23 Август, 2020 14:03 5 535 6

Брюкселското зеле и броколито предпазват от..

  • броколи-
  • брюкселско зеле-
  • кръвоносни съдове-
  • кръстоцветни зеленчуци-
  • здраве

Кръстоцветните зеленчуци не са единствените, които трябва да ядем редовно, за да имаме здрави кръвоносни съдове

Брюкселското зеле и броколито предпазват от.. - 1
Снимка: shutterstock

Австралийски учени установиха, че кръстоцветните зеленчуци - броколи, брюкселско и обикновено зеле, намаляват риска от болести на кръвоносните съдове с до 46 %, пише британският вестник Mirror.

В изследването на учените от университета на Западна Австралия са участвали 684 жени на възраст. Резултатите показват, че тези които хапвали повече от 45 гр брюкселско зеле, обикновено зеле или броколи всеки ден, са наполовина по-малко застрашени от болести на кръвоносните съдове в сравнени с другите, които не включвали зеленчуците в менюто си.

Здравите съдове намаляват риска и от сърдечно заболяване.

Възможно е вит. К., който е в изобилие в кръстоцветните зеленчуци, да допринася за намаляването на процеса на калцификация на кръвоносните съдове.

Учените напомнят, че кръстоцветните зеленчуци не са единствените, които трябва да ядем редовно.

"Трябва да ядем разнообразни зеленчуци всеки ден за добро здраве" - каза д-р Лорън Блекенхорст от екипа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трачера

    3 0 Отговор
    Е тъпа офсъ
  • 2 Грета Тунберг

    4 0 Отговор
    Брюкселското зеле да си го яде Меркел.
  • 3 Може и,, циганите,,

    4 0 Отговор
    Много се измодериха нещу на стари години, но на мен ми миришат,, гадно,,....!
  • 4 Дълбоко Виждащ

    5 0 Отговор
    Става въпрос за зелето,а не за броколи и брюкселско!И не за кръвоносните съдове,а е мощен Антиоксидант!Ако някой има онко- проблем е задължително да промени хранителният си навик!Да изкключи-всякаква Глюкозна захар!Да ограничи много Мед и фруктова захар!Да спре въглехидратите напълно,допустимо малко ориз и понякога картоф Както и да изключи месото–Напълно!Може охлюви и морска храна един път седмично!От Мазнините само зехтин!Но да се върнем на Зелето–Нашето Кисело ЗЕЛЕ Е Най силния лек срещу злокачествени заболявания!Сокът му е много полезен При втасването слагате и червено цвекло и нон-стоп и зима и лете зелев сок!Цигари-НЕ алкохол след 3тата година от болеста....може не е препоръчително!Минат ли 5г сте здрави ,но съм убеден ,че никой не би се върнал към старите си навици,ако е следвал стриктно написаното по-горе!Ето сега напълно Безплатно научихте много!Човек не знае кое,какво,кога ще му потрябва!
  • 5 един от многото

    1 1 Отговор
    Като ме ядоса жената , карам я да ми свива сърмички от брюкселско зеле. Много са вкусни.
  • 6 Хихи

    0 0 Отговор
    Броколито, доматито...