяло е заразено (дори и да не личи).

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
НИЩО ЛОШО
1 Отговор
НЯМА В ТОВА. .САМО ТРЯБВА ДА СЕ СГОТВИ ДОБРЕ СЛЕД ТОВА. ..В ДРУГИ ДЪРЖАВИ СЕ КАЗВА МАТЮРЕ МИТ И ЦЕНАТА МУ Е ПО ВИСОКА

Оценка:
-13 +8

Вярно е отново
2 Отговор
Всичко това а прасетата всичко ядат и то шумно и бързо...!

Оценка:
-6 +5

Майстор Миро
3 Отговор
Като преръжиш всеко месо става.

Оценка:
-8 +4

честен ционист
4 Отговор
Ние ционистите не ядем свинско, защото прасетата носят Ковид от незапомнени времена.

Оценка:
-9 +1

5
Този коментар е премахнат от модератор
инж технолог по хранене
6 Отговор
Събинче,това пак от къде го преписа,мила? Правиш ли разлика между " лепкава или твърде вискозна"? Или,ей така,между другото, там да има нещо си?

Оценка:
-3 +11

Йордан
7 Отговор
В ресторантите и др.заведения за обществено хранене убиват миризмата на развалено месо със повече подправки.Не съм чул за затворен ресторант,от контролни органи,без да е станал някакъв инцидент и обществен скандал,стигнал до медиите.

Оценка:
-1 +9

8
Този коментар е премахнат от модератор
ха хааааас
9 Отговор
Ела го кажи на нашия майстор в хотела😂.
За персонала редовно ни даваше такова
К-т Албена.Изгониха го в руски хотел Кранево ,русняците се удрискали 😅😊

Оценка:
-1 +8

Браво Стефчу свинаря
10 Отговор
Какво ,,Хаааааас,,...?!

Коментиран от #11


Оценка:
-2 +1

ха хааааас
11 Отговор

До коментар #10 от "Браво Стефчу свинаря":


Какво бе, Стефчу свинаря....?Не разбрах

Оценка:
-0 +0

Пелтека ми даде такова месо
12 Отговор
Все едно повърнато от ,,черна мамба,,ужассс.. !

Оценка:
-0 +5

Браво
13 Отговор
Събинке . Уникално ! Гениално откритие. За идиоти. Как ви подбират - с конкурс ли?

Оценка:
-2 +8

А вас ДК
14 Отговор
Как ви подбират,по красота ,дълбочина или миризма...?!

Оценка:
-1 +1

С.В.
15 Отговор
Профани,плюскайте си смръдливите мръвки и дебелейте. То и без това като погледне човек български мъж и му се повдига. Торба с лой във вид на плондир.

Оценка:
-4 +1

16
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Георги Първанов
Бившият президент Георги Първанов с искане за българска позиция спрямо Македония
Договарянето за името на Македония не трябва да е за сметка на България"

Още бисери