Last news in Fakti

12 Август, 2020 11:11 2 420 13

Яжте повече боб против сърдечносъдови болести

  • боб-
  • бобови растения-
  • болести-
  • сърдечносъдови заболявания

Бобовите растения са чудесно средство за превенция на тези заболявания

Яжте повече боб против сърдечносъдови болести - 1
Снимкa: Shutterstock

Редовната консумация на бобови растения може да намали риска от болести на сърцето и да помогне на хората с диабет. Тези храни допринасят за понижаване на нивата на кръвна захар, влияещи неблагоприятно върху кръвоносните съдове, съобщава Food News, позовавайки се на резултатите от канадско изследване.

Авторите му от университета на Гуелф отбелязват, че включването на бобови растения в менюто е чудесно средство за превенция на сърдечносъдови заболявания, но не и лек за тях.

Варивата също така спомагат за контролиране на теглото, тъй като протеините и фибрите в тях създават по-продължително усещане за ситост.

Според специалистите бобът, например, е здравословна алтернатива на макароните и картофите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    5 0 Отговор
    Полезна храна, но трябва да си го отгледаш сам в екологично чист район.
  • 2 Жаци

    1 1 Отговор
    Тежък въглехидрат, който надува стомаха, образува газове и много зависи какъв сорт е и как е приготвен. По- добре яжте ориз, картоф от колкото боб. Не казвам че не е вкусен, но е тежка храна и човек с стомашни проблеми не трябва да консумира. Относно сърдечно-съдовите проблеми не виждам боба как ще помага, освен да дебелееш от него с един комат хляб и да затлъстява сърцето. Сега се ядат домати, краставички, риба, плодове, пият се билки, варете си билки и пиите сутрин на гладно чао, яжте по- малко, боба няма да ви оправи сърцето

    Коментиран от #5, #12

  • 3 Жизел

    6 1 Отговор
    Не знаех, че макароните са от сем.бобови😁

    Коментиран от #7

  • 4 Жизел

    3 0 Отговор
    Не знаех, че макароните са от сем.бобови😁
  • 5 ДоФтора

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Жаци":

    Боба е много по-полезен от ориза.Ноооо, да внимава всеки, който има подагра.И друго.Яжте РАЗНООБРАЗНА ХРАНА.Да не е много мазна и много люта.Останалото е Божа работа.

    Коментиран от #10

  • 6 Азок

    7 0 Отговор
    И задължително с наденица иначе боба не действа!
  • 7 ПРо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жизел":

    Ако не знаеш нещо,питай Вени.
  • 8 Чук Ундуров

    0 0 Отговор
    Аз ям много боб, всеки ден. Имам договор със Северен поток
  • 9 Жизел

    1 1 Отговор
    До 7. Абревитура ПРо звучи зле подтекста. Има кой да питам кат не зная нещо
  • 10 Жсци

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДоФтора":

    Ако имаш здрав стомах, лютото е много полезно...Топла супа с 2 люти чушлета, казвам ти после излиза цялата истинка. За мазните храни ти е ясно, вс вкусно е и вредно, гледам да дистанцирам вече от пържено, тлъсто и прочие, но лютото е голяма сила, стига да имаш здрав стомах и черва ;D
  • 11 Я люблю.фасуль чорбой

    1 0 Отговор
    И гювечами с месой..но книгата,, Бел Ами,, повече ми харесва от всичкото това...!
  • 12 Напомняне

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жаци":

    Бобовите култури имат едно много важно и ценно свойство - като естествена "четка" почиства вътрешната стена на кръвоносните съдове от натрупаните холестеролови плаки. При това безвредно, за разлика от някои лекарства за същата цел. Знае се, че стесняването на съдовете от холестерола е основната причина за повечето високорискови болести на сърцето и мозъка. Затова бобчето си е страхотна профилактика и в исторически план е бил "националната храна" на нашия народ, сред който някога е имало доста дълголетници.

    Коментиран от #13

  • 13 един от стадото

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Напомняне":

    хубав си е бобеца. Може на яхния, може за мезе с ракията. Варен, после поръсен с червен пипер, нарязан лук, олио и оцет..Понякога ме мързи, и в консерва става за салата