Last news in Fakti

9 Август, 2020 11:54 6 981 31

Ето защо някои хора изкарват COVID-19 без симптоми

  • коронавирус-
  • симптоми-
  • болест-
  • зараза-
  • covid-19

Именно това, че някои заразени с иначе смъртоносния коронавирус прекарват болестта без симптоми, е едно от най-странните неща за новата зараза

Ето защо някои хора изкарват COVID-19 без симптоми - 1
Снимка: Shutterstock

Изследвания показват, че настинките могат да тренират тялото да разпознава COVID-19. Те създават клетки, които помагат на имунната система да укрепи паметта си, като разпознава вируса и го различава от обикновената настинка, пише zdrave.to.

По този начин, когато вирусът отново навлезе в тялото, той бързо се разрушава от тези много клетки. Те също така идентифицират части от новия коронавирус.

Повече информация за резултатите от изследванията можете да намерите в научното списание Science. В него се казва, че Т-клетките, които укрепват паметта на имунната система, запазват информация за вируси, срещани по-рано.

Въпреки това, авторите на изследването предупреждават, че е твърде рано да се каже дали вече положената памет на имунните клетки може да повлияе на хода на коронавируса при хората.

Изследователите също показаха, че при някои хора Т-клетъчната памет произвежда това, което е известно като кръстосана реакция към вируса SARS-CoV-2.

Ето защо вирусът се проявява като леки симптоми при някои хора и много по-тежки при други.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вечната омраза

    12 4 Отговор
    Ковида е като нахална от занаята, мори те...!
  • 3 Миризлив пор

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бг професор":

    Никой не е казал че са болни, просто заразяват околните и за това ги ограничават. Проблема е, кога станат много тези със пневмонии и усложнения и няма кой да ги лекува.

    Коментиран от #16

  • 4 Защото вируса

    30 7 Отговор
    го няма. Кой знае тези тестове на какво още реагират и всичко се пише К-19. Сигурно реагират на сифилис и диария. Голяма манипулация. Обаче ме кефят такива, които са уплашени до смърт и се къпят с маски. Страхотно шоу пада. Като кажеш на овцете, че вълкът обикаля наоколо те сами влизат в кошарата.

    Коментиран от #29

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 волен сидеров

    7 4 Отговор
    събинче,щом е СМЪРТОНОСЕН МАКАРОНАВИРУСА НЕ ПИШИ НИЩО ЗА НЕГО ,ЧЕ МОЖЕ ДА ТЕ НАМЕРИ И ЗАМИНА ...КОЛКО ПАРИ ТИ ПЛАТИХА ЗА ТАЗИ ПРОПАГАНДА-ЗАСРАМИ СЕ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Големия Мовър

    7 2 Отговор
    Напъва ме нещо и отивам до клозета!
  • 10 един от стадото

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бг професор":

    моли се да не те среща такъв без симптоми, дето и той не знае..Болните са ясни, гледат ги като кучета в приют, и експерименти. Така или иначе ще мре. Ако оживее.......
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Peci kupona

    13 0 Отговор
    До този момент се пишат само глупави и крайно нелогични теории за вируса!
  • 13 Не е вярно

    6 3 Отговор
    Който го е преболедувал, знае за какво става на въпрос...!

    Коментиран от #15

  • 14 Все още има вярващи

    11 0 Отговор
    Тук има доста потребители Нека някой сподели Дали е преболедувал коронавирус и резултатът ще е налице.

    Коментиран от #23, #24

  • 15 Аббб

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Не е вярно":

    Кой го е преболедувал??

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Нужна ти е помощ

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    От специалист, трябва веднага да се прегледаш, но не за коронавирус...

    Коментиран от #21

  • 17 Ееее!

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аббб":

    Само този, който не се е заразил!
  • 18 морски

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аббб":

    Аз ,бях на "Diamond Princess"! При мен мина леко , не знам при другите от кораба как е било ,понеже бяхме изолирани по един в стая!
  • 19 Тежко е Пеци и виното и живота

    4 0 Отговор
    Страшно е да се опише, ако има късмет човек или попадне на точния специалист, той оздравява, но ако попаднеш на,, черен дявол,, не като от занаята, тешко ти, този го мразя повече от,, братчетките му,,...!
  • 20 Аз съм българче

    3 6 Отговор
    Има го тоя коронавирус и е коварен.Само когато пряко или косвено се сблъскаш с него, то тогава разбираш всичко това.
    Двама познати си заминаха от този свят. Единият беше 65г.с хронични болести, а другият на 36,спортист и от нищо не се оплакваше.
  • 21 Миризлив пор

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Нужна ти е помощ":

    Предпочитам да си мия ръцете и кога се налага да сложа маска, но телевизия 7/8 която по принцип тръби че няма такъв вирус да дава трибуна на баща ми, който да обяснява че съм умрял от него не защото съм бил идиот приживе а защото лекарите са некадърници.

