Last news in Fakti

1 Септември, 2020 20:43 7 073 7

Ето кой не трябва да пие чай

  • чай-
  • здраве-
  • полезно-
  • не се препоръчва-
  • заболявания

Тази напитка не е полезна за всеки

Ето кой не трябва да пие чай - 1
Снимка: shutterstock

Ако сте си мислили, че всеки човек може да пие чай, то сте в дълбока грешка. Макар отварата от билки да е изключително полезна, при някои хора може да обостри или направо да влоши определени заболявания.

Според руската диетоложка Аида Киримова има ползи и опасности от пиенето на всеки вид чай, а и е твърде погрешно да се разделят сортовете чай само на черен и зелен. Всяка билка или комбинация от билки може има собствени характеристики.

Така например, според Каримова най-безопасният вид чай е "улун". Той съдържа много витамини, подобрява метаболизма, подпомага отслабването, и помага за изграждането на мускули. Но дори той, който се смята за най-безвреден, не трябва да бъде консумиран от хора с язва на храносмилателната система и гастрит.

При язва и гастрит обаче, се препоръчва пиенето на друг вид чай - "пуер", отбелязва лекарят. Само този специфичен чай не повишава стомашната киселинност. Иначе, "пуер" помага при киселини, отравяния, колит, и има тонизиращи свойства. Обаче има и своите противопоказания - не трябва да се консумира при висока температура, глаукома, хипертония, уролитиаза, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, както и от бременни жени и от деца под тригодишна възраст. Диетоложката съветва и приготвянето на чая "пуер" да не продължава по-дълго от препоръчаното време, защото може да стане опасен за здравето.Традициите за производство на този вид чай са на повече от 800 години в Китай. Напитката се получава от чаени растения с необичайно големи листа, чиято височина надхвърля 30 метра. Първоначално зелени чайове от пролетната реколта се обработват на пара заедно със специални гъбични култури, след което се пресоват на малки формички. След това чайовете в тази им форма се складират на хладно за няколко месеца, дори години

Червеният чай (най-често от хибискус) също има както полезни, така и вредни свойства. При правилен прием нормализира метаболизма и подобрява имунитета. Но хибискусът не трябва да се консумира от хора с язва на стомаха и дванадесетопръстника, умерена и тежка атеросклероза, и при безсъние. Също така червеният чай може да бъде вреден, ако не бъде спазен температурният режим при приготвянето му - твърде горещата напитка от хибискус разрушава тъканите на лигавицата, а студеният чай пък провокира производството на слуз в стомашно-чревния тракт. Така че чаят от хибискус може да се пие само приятно топъл - ако е горещ, може да предизвика мигрена и раздразнителност.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от стадото

    14 2 Отговор
    Навални не трябва да пие вече
  • 2 Лора

    4 3 Отговор
    Мащерка, най обичам и английски, но не черен, силен е...!

    Коментиран от #3

  • 3 един от стадото

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Лора":

    черен чай няма да има вече, спокойно. Тъмен и зелен ще е

    Коментиран от #4

  • 4 Аз говоря сериозно, GPS

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "един от стадото":

    Вий както искате, така говорете.. черен чай е силен, за болни и стари хора не става...!
  • 5 Румен

    6 0 Отговор
    Новичок е най добър. Пие се един път, и държи с векове

    Коментиран от #6

  • 6 леля Гошка

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Румен":

    Ти кой Румен си? Онзи за когото гласувах ли?

    Коментиран от #7

  • 7 Румен

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "леля Гошка":

    Да. И пак да гласуваш за мен.