Last news in Fakti

24 Юли, 2020 22:30 5 342 7

10 груби грешки, които всички допускаме в кухнята

  • зеленчуци-
  • храна-
  • кухня-
  • плодове-
  • месо-
  • мляко

Уж малки неща, които сме свикнали да правим, но всъщност се оказват погрешни

10 груби грешки, които всички допускаме в кухнята - 1
Снимка: Shutterstock

Свикнали сме да вършим едни и същи действия в кухнята всеки ден до толкова, че го правим напълно автоматично, без да се замисляме. Междувременно си струва да се запитате, може би нещо може да се направи по различен начин, за да подобрите вкуса на готовото ястие или да запазите хранителните вещества в продуктите?

Повечето от грешките, които допускаме са при разопаковането на храни, съхраняването им или избора на методи за готвене. Просто трябва да разберете какво точно правите грешно. За да направите това, съставихме списък на основните кулинарни и битови грешки. 

1. Съхраняване на зеленчуци и плодове в хладилника

Ябълките, картофите, бананите и доматите не бива да се съхраняват в хладилника, те бързо се развалят там - много по-добре е да намерите тъмни сухи кутии за тях, в които да поставите тези плодове и зеленчуци отделно.

2. Размразяване на месо във вода

Това трябва да стане без вода и в хладилника - имайте предвид, че пълното размразяване ще отнеме най-малко 5-7 часа, в зависимост от размера на парчето. Всички методи, използващи вода, особено гореща вода, развалят структурата на влакната и крайният продукт ще се окаже твърде сух.

3. Съхраняване на мляко на вратата на хладилника

Съхранявайте млякото на рафт. Температурата във вратите е по-висока от тази в хладилника - в допълнение, температурни спадове постоянно се появяват, когато отваряме и затваряме устройството. Всичко това не е добре за млякото.

4. Използване на пасатора за картофено пюре

Изглежда, че ще се справите по-бързо с пасатора, но пюрето се оказва вискозно и лепкаво. Буталото ще ви позволи да получите лека и ефирна структура.

5. Варене на тестени изделия без разбъркване

Потопете всякакъв вид тестени изделия във вряща вода, след което разбъркайте веднага. Това трябва да се направи отново много интензивно една минута след началото на готвенето. В противен случай тестените изделия ще се слепят и ще залепнат на дъното на съда.

6. Проверяването на печива във фурната твърде често

Ясно е, че никой не иска тортата или бисквитките да изгорят, но също така не си струва да ги проверявате твърде често - температурата вътре в този момент пада, хлебните изделия спихват и няма да се окажат толкова бухнали, колкото бихте искали. По-добре е да проследите процеса през стъклото на фурната.

7. Неправилно съхранение на хляб

Хлябът е най-добре да се съхранява свеж на хладно и сухо място, например на долния рафт на хладилника. За да направите това, той трябва да бъде добре увит в чиста хартия или кърпа и запечатан в съд, така че хлябът да не абсорбира външни миризми.

9. Използване на една дъска за рязане

В кухнята трябва да има поне две от тях - едната за месо и риба, другата за плодове и зеленчуци, както и други продукти които не се нуждаят от термична обработка. Това предотвратява попадането на бактерии от дъската върху храната.

10. Един нож за всичко

В идеалния случай в кухнята трябва да има четири ножа. Разгледайте магазина, за да видите кои са най-подходящите за вас и купете най-качествените и заточени ножове, които можете да намерите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Златина

    5 1 Отговор
    Значението на името Събина (авторката) мисля значи събота, ау
  • 2 Аз нямам хладилник

    2 3 Отговор
    И оттам грешки не правя. !
  • 3 Дедо

    3 1 Отговор
    Статията е за настоящия, а не за 19 век.
  • 4 Миладин

    1 0 Отговор
    Повечето грешки бяха непоправими! Абе чудя се аз, на жена ми, защо и убягват вкусните гозби- то каква била работата. Имаме хладилник, пасатор и блендър.
  • 5 Пелтекът бездомник

    1 0 Отговор
    Тук е много интересна тезата ..!
  • 6 Жоро

    2 0 Отговор
    Брей, брей, брей... Как сме живяли без да знаем тез работи? От понеделник вече по новите правила.
  • 7 Хипопотам с прашки

    0 0 Отговор
    Красю ми подари хладилник ,сига лесну ....!