С любимото кафе се събуждат рано сутрин милиони хора по цял свят. С тази напитка те прекарват свободното си време на обяд. С чаша кафе е придружен и следобедът, когато имаме нужда от нещо ободряващо, за да довършим останалите си работни ангажименти.
Когато приготвяме кафе у дома обаче често допускаме няколко грешки, които пречат да извлечем най-доброто от нашето кафе. Не е достатъчно просто да купим най-качественото или скъпо кафе. Нужно е да знаем как точно да го сварим според методите на приготвяне, с които разполагаме у дома. За да успеем да приготвим най-доброто кафе вкъщи не трябва да допускаме някои от следните грешки.
Не съобразяваме размера на смилане на кафето със стила на варене
Различните видове приготвяне на кафе (в кафеварка, в еспресо машина, в джезве, в машина за шварц) изискват различно смилане на зърната. Най-лесният начин да прецените колко трябва да смелите кафето е продължителността на преминаване на горещата вода през кафето. Колкото по-дълго тече водата през него, толкова по-едро смляно трябва да е то и обратно. Ако ползвате машина за еспресо, водата е под налягане и преминава по-бързо през цедката на машината, следователно кафето трябва да е по-ситно смляно, пише az-jenata.bg
Използваме чешмяна вода
Чешмяната вода не е създадена за приготвяне на кафе, а за пиене. Тя е примесена с много химикали и пречистващи вещества, които няма как да не повлияят на качеството на кафето. Водата от чешмата почти винаги е неподходяща за приготвяне на кафе. Използвайте филтрирана вода, която е освободена от всички излишни примеси в нея. Така ще създадете перфектната чаша кафе.
Варим кафето на грешната температура
Температурата на водата е много важна за приготвянето на кафето. Тя е може би един от най-важните фактори в създаването на перфектната чаша кафе с приятен аромат и завладяващ вкус. Оптималната температура за приготвянето на кафе трябва да е между 90 и 96 градуса. Водата в никакъв случай не трябва да ври и да стига до 100 градуса. Тази температура е достатъчна, за да се извлекат всички важни вещества от кафето без да се прегори и без да се влоши приятния му вкус. Ако кафето се приготви при прекалено висока температура, то прегаря и започва да горчи натрапчиво.
Не измерваме кафето
Хората често добавят твърде много кафе, за да го направят по-силно. Ако използвате твърде много кафе, рискувате да получите прекалено кисел аромат и вкус. Повече кафе в цедката няма да направи напитката ви по-силна, а ще влоши качествата му и въздействието му върху сетивата. За приготвянето на еспресо са необходими точно 7 грама смляно кафе. Ако пък искате да пиете по-силно кафе, купувайте по-препечени зърна. Това им придава свойството да имат по-силно изявен вкус и аромат, което прави кафето по-силно.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Лора
12:07 08.08.2020
2 zeus
Коментиран от #10
12:08 08.08.2020
3 Хотелиера
Коментиран от #11, #12
12:08 08.08.2020
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Качеството на кафето
12:25 08.08.2020
6 3 в 1 на микровълновата
12:27 08.08.2020
7 Ernesto Guevara
12:33 08.08.2020
8 XXX
Но да я пием може ли?
Какво казва експерта,които е написал статията?
12:42 08.08.2020
9 Ти какво захапа
До коментар #4 от "Самотното лорче":
Това е интересното и цял живот си самотна, ако мислиш братчет или Стефчу за нещо, не мисли за мен, че яко като батку си захапала магистралата, опасно е за стари жини...!13:17 08.08.2020
10 Шекспир
До коментар #2 от "zeus":
Абсолютно си прав.Навремето си бях купил еспресо машина за в къщи и първото кафе никога не ставаше.Едва при второто при вече загрята цедка се получаваше добро кафе.Продадох я защото нямаше смисъл от нея при тези условия.От мой познат барман знам че доброто кафе се получава от комбинацията на няколко вида кафе.Това е вече професионална работа и опит натрупан през годините.Коментиран от #14
13:22 08.08.2020
11 Туриста схладилната чанта
До коментар #3 от "Хотелиера":
Абе случи се така ,че заради ситуация та се наложи да отидем на черноморието.Но пък ударихме 6 от тотото.Като си запалих газовото котлонче да запечем някой кренвирш от Лидъл-Равда и за изненада гледам наоколо пълно с парчета палмово масло ,та реших да сложа малко и в тигана и добре се получи.Та прав е премиера ,трябва да има и малко мазнинка,а пък н а южното черноморие в момента е в изобилие....13:43 08.08.2020
12 Туриста схладилната чанта
До коментар #3 от "Хотелиера":
Отплеснах се и забравих да кажа ,че и в кафето сложих от същото палмово масло.Специалистите казват ,че било добре за метаболизма да се приема на гладно.Абе както се казва 3в1.Коментиран от #13
13:48 08.08.2020
13 На МП
До коментар #12 от "Туриста схладилната чанта":
Абе както се казва , негър, бял и зелен 3&1,знамето на Конго...!13:56 08.08.2020
14 Ernesto Guevara
До коментар #10 от "Шекспир":
Не си хабете кафето,а пускайте малко гореща вода за да загрее цедката преди първото кафе.13:56 08.08.2020
15 Coffe Shop-Dos Hermanos/Guadalajara
Ако разбира се държим на вкуса.
Истинският вкус на еспресото е с лека приятна горчивина,плътен и леко сладникав вкус.
Едно от Най-важните неща са така наречените бариста рецепти основаващи се на 3-ри фактора:
1. Колко гр.кафе, 2. колко секунди екстракция, 3. колко течност в чашата.
1. Едно от нещата които карат кафето да е горчиво е прекалено високата темп. на водата и прекалената екстракция на кафето.
