Last news in Fakti

11 Септември, 2020 19:34 6 446 12

Не белете тези плодове и зеленчуци

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • белене-
  • полезно-
  • витамини

Губим от полезните съставки на следните продукти, когато ги обелим

Не белете тези плодове и зеленчуци  - 1
Снимки: Shutterstock

Кората на някои зеленчуци и плодове съдържат повече витамини и други полезни съставки, отколкото вътрешността, каза Елена Смирнова, диетолог и онколог от Санкт Петербург. Тя сподели пред радио „Спутник” в кои случаи кората определено не трябва да се изхвърля.

Лекарят препоръча да не се белят тиквичките и патладжаните. Различният цвят на кората и вътрешността на плода или зеленчука показва, че те имат различен състав. Лилавият цвят на патладжана означава, че той е богат на много антиоксиданти. А кората на тиквичките е богата на витамин С и хлорофил, който също е антиоксидант.

Не белете тези плодове и зеленчуци

Не белете корите на лимоните и портокалите. Както Елена Смирнова пише в своя профил в Инстаграм, кората и бялата обвивка под нея съдържат много фибри, антиоксиданти и витамин С. Тъй като кората на тези плодове има горчив вкус, тя може да се използва в готвенето – например като се добавя към леко подсладени кисели млека или пък чийзкейка.

Кората на ябълките съдържа много витамини А и С, както и калций, калий, фосфор, желязо и антиоксиданти.

Не белете тези плодове и зеленчуци

Кората на младите картофи е не по-малко полезна: тя съдържа много фибри и витамин С. По-добре е обаче да не ядете кората на бледозелени картофи - тя съдържа отровата соланин.

Най-голямата разлика в състава на кората и вътрешността на зеленчука се намира при краставицата. Кората съдържа много калий и витамини от група В, както и бета-каротин, който се превръща във витамин А. Ако обелите краставица, количеството му пада до почти нула.

Не белете тези плодове и зеленчуци


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Белете портокалите

    45 3 Отговор
    че по кората са най-големите отрови и бои.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ей м🎃нг0

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Буквар виждал ли си...
  • 4 Жоро

    14 5 Отговор
    Събинче ти криви или прави краставици използваш.За салата питам разбира се.
  • 5 Лора

    10 1 Отговор
    Няма как, стомаха ми е чувствителен..!
  • 6 немски виц

    7 2 Отговор
    Един се опитвал, да консумира банана през изхода, ама го видяла тъщата и накарала дъщеря си да го напусне.
  • 7 beast

    12 1 Отговор
    Това важи единствено ако зеленчуците и плодовете не са третирани с химикали , ако всичко е натурално статията е абсолютно вярна !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 сашо

    0 0 Отговор
    А АКО СА С ГМО.КРАСТАВИЦИТЕ БЕЛЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.ВСИЧКИ ЦИТРУСИ СА ОБРАБОТЕНИ С ХИМИКАЛИ СРЕЩУ ЗАГНИВАНЕ И ГОДНОСТ.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.