Last news in Fakti

27 Август, 2020 14:01 4 012 12

Не се пипайте по тези места, дебнат ви здравословни проблеми

  • докосване-
  • проблеми-
  • здраве

През последните месеци научихме колко е важно да следим за чистотата и хигиената на ръцете си

Не се пипайте по тези места, дебнат ви здравословни проблеми - 1
Снимка: Shutterstock

Темата за заразните заболявания стана особено актуална предвид новия коронавирус, но всъщност има доста неща, които можем да направим, за да избегнем не само COVID-19, но и редица други инфекции и зарази.

Едно от най-простите неща е да избягваме да докосваме определени части от тялото си, пише БГНЕС.

Ето кои:

Лицето

Много хора имат навика несъзнателно да подпират лицето си с ръце, когато четат, мислят или работят. По ръцете има защитен слой мазнини, който при контакт с лицето запушва порите и по този начин блокира нормалното им функциониране - резултатът са различни кожни проблеми по лицето, като акне. Ето защо, ако искате лицето ви да е винаги чисто, избягвайте да го докосвате с ръце, а ако възникне нужда, направете го само с добре измити ръце. Освен кожата на лицето, трябва да избягвате да търкате често очите, носа и устните си - чрез тях инфекциите лесно навлизат в тялото ви.

Пъпът

Защо е опасно да докосваме пъпа си? Опасно е заради анатомичната му форма, която е много удобно място от тялото ни за възпроизводството на много патогенни бактерии и гъбички. Те се хранят главно от мъртвите слоеве на епидермиса, а влажната среда там се поддържа от изпотяването. Бактериите и гъбичките в пъпа присъстват при абсолютно всички хора. Може би сте обърнали внимание, когато сте опитвали да почистите пъпа си от замърсяване, понякога усещате неприятна миризма? Това е миризмата, образувана в резултат на жизнената активност на тези множество микроорганизми. Следователно, в никакъв случай не докосвайте пъпа си излишно, когато няма начин веднага да измиете ръцете си след това. В противен случай можете да докоснете лицето си с ръце - и вероятността от заразяване с неприятна болест се увеличава многократно. Ако трябва да почистите пъпа, направете го, докато вземате душ и веднага измийте ръцете си със сапун и вода.

Ноктите

Ако гризете ноктите си от време на време, това е много нездравословен навик. Под тях, колкото и да са чисти и добре поддържани, винаги има вредни бактерии и гъбички. Когато гризете ноктите си, всички тези микроорганизми лесно влизат в стомашно-чревния ви тракт. След това остава да се надявате само на вашия железен имунитет.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    19 3 Отговор
    И оная работа не пипайте!Ще ослепеете.
  • 2 ШИ ЛА

    7 5 Отговор
    Ти ли шъ ми каишь къдье са пипам, ла?!!!!!! Са пипам, дет са пипам.. Си го пипам!!!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БАХУРА

    13 4 Отговор
    Забравили сте да напишете и рибата на жената
  • 5 Радо

    16 7 Отговор
    За близане нищо не пише, значи не е опасно.
  • 6 Чук Ундуров

    14 0 Отговор
    Като ме засърби носа, ще се почеша по .ъза
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лора

    3 0 Отговор
    Много не се пипат тези нежни места, да не станат инфекции...!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 приятелски съвет

    0 0 Отговор
    Пъпът. НЕ СЕ ПИПАЙТЕ ПО ПЪПА! Не си гризете ноктите си от време на време,нито през цялото време. Гризете ябълка.
  • 12 ревизор

    0 0 Отговор
    Недей да пипаш кака си по пъпа и леля си по рошавия секси фон!