Редовната консумация на бобови растения може да намали риска от болести на сърцето и да помогне на хората с диабет. Тези храни допринасят за понижаване на нивата на кръвна захар, влияещи неблагоприятно върху кръвоносните съдове, съобщава Food News, позовавайки се на резултатите от канадско изследване.
Авторите му от университета на Гуелф отбелязват, че включването на бобови растения в менюто е чудесно средство за превенция на сърдечносъдови заболявания, но не и лек за тях.
Варивата също така спомагат за контролиране на теглото, тъй като протеините и фибрите в тях създават по-продължително усещане за ситост.
Според специалистите бобът, например, е здравословна алтернатива на макароните и картофите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Псевдоним
11:20 12.08.2020
2 Жаци
Коментиран от #5, #12
11:20 12.08.2020
3 Жизел
Коментиран от #7
11:27 12.08.2020
4 Жизел
11:28 12.08.2020
5 ДоФтора
До коментар #2 от "Жаци":
Боба е много по-полезен от ориза.Ноооо, да внимава всеки, който има подагра.И друго.Яжте РАЗНООБРАЗНА ХРАНА.Да не е много мазна и много люта.Останалото е Божа работа.Коментиран от #10
11:28 12.08.2020
6 Азок
11:31 12.08.2020
7 ПРо
До коментар #3 от "Жизел":
Ако не знаеш нещо,питай Вени.11:40 12.08.2020
8 Чук Ундуров
11:52 12.08.2020
9 Жизел
14:49 12.08.2020
10 Жсци
До коментар #5 от "ДоФтора":
Ако имаш здрав стомах, лютото е много полезно...Топла супа с 2 люти чушлета, казвам ти после излиза цялата истинка. За мазните храни ти е ясно, вс вкусно е и вредно, гледам да дистанцирам вече от пържено, тлъсто и прочие, но лютото е голяма сила, стига да имаш здрав стомах и черва ;D15:16 12.08.2020
11 Я люблю.фасуль чорбой
15:22 12.08.2020
12 Напомняне
До коментар #2 от "Жаци":
Бобовите култури имат едно много важно и ценно свойство - като естествена "четка" почиства вътрешната стена на кръвоносните съдове от натрупаните холестеролови плаки. При това безвредно, за разлика от някои лекарства за същата цел. Знае се, че стесняването на съдовете от холестерола е основната причина за повечето високорискови болести на сърцето и мозъка. Затова бобчето си е страхотна профилактика и в исторически план е бил "националната храна" на нашия народ, сред който някога е имало доста дълголетници.Коментиран от #13
17:10 12.08.2020
13 един от стадото
До коментар #12 от "Напомняне":
хубав си е бобеца. Може на яхния, може за мезе с ракията. Варен, после поръсен с червен пипер, нарязан лук, олио и оцет..Понякога ме мързи, и в консерва става за салата17:52 13.08.2020