Last news in Fakti

3 Септември, 2020 15:44 2 740 6

Пчелната отрова лекува рака на гърдата

  • пчели-
  • пчелна отроварак-
  • пчелна отрова-
  • рак на гърдата-
  • ракови клетки

Смята се, че основното вещество в отровата убива успешно раковите клетки

Пчелната отрова лекува рака на гърдата - 1
Снимка: shutterstock

Отровата на медоносната европейска пчела е „удивително ефективна” при умъртвяването на трудно лечими агресивни клетки на рак на гърдата, твърдят учени от Западна Австралия.

Изследване е установило, че отровата и нейният основен компонент мелитин не само умъртвяват бързо „тройно негативния рак на гърдата и обогатените с HER2 ракови клетки“, но и го правят при концентрация, която не уврежда нормалните клетки.

Тройно негативният рак на гърдата (TNBC) представлява 10% до 15% от всички видове рак на гърдата, посочват учените. Понастоящем няма клинично ефективно лечение срещу точно този вид рак.

Отровата е изключително мощна, твърди водещият изследовател Киара Дъфи в публикация по повод изследването.

Мелитинът може напълно да унищожи мембраните на раковите клетки в рамките на 60 минути.

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по света.

Изследването, публикувано в списанието „Nature Precision Oncology”, е тествало също дали мелитинът може да се използва в комбинация със съществуващите химиотерапевтични медикаменти за лечение на силно агресивни видове рак на гърдата.

Мелитинът образува дупки в мембраните на рака на гърдата, което потенциално позволява лечението да влезе в клетката и да повиши смъртността на раковите клетки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    2 1 Отговор
    "умъртвявaт бързo „трoйнo нeгaтивния рaк нa гърдaтa и oбoгaтeнитe c HЕR2 рaкoви клeтки“, нo и гo прaвят при кoнцeнтрaция, кoятo нe уврeждa нoрмaлнитe клeтки." НЕ ГО ПРАВЯТ,А ГО РЕДУЦИРАТ ДО ОПРЕДЕЛЕНА КОНЦЕНТРАЦИЯ.
  • 2 цербер

    3 1 Отговор
    водещАТА изследователКА Киара Дъфи........позволява лечението да влезе в клетката ,,,,,НЕ ВЛИЗА ЛЕЧЕНИЕТО,А ОПРЕДЕЛЕНОТО ЛЕКУВАЩО ВЕЩЕСТВОв случая-съществуващите химиотерапевтични медикаменти.
  • 3 зеленчук

    11 0 Отговор
    Трябва да опазваме пчелите и пчелните семейства,защото те са едни от важните насекоми, извършващи опрашването на растенията в планетарен мащаб.
  • 4 друга тема

    1 0 Отговор
    Дъфи Дък е мацката на Доналд Дък.
  • 5 Дълбоко Виждащ

    2 1 Отговор
    За Да търсите Лечение на злокачествен тумор трябва1во да Определите-Що е Рак??Смятам,че лечението трябва да се провежда по друг начин..., в момента Химиотерапията с платина дава доста надежди и добри резултати,трудно е да се издържът без прекъсване,вливанията и е много скъпа,след това има последствия с които се борят поне година.Имуно терапиите са още по тежки и скъпи те имат по малко последствия,а сега има нещо ново-Фотонотерапия,лазарен лъч с невероятна прецизност се бори с туморът и го гори с мощен лъч като УЖ пази здравата тъкан....Изглежда ми доста логично,щадящо и не така скъпо!В момента ортодоксалните методи,които ви изброих се прилагат успешно,но това не значи,че човек трябва да я кара ,като преди заболяването!За Съжаление когато сме родени в страна като бг където тази гадост означава-Фалит и много вероятно....в семейства където заболява да не дава Господ-дете,започва се да се търси нещо нетрадиционно и евтино!За пчели....Пчелната отрова е една от най силните отрови.Използва се в медицината отдавна за неврологични заболявания!Аз съм уверен ,че има такова,защото
    Баш владетелите на света....Не боледуват и не мрат от тази гадост,но какво е не знам!Знам със сигурност,че с какъвто и тумор да се борите сте задължени- Тотално да промените начин на Живот и особенно-Хранителен Режим!Раковите клетки се захранват от Глюкоза и Мазнини...Трябва да се наложи жесток режим!Не е възможно Болния сам да се справи,но Ако се Обедини цялата фамилия!Ще Успее!Като бях
  • 6 Дълбоко Виждащ

    1 0 Отговор
    Ако искате знания не режете написаното от мен,иначе да ви обеснява Банкянският крАдец,или оня шопо от станкето с многото титли!Да ви го...!