Last news in Fakti

4 Септември, 2020 18:05 18 413 5

Тази напитка пречиства кръвта от излишната захар

  • коприва-
  • напитка-
  • кръвна захар-
  • здраве-
  • чай от коприва

Копривата помага на панкреаса да произвежда повече инсулин

Тази напитка пречиства кръвта от излишната захар - 1
Снимка: shutterstock

Най-обикновена напитка, направена от коприва, ефективно прочиства кръвта от излишната захар и затова е много полезна за хора с преддиабет и диабет, заявяват британски лекари.

Експертите напомнят, че някои естествени растителни вещества имат доказана способност да намаляват високите нива на кръвната захар. Те включват полифенолите, открити в копривата.

„Билковата напитка, приготвена със сушени листа от коприва, има редица ползи за здравето. Един от тях е способността ѝ да пречиства кръвта от излишната захар “, казаха експертите в публикация на британския вестник Express.

Според тях копривата помага на панкреаса да произвежда повече инсулин, хормон, който регулира притока на захар в кръвта и предотвратява покачването на нивата на захар. Недостатъчното производство на инсулин е често срещана характеристика на диабет тип 1.

Експертите съветват не само да консумирате напитка от коприва, но и да я добавяте към храната, например в супи, салати. Като евтин продукт, той осигурява на организма витамини А, С, К, някои витамини от група В, както и калций, желязо, магнезий, фосфор, калий - техният комплекс помага за укрепване на имунната система, бори се с възпаленията.

Копривата се препоръчва и като естествено средство за понижаване на високото кръвно налягане.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    18 1 Отговор
    Така казват, само един път съ правила супа от коприва, не е лошо..!
  • 2 Мимчят

    7 10 Отговор
    Миленче ,не казваш от къде да си купим тази напитка или да тръгваме по балкана за коприва...

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шаран БГ

    28 3 Отговор
    Че къде ли у нашенско не расте коприва2 Тя е много хубава и полезна храна особено пролетно време, когато почни нищо друго няма. Бях се научил от възрастните и до ден днешен , като излизам по полето през пролетта си носа малко готварска сол . Внимателно откъсвам чери-пет листа от копривата, смечквам ги и чрез въртеливо движение на дланите ги правя на валка топчица. Топваш във солта и лапаш, че и дъвчиш. Приятно и полезно, особено , ако си носиш и малко хлаб - трапезата готова.. Сега ,в началото на есента, копривата и с ръкавици пари - не се пипа. Та ехвърлила и семето си. Дори накълцана и попарена и животните не я ядат. Най-важното от горе написаното- КАК СЕ ПРИГОТВЯ ТАЗИ НАПИТКА ?!?!? И добре, че са ингилизите да ни кажат, колко е полезна копривата - ние хабер нямаме !?

    Коментиран от #5

  • 5 Йо Несбьо

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шаран БГ":

    Родителите ми са от село и доста пъти като бях дете сме носили коприва за готвене - измива се, попарва се и се ползва за салати, дресинги, като добавка към спанака примерно, в зелено смути, което си правиш с миксера... Отварата от попарената коприва се добавя към храната, защото е пълна с витамини. Копривата е перфектна за изсушаване на слънце или сянка, а тази, която е в момента, спокойно може да се окоси, за да се ползват новопоявилите се смени листенца.