ФАКТИ.БГ

Оризът повишава опасността от смърт от сърдечно-съдови заболявания

Според специалистите оризът може да натрупа арсен в себе си, който чрез храненето влиза в човешкото тяло

Публикувана: 8 Август, 2020 15:48
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2892
Оризът повишава опасността от смърт от сърдечно-съдови заболявания
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.

Свързаха консумацията на ориз с повишения риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Въпросното проучване е публикувано в списание „Science of the Total Environment“, цитирано от Канал 3.

Учени от университетите в Манчестър и Солфорд анализираха данните на жители на Англия и Уелс и оцениха ефекта от редовната консумация на ориз върху организмите им. Оказало се, че при 25% от любителите на продукта, имащи здравословни проблеми, е установено завишаване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

В резултат на анализа изследователите установяват, че повишеният риск за здравето от консумацията на ориз е около 6%. Според специалистите оризът може да натрупа арсен в себе си, който след това навлиза в човешкото тяло. Дългосрочното натрупване на опасния арсен, дори и в малки дози, е опасна за сърцето и кръвоносните съдове и е свързана с хиляди случаи на преждевременна смърт всяка година.

За да намалят риска от заболяване, експертите съветват любителите на този продукт да разнообразяват храненето си с други зърнени култури, както и да избират различни видове ориз - например басмати или бисерен ориз.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Eee
1 Отговор
Че то по тая логика няма да остане нито един китаец.😂

Коментиран от #3


Оценка:
-2 +55

1558
2 Отговор
Аман от шамани бе!
Ми по тая логика в Далечния Изток няма да има никой бе!
Имат ли си тия хора, колко ориз дневно се изяжда в Китай?!

Оценка:
-1 +36

един от стадото
3 Отговор

До коментар #1 от "Eee":


между в прочем китайската и въобще източната храна се оказва не толкова здравословна

Коментиран от #13


Оценка:
-15 +4

Сандо
4 Отговор
В Китай смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания са в пъти по-малко от тия в България.

Коментиран от #10


Оценка:
-2 +31

Тези от маалата и китайците
5 Отговор
Ядат всеки ден ориз и още нещо ядат да им СВУ....!

Оценка:
-1 +4

Ъъъъ
6 Отговор
Е как най-големите дълголетници са в Китай и Япония, а също така не старадат от сърдечно съдови заболявания.

Коментиран от #9


Оценка:
-2 +22

Е и ?
7 Отговор
А диктатурата и живота в абсурдистан води до смърт !
Публикувано е в списание,,Science of the total extinction "

Оценка:
-1 +12

Ориз
8 Отговор
Оризът е най-качествената храна която не съдържа много мазнини и тялото ви не се омазнява а напротив може да свалите килограми като ядете ориз + диета. А нещо да кажете за храните съдържащи ГМО

Оценка:
-2 +15

Бачо Киро
9 Отговор

До коментар #6 от "Ъъъъ":


Ами в Китай и Япония не са чели статията и не знаят, че трябва да умиргат...

Оценка:
-1 +22

Баш Майсторът
10 Отговор

До коментар #4 от "Сандо":


И няма онко диспансери

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +5

Бай Манчо
11 Отговор
Това са пълни глупости,цял живот ям ориз и още съм жив и здрав.

Оценка:
-1 +4

Основната храна на човечеството
12 Отговор
е оризът. Без ориз в рамките на един месец ще загине над 70 процента от населението на Земята.

Оценка:
-0 +1

С.В
13 Отговор

До коментар #3 от "един от стадото":


Абе незнам колко е здравословна но никога не ме е заболял стомах когато я ям,въпреки че почти всичко се пържи. Явно си имат хората определена технология. До скоро пък четох някъде,че източните народи са здрави,не страдат от многото болести на европейците точно защото ядат много ориз. Сега пък други умници пишат друго.

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +6

Аман от глупендери
14 Отговор
Статийката е пълна статистическа глупост. Взели дебелите британци които се тъпчат с безкрайни боклуци и намерили 6% разлика от тези които се тъпчат с ориз и кой знае още какво покрай него. След това интерпретират корелацията като причина и следствие което е груба грешка и го пише във всеки начален учебник по статистика. И накрая за капак, слагат някакво измислено обяснение, изсмукано от да не казвам къде. На тия кой въобще им е дал дипломите?

Оценка:
-1 +3

един от стадото
15 Отговор

До коментар #13 от "С.В":


малко глутамат си ял. още трябва

Оценка:
-0 +0

един от стадото
16 Отговор

До коментар #10 от "Баш Майсторът":


ма бъкат от вируси

Оценка:
-0 +0

17
Този коментар е премахнат от модератор
18
Този коментар е премахнат от модератор
гост
19 Отговор
Ами то може само зеленчук да ядеш, ама като е пълен с нитрати и тежки метали да развиеш рак на 25г. и да умреш, това няма нищо общо с типа да храна, а с нейното качество. Я вижте азиатците как набиват ориз и на по 60г. нямат бели коли и изглеждат като 30 годишни.

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +2

един от стадото
20 Отговор

До коментар #19 от "гост":


ми да набиват още суши/сурова риба с патогени/ и пържени мишки, дори летящи

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +1

един от стадото
21 Отговор

До коментар #20 от "един от стадото":


нали от тази тяхна ''здравословна'' храна се докарахме на това дередже. Ходете още по Тайланд, яжте им уличните боклуци, носете ги после тука. Ресторант в Япония- само на консерви, има такива. Панголия за обяд, прилеп за вечеря. Ориза и за тях стана гарнитура. Десерт още не, те просто нямат десерти. Освен банан, и то пържен..

Оценка:
-0 +0

гуньо
22 Отговор
Един колега гледам си мие доматите и краставиците на обед със веро питам го защо ами жена ми е веганка и щеше да умре направо в ръцетеми закарал я в болницата и се оказало нивото на бактерии и други боклуци огромно направо я убиват ако да кажем нормалното е 60 тя имала 500 всичко било от зеленчуците че се миели само с вода .Така че от всичко можеш да гушнеш китката.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.