Last news in Fakti

21 Август, 2020 15:51 28 625 10

БГ кардиолог даде безценен съвет на хипертониците

  • сърце-
  • кръвно-
  • високо кръвно-
  • хипертония-
  • сърцебиене-
  • горещо-
  • лято

Д-р Карамфилов съветва как да се справим с жегите, ако имаме проблеми със сърдечно-съдовата система

БГ кардиолог даде безценен съвет на хипертониците - 1
Снимка: Shutterstock

Доц. д-р Кирил Карамфилов е завеждащ на Отделение по инвазивна кардиология в Университетска болница „Александровска” в София. Специалист е по кардиология и инвазивна кардиология. Завършва Медицински университет - София през 2002 г. с пълно отличие и е удостоен със „Златен Хипократ”. Придобива специалност по вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология в периода 2003-2013 г. В момента работи в Клиниката по кардиология на „Александровска болница”. Преди това трупа опит в УМБАЛ „Св. Екатерина” и „Токуда”.

Д-р Карамфилов има над 50 публикации в областта на медицината. Изнася лекции на повече от 20 научни форума. Печели награда за най-добър постер на 13-я Национален конгрес по кардиология. Член е на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Национален координатор е на програмата „Стент за живот”. В интервю за zdrave.to. той даде няколко много ценни съвета за страдащите от хипертонията, за които летният сезон е особено тежък, тъй като жегата се отразява зле на хората с високо кръвно налягане. Ето какво препоръча експертът:

"Всички пациенти с хронични заболявания следва да спазват няколко важни правила. На първо място, като най-важно – да се попълни количеството течности, което се губи от високата температура. Когато се разширяват съдовете, това води до определени компенсаторни реакции, свързани със загуба на количество течности.

За съжаление, заедно с течностите се губят и електролити. Това са калий, натрий и хлор. Тези микроелементи са изключително важни за правилното съкращаване и функциониране на сърцето. Затова съветвам пациентите да приемат плодови сокове и плодове, като например, кайсии, цитруси и банани, освен вода.

Те са богати на микроелементи и може да спомогнат за попълване на електролитите. Така, заедно с компенсирания обем течности, да се възстанови естественият състав и обем на кръвта.", обясни д-р Карамфилов.

"Вторият, също толкова важен съвет, е да се избягват най-топлите часове от денонощието. Преди се считаше, че това е отрязъкът между 14 и 16 часа, но по-интензивните проучвания показват всъщност, че излагането на слънце от 11 до 17 часа се отразява неблагоприятно на хората.

Третият съвет, който може да дадем, е да се използват леки храни, които да не натоварват организма – повече зеленчуци, айран... Знаете, че храната минава през храносмилателната система, но след това, преминавайки и през черния дроб, попада в циркулацията, т.е., сърдечносъдовото функциониране е затруднено.

Друг съвет, който може да дадем, е хората да излизат навън с шапка, за да се елиминира директното слънчево действие върху главата.

И във всички случаи, не трябва да се ограничава физическата активност. Загубата на течности води до сгъстяване на кръвта, а това, комбинирано с ограничена физическа активност, особено при по-възрастни хора, може да доведе до повишаване на риска от формиране на тромби – най-често в долните крайници, които да засегнат различни критични съдове.", алармира лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добри съвети

    26 6 Отговор
    От добър специалист, които много хора ги знаят, дори и аз, но някой да ти отнеме поредното правило, което е важно за здравето, това не ми харесва, естествено,, движението, спокойствието, стреса,, това са правилата, които са също много важни....! (Възрастни,, парцали,, гледат жакузиту и да ти навредят...!)
  • 2 И още един съвет-

    19 18 Отговор
    Карайте велосипед в жегите!Високата температура по не се усеща!Само на равно и с умерено натоварване.

    Коментиран от #3

  • 3 Дълбоко Виждащ

    18 7 Отговор

    До коментар #2 от "И още един съвет-":

    Ходете за гъби в планината!Имате и Движение и микроелементи в едно!Кой сега е Н1,а Доценте???

    Коментиран от #10

  • 4 Бойко

    25 7 Отговор
    Ало кардиолог, приехте ме с 120 удара в минута, изписахте ме с 140, а малко по скромно а, ония там специалист Цонев нищо не направи,
  • 5 Колега на доктора :)

    21 4 Отговор
    По време на криза: студена вода на глътки в случай на тахикардия и обливане на лицето със студена вода, бавно вдишване с диафрагмата, стомахът при вдишване да се издува и издишване през устата все едно духате свещ, никаква храна след 18 ч, защото повдига диафрагмата и притиска сърцето, метод на Валсава- може да прочетете за него, но е рисков, прави се за не повече от 10 секунди. Изобщо може да прилагате всичко, което стимулира вагуса
  • 6 въпросче

    10 6 Отговор
    Освен с шапка,излизайте и с ветрило. По възможност и с по-къса поличка. Бельото е по желание,но да бъде колкото може по-изрязано. "преминавайки и през черния дроб, попада в циркулацията, т.е., сърдечносъдовото функциониране е затруднено." КАКВИ СА ТИЯ ГЛУПОСТИ?!
  • 7 Дедо1

    10 1 Отговор
    Требе да се пийе студена бирка на сенкя
  • 8 ГОСТ 1

    7 1 Отговор
    Тези съвети ги знаеше дори прабаба ми.Нищо ново не е казал този доктор.
  • 9 Ачо милионера

    7 1 Отговор
    Мислех да му преведа едни 2 милиона за съветите, но са безценни, щом нямат цена, няма и да превеждам.
  • 10 Малейй

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дълбоко Виждащ":

    От 2 месеца не е валяло . Какви гъби? 😁