2. Принципно 9атм. се счита за златната среда при правенето на еспресо.
3.Температура м/у 92-96С е един от ключовете към качественото еспресо.
4. В случай, че кафето е кисело възможна причина е недостатъчната екстракция поради слаба темп. на водата.
5. Търси се по-тъмно изпечено кафе особено при напитки като еспресо,капучино и лате. Нещо по средата и нагоре в тъмният спектър.Робуста е по-малко сладка и кисела от арабиката.
Поради по-наситеният си вкус обаче арабика се предпочита за еспресо.
6. Разл. степен на изпеченост налага разл. време !
Напр. тъмно изпеченото кафе изисква по-малко време на екстракция (напр. 20~25сек.)и обратно. Светло изпеч. кафе:
по-дълга екстракция(напр25~30сек.)
Тъмното кафе е по-малко плътно и по-лесно се извлича екстракта докато при по-светлото кафе се изисква малко повече време за извличането на същата доза.
Това са базови правила съобразени предимно с работа на професионална кафе машина.
Не се опитвам да уча абсолютно никого кой как да си вари к
Коментиран от #17, #19
14:10 08.08.2020
16 Coffe Shop-Dos Hermanos/Guadalajara/p.s.
Правилата са като основа при правенето на еспресо,но нищо не е универсално и всяко правило се модифицира малко или много докато се постигне правилният вкус.
Ето и една рецепта за
single shot = което е 30мл.
От 7 до10 гр./25 до 30мл./20 до 30 сек.
И още един личен съвет.
Затопляйте чашите преди да ги сложите под портафилтъра.
Студената чаша изсмуква част от топлината на кафето придавайки му нежелана горчивина.
Коментиран от #24
14:12 08.08.2020
17 Ernesto Guevara
До коментар #15 от "Coffe Shop-Dos Hermanos/Guadalajara":
"Истинският вкус на еспресото е с лека приятна горчивина,плътен и леко сладникав вкус."За първи път чувам за "сладникав вкус" при кафето.Кажете ми моля сорт кафе със сладникав вкус.Коментиран от #18
14:34 08.08.2020
18 Coffe Shop-Dos Hermanos/Guadalajara
До коментар #17 от "Ernesto Guevara":
За всяко нещо си има първи път.Аз няма какво да ви казвам,нито ще споря с вас.Това не е пазар.
Google, YouTube.
Четете,гледайте.
Статии и учебни видеа с лопата да ги ринеш.
Аз също за първи път чувам,че ,,3.Перфекното еспресо е 7гр."
А онова което е 18гр.не е ли перфектно?
Грамажа ли определя перфектното еспресо?
Аз пък си мислех, че е начина по който е направен йелда,сиреч течноста кафе.
Жив и здрав и успех в правенето на кафе :)
Коментиран от #20
14:45 08.08.2020
19 Ernesto Guevara
До коментар #15 от "Coffe Shop-Dos Hermanos/Guadalajara":
"Публикувано във факти.бг: 1. Едно от нещата които карат кафето да е горчиво е прекалено високата темп. на водата и прекалената екстракция на кафето."Направете си на барова машина нормално изпечена Коста Рика с по голям грамаж/за прекалена екстракция/ и ще установите че кафето няма да е горчиво.Това което пишете са общи приказки.Тези "правила" може да важат в някои случаи,но не и при всички.Няма как да има еднакви "правила" за приготвяне на 100% Робуста и 100% Арабика,а да не говорим за смеси....различни начини на изпичане и т.н.Примерно ако смесвате Робусти и Арабики е много важно дали ги печете заедно или се смесват след това.Кафето е удоволствие и всеки има различни вкусове и желания,за да се задават някакви "правила".14:48 08.08.2020
20 Ernesto Guevara
До коментар #18 от "Coffe Shop-Dos Hermanos/Guadalajara":
И аз нямам намерение да споря.Просто имам опит в тая работа и го споделям,а койо иска да го приема.ПП:Няма как нещо/кафето/ което съдържа кофеин да е сладко без добавяне на някакви съставки.Кофеинът е изключително горчив и затова Робустите които са по богати на кофеин са по-горчиви.Поздрави!Коментиран от #21, #22
14:52 08.08.2020
21 Coffe Shop-Dos Hermanos/Guadalajara
До коментар #20 от "Ernesto Guevara":
Явно ви се спори,пък аз съм любопитен....🤣С две кафенета в Гуадалахара/Мексико все някакъв опит имам и аз.
Само да ви кажа,че мексиканците са безпощадни към лошото кафе което на практика означава фалит.
По-горният ви коментар = или нищо не сте разбрал от написаното от мен,или аз съм се изразил грешно.
Хайде вашата да е.
Аз съм се изразил грешно.
Явно българския съвсем съм го забравил,но това да е кахъра ;)
Поздрави и от мен !
15:20 08.08.2020
22 Има кафета, описвани като "сладки",
До коментар #20 от "Ernesto Guevara":
респ. "със сладникави (тютюневи и кедрови) нотки". Пример за такова кафе е "Indonesia-Sumatra Grade1 Mandheling". Видях и едно от Перу. Със сигурност има и други.15:29 08.08.2020
23 MrBean
08:07 10.08.2020
24 Mandrake
До коментар #16 от "Coffe Shop-Dos Hermanos/Guadalajara/p.s.":
Ама много сте ми интересни с тия статии.Всеки препрочита оттук оттам и накрая си прави преразказ по картинка.Много ми е интересно,как с домашна еспресо машина ще прекараш 25/30мл вода за 30 секунди ? Колко и ситно да е смляно кафето,30мл изтича за не повече от 10/15 секунди.11:28 18.09.2020