Last news in Fakti

18 Август, 2020 13:36 14 758 9

Този сок незабавно пречиства кръвта

  • цвекло-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • сок-
  • фреш-
  • смути

От дълги години се знае, че цвеклото е полезно за сърдечно-съдовата система

Този сок незабавно пречиства кръвта - 1
Снимки: Shutterstock

Кръвта е най-важният компонент в нашия организъм. Основната ѝ функция е да доставя определени вещества (напр. кислород, глюкоза) до другите тъкани и органи, както и да пренася отпадни метаболитни продукти до местата за тяхното изхвърляне от организма.

Казано по друг начин, цялостното функциониране на организма до много голяма степен зависи от чистотата на кръвта, която циркулира в него. Колкото по-малко токсини има в кръвта, толкова по-силни, здрави и изпълнени с енергия ще сме.

Ето защо всеки човек иска да научи как да прочисти кръвта си. Предлагаме ви един лесен начин, като основна роля в него играе цвеклото, пише zdrave.to.

Цвеклото е изключително полезен зеленчук, богат на различни микро и макроелементи. Той се използва широко в готвенето, медицината и има многобройни приложения. Това разказва специалистът по хранене Екатерина Зажицкая.

Сокът от цвекло се използва за лечение и профилактика на заболявания, свързани с черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур и лимфната система. Пиенето на сок от цвекло помага много добре да се изчисти кръвта.

Този сок незабавно пречиства кръвта

Прясно изцеденият сок от цвекло съдържа много желязо, което е необходимо за:

 - предотвратяването на анемия;

 - повишаването на кръвната глюкоза;

 - нормализирането кръвното и вътречерепното налягане.

Сокът от цвекло има много благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Благодарение на него релефът се изравнява и тенът се подобрява.

Също така сокът от цвекло има благоприятен ефект върху имунната система и помага на тялото да се възстанови по-бързо след заболяване.

Когато приемате прясно цвекло се произвежда серотонин, който има положителен ефект върху психоемоционалното състояние на човек и помага да се отървете от безсънието.

Напитката съдържа много йод и е необходима за профилактика и лечение на заболявания, свързани с щитовидната жлеза и цялата ендокринна система.

Поради съдържанието на диетични нитрати, които се превръщат в азотен оксид, тази напитка допринася за:

 - вазодилатация (процес на разширяване на кръвоносните съдове)

 - подобрява притока на кръв

 - намалява налягането и повишава ефективността на всяка физическа активност.

А също така, бетаинът, който се намира в цвеклото, помага на тялото да усвои по-добре протеините, което е толкова важно за поддържане на мускулния тонус.

Още няколко очевидни предимства на сока от цвекло са свързани с подобряване на метаболизма и храносмилането като цяло и по-ниските нива на холестерол.

За тези, които не харесват напитката, може да добавят към нея сок от портокал или моркови в съотношение 1/4.

Но е важно да се отбележи, че сокът от цвекло е противопоказен при: уролитиаза и ниско кръвно налягане и висока кръвна захар.

Според фитнес треньора и хранителен консултант Тома Шигонцева, задължително е да престои сокът от цвекло за 2-3 часа в хладилника, преди да бъде изпит.

Вредите от сок от цвекло

Когато използвате сок от цвекло, трябва да се консултирате с лекар, тъй като са възможни алергични реакции. Затова въвеждането на този продукт трябва да се извършва с повишено внимание.

Освен това сокът от цвекло е противопоказен за хора с непоносимост към цвекло, хипотензия, хора със заболявания на дванадесетопръстника и стомаха.

Как да си направим сок от цвекло у дома

Този сок незабавно пречиства кръвта

За да може сокът от цвекло да бъде висококачествен и максимално полезен, трябва отговорно да изберете продуктите за направата му.

Доброто цвекло трябва да е твърдо, с цвят бордо, червено или лилаво. Плодовете трябва да са с диаметър до 12 см. Когато се нарязва, не трябва да има петна от бяло и черно, тъй като това е признак на разваляне. А наличието на зелени издънки показва младостта на зеленчука, а оттам и неговата сочност. Преди употреба продуктът трябва да бъде добре измит и обелен.

За да не се разваля бързо сокът и да не губи полезните си свойства, той се оставя в хладилника, където трябва да се утаи. Свойствата му набират максимална сила в този момент.

Времето за съхранение обаче не трябва да надвишава 12 часа.

Рецепта за сок от цвекло

За да направите сока, се нуждаете от 1 средно цвекло.

Преди да направите сока, изплакнете добре кореновата култура, обелете я. Нарежете на средни парчета и потопете в сокоизстисквачка.

След това поставете прясно изцедения сок в хладилник за 2-3 часа, за да се охлади, след което ароматният сок от цвекло е готов за употреба.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жжжжж

    11 0 Отговор
    Много помага при проблеми с кръвната картина. Пречиства и черният дроб. Сок от цвекло,3-4 моркова и малка връзка магданоз е оптималната комбинация за засилване на имунитета. Вкуса е леко странен, но организма ще ви е благодарен. Да не се прекалява обаче. Хубаво е да се прави почивка на 4-5 приема да се пропуска 1 ден.
  • 4 Сатаната

    8 3 Отговор
    Така на времето Буров е продал тонове компоти в Германия от един вълшебен плод - сливата Джанка.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 стоян

    4 4 Отговор
    Интересното е =Тая тъй наречена диетоложка откъде ги знае тия работи =все едно е била в кръвта
  • 7 Пречистване ли

    18 2 Отговор
    Разговарят приятелки на кафе:
    - О, колко си отслабнала! Нова диета?!?!
    - Да, моркови, картофи, цвекло…
    - Ама, вариш или печеш?
    - Копах, мила, копах!
  • 8 Алфа Ромео

    2 2 Отговор
    Намалява усвояването на калций, още една вреда.
  • 9 Доколкото знам

    0 3 Отговор
    Сокът от червено цвекло повишава образуването на камъни в бъбреците.