Last news in Fakti

20 Август, 2020 14:29 7 784 10

Две напитки водят до сърдечна аритмия

  • сърце-
  • сърцебиене-
  • здраве-
  • сърдечна аритмия-
  • кафе-
  • алкохол

В горещото време трябва да щадим сърцето си и да не го натоварваме излишно

Две напитки водят до сърдечна аритмия  - 1
Снимка: Shutterstock

Горещото време провокира по-честа проява на предсърдно мъждене. Това е често срещана аритмия, която засяга милиони хора по целия свят и е свързана с повишена заболяемост и смъртност.

За това предупреди д-р Анна Карафилоска – кардиолог в частна болница в Пловдив. Тя сподели какво е характерното за предсърдното мъждене и какви конкретни мерки трябва да се спазват в горещото време от болните с тази диагноза за zdrave.to.

"Предсърдното мъждене се изразява в напълно хаотични, бързи и неправилни, некоординирани помежду си фибриларни съкращения на отделни части от предсърдната мускулатура. Те са резултат от необичайни предсърдни импулси с честота 350 до 600 в минута, които довеждат до пълен безпорядък на камерните съкращения, т.е., до пълна или абсолютна аритмия. Тя е често срещан здравословен проблем, засяга милиони хора по целия свят и е свързана с повишена заболяемост и смъртност.

Заема второ място по честота, след екстрасистолията и съставлява 40% от случаите на всички ритъмни нарушения. Предсърдното мъждене обикновено се среща при хора с различни увреждания на сърцето. Далеч по-рядко то е идиопатично, при здрави хора. Обикновено има подлежаща патология, като ревматични пороци, атеросклероза, тиреотоксикоза. По-рядко това състояние се наблюдава при инфаркт на миокарда, при различни миокардити, при токсикоинфекции.", обясни д-р Карафилоска.

Тя алармира, че горещото време увеличава потенето, което от своя страна, провокира загуба на електролити, като натрий, калий, магнезий, които са изключително важни за нормалното функциониране на ритъмно-проводната система на сърцето. Горещото време провокира загуба на течности, което води до дехидратация.

Умората, липсата на сън, употреба на алкохол, на кофеин, тютюнопушенето – всички тези фактори също провокират ритъмно-проводни нарушения. Имайте предвид, че кофеинът увеличава честотата на сърдечните съкращения, а през лятото, когато чрез потенето се губят и електролити, действат допълнителни механизми.

Експертът поясни, че част от лечението на този вид сърдечна аритмия е приемането на антикоагуланти. Но в никакъв случай не ги приемайте на своя глава, а се консултирайте с личния си лекар, който може да ви предпише подходящото за вас лечение.

Д-р Карафилоска съветва през лятото да се пие повече вода, да не се натоварваме физически да не се изморяваме. Интензивните тренировки в горещото време също не се препоръчват.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    53 4 Отговор
    Кои са напитките двете!?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Дельо Хайдутин

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Алкохол и кафе.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Диверсант

    53 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Няма значение кои са, важното е че със заглавието ни прее.аха да прочетем статията. Вероятно от тази шмекерия зависи хонорара
  • 4 onq s konq

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо Хайдутин":

    Не бе ! Вода и чай са напитките ! Сигурен съм като съдя по себе си !
  • 5 Имам предкамерно мъждене и....

    8 0 Отговор
    Кафето и алкохола са противопоказни много.Валериана заедно с магнезий ми помага страшно много.Пие се и много вода.Може и напитка направена от една кафена лъжичка цейлонска канела,една лъжичка куркума и една дженжифил.Разрежда кръвта в нормални граници, но не се препоръчва при хора които пият лекарства за разреждане на кръвта!!!!!!Опасно е при тях!
  • 6 Рошко

    7 1 Отговор
    И какво е мъждене?
  • 7 elgrande

    4 1 Отговор
    ПСУВАМ .......АМА ЯКО
  • 8 Баба Лилафка да се вълнува от младеж

    6 1 Отговор
    Това е,, мъждене,,....!
  • 9 баба

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо Хайдутин":

    Ами ако ги подсладим с виагра?
  • 10 c3e5

    1 0 Отговор
    И кои са тия 2 напитки, дето водят до това състояние?