    Коментиран от #22

  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Миризлив пор":

    Стига с този идиотизъм! От корона-вирус не може да се предпазиш. Това дори не е пълноценен вирус, а някакво подобие... Ефективна ваксина срещу него не може да се създаде заради безбройните му мутанти. Спасението е здрав и силен организъм, който не е тровен с всевъзможни хапчета за щяло и нещяло с години. В природата са регистрирани около 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...

    Коментиран от #27

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Все още има вярващи":

    Е как да ти кажат, като една част го "проболедуват БЕЗСИМПТОМНО", според плашилата от НОЩ???
  • 24 Диверсант

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Все още има вярващи":

    На мой познат от София жена му през януари се жалваше че е изкарала нечуван грип. Суха кашлица, въздуха не и стигал. В къщи е имало и две годишно дете още 4-5 човека. За КОВИД още никой не е говорил това време, но и с околните нищо не се е случило.. А горната статия само потвърждава теориите на много лекари че противогрипните ваксини разрушават имуната система и организма ти губи способността да реагира.
  • 25 Иван

    2 0 Отговор
    Не съм съгласен, че няма вирус. Разбира се, че има, но не всеки се заразява. Предполагам, че в бившите соцстрани от Източна Европа случаите са по-малко, защото държавата ни учеше на хигиена и задължително сме минали ред имунизации, които на запад са по желание. Сега Западът е морен с хиляди, а ние сме като остров на спокойствието. Липсата на дисциплина у нас обаче като народ може да доведе до доста нежелани ефекти. Например - Ти не си болен, но си прихванал вируса от някой нахален келеш или тъпа крава, разнасяш си го без да знаеш и заразяваш възрастните си родители, които влизат в болница. Или малкото ти дете. А боклуците с вирус ти клатят глави и повтарят в един глас - Няма вирус! Като няма вирус, защо Григор Димитров пипна такава изродщина в Сърбия, при това е спортист?!

    Коментиран от #26

  • 26 Диверсант

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    Въпроса не е има ли или няма. Въпроса е за манипулацията и психотероризма на обществото. Мойти наблюдения са от Италия и фактите са че през миналата зима от нормалния грип са починали около 80 000. Тази зима коронясали към 30 000. В 60 милионна Италия нормално умирали по 1600 човека на ден. Сега стигаха до 700. За какво говорим ???

    Коментиран от #30

  • 27 Дълбоко Виждащ

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това не е Вирус!Не е Доказано че е Вирус!На снимките показват Корона Вирус не е Сарс ков 2! НЕ СЕ ДЪРЖИ КАТО ВИРУС!!Когато ни започнаха с Вируса на СПИН-показваха същия корона вирус!Вижте Това е Бактериологично оръжие-Атакува определен Генотип!Няма нищо общо с Имунна система !Тъй наречения Клетъчен Имунитет е Много Важен но Няма нищо общо с Това дали си Изкарал Инфаркт или Онко!Не е създаден за Българския Генотип и пак Казвам за Н-ти път!Нито ще Боледувате нито Ваште Близки,но ще Слушате Много колко е,,,,,!Ако случайно Кихнете или Кашляте ако имате Температура от 37,2 до 38 не викайте погребална агенция!Ще ви мине до седмица само на Чай с билки!Има летен Грип!Ано влезеш в бг болница независимо за какво вероятноста да те объркат там е около 42%!!

    Коментиран от #28

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Дълбоко Виждащ":

    Точно така! Стига с този идиотизъм! Това дори не е пълноценен вирус, а някакво подобие... От корона-вирус не може да се предпазиш. Ефективна ваксина срещу него не може да се създаде заради безбройните му мутанти. Спасението е здрав и силен организъм, който не е тровен с всевъзможни хапчета за щяло и нещяло с години. В природата са регистрирани около 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...
  • 29 Ти остави

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Защото вируса":

    ами някои са толкова уплашени, че и презервативи ползват... Страшна работа...
  • 30 Цифрите за грипа са ти супер

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Диверсант":

    надут и некоректни. Поне 1,ако не и две нули трябва да махнеш. Не зная откъде ги вземате тези цифри въобще.Дай линк към информацията.
  • 31 незнайко

    0 0 Отговор
    Някой разбра ли нещо от тази статия ? Аз не ! Т клетките !!! Ние всички сме виртуози във вирусологията и тези клетки са ни до болка "ИЗВЕСТНИ" !!! Това е статия от НАУЧЕН ТРУД !!!