29 Юли, 2020 10:38 5 844 6

Обявиха кои хора не бива да ядат картофи

  • картофи-
  • полезно-
  • вредно-
  • храна-
  • здраве-
  • здравословно хранене

Някои хора трябва да внимават с картофите, които присъстват почти винаги на масата

Обявиха кои хора не бива да ядат картофи - 1
Снимка: Shutterstock

Картофите открай време са една от най-достъпните и често консумирани храни. Те определено са неизменна част от всекидневното ни меню. Но оказа се, че освен много ползи те крият и редица опасности.

Не само това – по думите на д-р Елена Смирнова, която е проктолог и онколог, има хора, които за нищо на света не трябва да ядат картофи. Това може да се окаже изключително опасно за здравето им, пише jenata.bliltz.bg.

„Често ме питат дали картофите могат да се ядат редовно. Могат разбира се. Но не по 5 пъти на ден и не през нощта, тъй като те са с високо калорийно съдържание.  Безспорно картофите са полезни, тъй като кората им съдържа много фибри, които са незаменими за храносмилането.

Също така, продуктът съдържа много калий (повече от гъби или банани), който е необходим за сърцето. Също фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, цинк, много витамин С (повече от касис) и витамини от групата В,“ пояснява медикът.

„Хората с диабет трябва да бъдат по-внимателни с консумацията на картофите. И си струва да запомните: не можете да ядете зелени картофи поради наличието на отрова от соланин в тях“, пояснява д-р Смирнова.

Най-лесният, най-вкусен и здравословен начин за приготвяне на картофи е да печете цели картофи – при това необелени, на огън. 

„Това запази максимално от витамините им и ще остави калий и повече фибри“, каза лекарят.

Ако се страхувате да не напълнеете заради картофите, то тогава спазвайте размера на сервиране и гответе продукта по подходящ начин. Картофите, сварени в кожите им, имат най-малко калории - 66 kcal.

Ако ги обелите и сварите, получавате 75 ккал. Картофите, изпечени с кората им, ще „дадат“ 80 kcal. Но пържените картофи са почти 200 kcal на 100 грама. 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwe

    14 4 Отговор
    Спокойно! Той си му'а филиите с мас. За десерт филия с мас и захар. И си му личи де. Дебела Тиква Имбецилка си е
  • 2 Лост

    8 3 Отговор
    Яжте само кората на картофите само 5 калории. Пийте и водата от варенето.
  • 3 Д-р Шуменско

    5 1 Отговор
    плато😁 - суджук, пастърма, филе, луканка, шунка и червено винце, хм. Какви картофи посред жегата

    Коментиран от #5

  • 4 Д-р Шуменско

    1 3 Отговор
    плато😁 - суджук, пастърма, филе, луканка, шунка и червено винце, хм. Какви картофи посред жегата
  • 5 Шарана

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Д-р Шуменско":

    Хубаво ама няма,ша махаме само картоли.
  • 6 Наташа Винокурова

    3 0 Отговор
    До Шарана. Майтапя се бре човек. 3в1 сещаш ли се? Има бира Шуменско, Шуменско плато и плато-съдинка дето се нареждат тези вкусотийки, които съм изброила. Определено вместо бира най-доро е червено вино за това яко мезе