ФАКТИ.БГ

Не белете тези плодове и зеленчуци

Губим от полезните съставки на следните продукти, когато ги обелим

Публикувана: 11 Септември, 2020 19:34
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3206
Не белете тези плодове и зеленчуци
Снимки: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.

Кората на някои зеленчуци и плодове съдържат повече витамини и други полезни съставки, отколкото вътрешността, каза Елена Смирнова, диетолог и онколог от Санкт Петербург. Тя сподели пред радио „Спутник” в кои случаи кората определено не трябва да се изхвърля.

Лекарят препоръча да не се белят тиквичките и патладжаните. Различният цвят на кората и вътрешността на плода или зеленчука показва, че те имат различен състав. Лилавият цвят на патладжана означава, че той е богат на много антиоксиданти. А кората на тиквичките е богата на витамин С и хлорофил, който също е антиоксидант.

Не белете тези плодове и зеленчуци

Не белете корите на лимоните и портокалите. Както Елена Смирнова пише в своя профил в Инстаграм, кората и бялата обвивка под нея съдържат много фибри, антиоксиданти и витамин С. Тъй като кората на тези плодове има горчив вкус, тя може да се използва в готвенето – например като се добавя към леко подсладени кисели млека или пък чийзкейка.

Кората на ябълките съдържа много витамини А и С, както и калций, калий, фосфор, желязо и антиоксиданти.

Не белете тези плодове и зеленчуци

Кората на младите картофи е не по-малко полезна: тя съдържа много фибри и витамин С. По-добре е обаче да не ядете кората на бледозелени картофи - тя съдържа отровата соланин.

Най-голямата разлика в състава на кората и вътрешността на зеленчука се намира при краставицата. Кората съдържа много калий и витамини от група В, както и бета-каротин, който се превръща във витамин А. Ако обелите краставица, количеството му пада до почти нула.

Не белете тези плодове и зеленчуци

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.9 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Белете портокалите
1 Отговор
че по кората са най-големите отрови и бои.

Оценка:
-3 +45

2
Този коментар е премахнат от модератор
Ей м🎃нг0
3 Отговор

До коментар #2 от "мечо":


Буквар виждал ли си...

Оценка:
-1 +30

Жоро
4 Отговор
Събинче ти криви или прави краставици използваш.За салата питам разбира се.

Оценка:
-5 +14

Лора
5 Отговор
Няма как, стомаха ми е чувствителен..!

Оценка:
-1 +10

немски виц
6 Отговор
Един се опитвал, да консумира банана през изхода, ама го видяла тъщата и накарала дъщеря си да го напусне.

Оценка:
-2 +7

beast
7 Отговор
Това важи единствено ако зеленчуците и плодовете не са третирани с химикали , ако всичко е натурално статията е абсолютно вярна !

Оценка:
-1 +12

8
Този коментар е премахнат от модератор
9
Този коментар е премахнат от модератор
10
Този коментар е премахнат от модератор
сашо
11 Отговор
А АКО СА С ГМО.КРАСТАВИЦИТЕ БЕЛЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.ВСИЧКИ ЦИТРУСИ СА ОБРАБОТЕНИ С ХИМИКАЛИ СРЕЩУ ЗАГНИВАНЕ И ГОДНОСТ.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.