Кората на някои зеленчуци и плодове съдържат повече витамини и други полезни съставки, отколкото вътрешността, каза Елена Смирнова, диетолог и онколог от Санкт Петербург. Тя сподели пред радио „Спутник” в кои случаи кората определено не трябва да се изхвърля.
Лекарят препоръча да не се белят тиквичките и патладжаните. Различният цвят на кората и вътрешността на плода или зеленчука показва, че те имат различен състав. Лилавият цвят на патладжана означава, че той е богат на много антиоксиданти. А кората на тиквичките е богата на витамин С и хлорофил, който също е антиоксидант.
Не белете корите на лимоните и портокалите. Както Елена Смирнова пише в своя профил в Инстаграм, кората и бялата обвивка под нея съдържат много фибри, антиоксиданти и витамин С. Тъй като кората на тези плодове има горчив вкус, тя може да се използва в готвенето – например като се добавя към леко подсладени кисели млека или пък чийзкейка.
Кората на ябълките съдържа много витамини А и С, както и калций, калий, фосфор, желязо и антиоксиданти.
Кората на младите картофи е не по-малко полезна: тя съдържа много фибри и витамин С. По-добре е обаче да не ядете кората на бледозелени картофи - тя съдържа отровата соланин.
Най-голямата разлика в състава на кората и вътрешността на зеленчука се намира при краставицата. Кората съдържа много калий и витамини от група В, както и бета-каротин, който се превръща във витамин А. Ако обелите краставица, количеството му пада до почти нула.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Белете портокалите
Коментиран от #12
19:35 11.09.2020
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Ей м🎃нг0
До коментар #2 от "мечо":
Буквар виждал ли си...19:39 11.09.2020
4 Жоро
19:45 11.09.2020
5 Лора
20:31 11.09.2020
6 немски виц
21:45 11.09.2020
7 beast
22:07 11.09.2020
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 сашо
17:54 12.09.2020
12 Този коментар е премахнат от модератор.