Има продуктите, които могат да провокират развитието на сериозни заболявания или дори да станат причина за смърт, според портала PlanetaNovosti.
Има храни, които имат положителен ефект върху организма, а има и такива, които могат напълно да унищожат имунната система, да провокират развитието на болест или дори смърт. Не се тревожете, защото от малко количество такива продукти в диетата нищо няма да ви се случи. Но ако ги използвате редовно и в големи количества, тогава може да се случи нещо ужасно.
Например костилките в черешите могат да бъдат опасни за здравето. Същото може да се каже и за прасковите, и кайсиите. Те съдържат съединения, които след навлизане в храносмилателния тракт могат да задействат производството на цианид. Само няколко смачкани костилки са достатъчни, за да причинят сериозно отравяне.
Кашуто много често се хапва печено или се консумира в чист вид. Много опасно е да ядете тези ядки сурови, защото продуктът съдържа урушиолова отрова. Но ако продуктът се подложи на предварителна обработка, тогава това ще понижи нивото на холестерола в кръвта, ще регулира работата на кръвоносните съдове и сърцето, ще помогне за преодоляване на анемията и подреждане на обменните процеси.
Не яжте червения боб суров. Той съдържа голямо количество токсин лектин, който може напълно да съсипе стомаха. Не забравяйте да накиснете боба няколко часа преди готвене. Освен това така ще си спестите няколко часа за готвене.
Гликоалкалоидите присъстват в листата и стъблата на картофите. Ако картофите се съхраняват неправилно, те скоро ще започнат да покълват. В никакъв случай не трябва да ядете покълнали картофи, защото има голям риск от отравяне. Отровата от леторастите може да попадне и в кореновата култура.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Чудесно
17:11 04.08.2020
2 АААААА
ТРАЧЕВА!!!НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ С ТАКИВА СТАТИИ
17:11 04.08.2020
3 Президентът на Танзания
17:11 04.08.2020
4 пробвал
Коментиран от #9
17:12 04.08.2020
5 ПЕНИШ СЕ
17:12 04.08.2020
6 Ivan
17:15 04.08.2020
7 ХХХХ
Картофите да не ги ядеш с кълновете?
Почти всеки е ял картоф, който е бил покълнал преди да се обели. И не съм чул никой да е попаднал в болница заради това.
Единствен смисъл виждам само ако се отнася за някой видове машинно белене на картофите при, които съществуващите кълнове на практика се сртиват, но и то става с много вода.
Коментиран от #8
17:34 04.08.2020
8 ХХХХ
До коментар #7 от "ХХХХ":
А и ако къртофа е бил позеленял, тогава ще имаш ядове, ако не изрезеш зеленото.17:37 04.08.2020
9 Нафарфорий
До коментар #4 от "пробвал":
От там ли пишеш сега,чадо?Коментиран от #14
17:46 04.08.2020
10 Лора
18:01 04.08.2020
11 Роки
Коментиран от #13
18:25 04.08.2020
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 гост
До коментар #11 от "Роки":
Откогато кайсиевата и прасковената ядка.По голяма тъпня скоро не бях чел.19:10 04.08.2020
14 Jeep
До коментар #9 от "Нафарфорий":
Чaк пък от ония cвят...явно интернетa ca го пуcнaли пaк зa няколко чaca в Кaрлуково.22:18 04.08.2020