Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 17:35 9 672 18

Има ли срок на годност зехтинът?

  • зехтин-
  • срок на годност-
  • съхранение

Ето как правилно да съхранявате зехтина, за да запазите полезните му качества

Има ли срок на годност зехтинът? - 1
Снимка: Shutterstock

Зехтинът е един от най-често използваните овкусители от всички, които обичат здравословния начин на живот и вкусните салати. Но знаем ли как да го съхраняваме правилно? И има ли срок на годност, след който просто не става за консумиране? Ето отговорите на тези въпроси, както и какво трябва да знаете за правилното съхранение на зехтина:

Гледайте на зехтина като на прясно изцеден сок, какъвто е. Какво знаем за този тип сокове? Известни са с краткия си срок на годност. За щастие, за разлика от другите сокове, зехтинът ще се запази свеж около 20 месеца след като е бутилиран, при условие, че го съхранявате правилно, пише actualno.com.

Затова ето някои добри практики, така че бутилката ви от течно злато да запази вкусовите и хранителните си качества максимално дълго:

- Дръжте го на хладно, тъмно място, като под тезгяха или вътре в шкафа. Светлината и топлината ускоряват стареенето, така че дори не мислете за съхранение на прозореца или до кухненската фурна.

- Дори да ви се иска да го прелеете в красива бутилка, не се изкушавайте да го правите. Има причина зехтинът да е бутилиран в тъмно зелена бутилка и тя е, че зеленото стъкло предотвратява проникването на светлина, което запазва зехтина за по-дълго.

- Завийте капачката възможно най-плътно. Това ще предотврати проникването на въздух и окисляването на маслото и също ще му помогне да се запази свежо за по-дълго време.

- Ако изпитвате затруднение да разберете дали зехтина е годен за ползване или вече е неизползваем, помиришете го. Ароматът му със сигурност ще ви даде правилният отговор.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо моя зехтин

    14 2 Отговор
    Горчи, това нормално ли е...?!

    Коментиран от #16

  • 2 Правилно

    12 1 Отговор
    Има значение как съхраняван в склада на магазина и как е тренспортиран. Грешките, които са описани в статията, може да са вече допуснати ДО покупката.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Емил

    23 0 Отговор
    Може ли да дадете съвет и как да познаем дали млякото е вкиснало? А бе, тоя сайт само блондинки ли го четата?!
  • 5 АЧО

    7 0 Отговор
    Има разбира се. Купувал съм гранясал зехтин от МЕТРО.

    Коментиран от #6

  • 6 Дълбоко Виждащ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "АЧО":

    Да,гръцкия зехтин горчи,защото се мачкат маслините в Дървени преси!Зехтинът е като Златото и Орехите..и Меда...Лош зехтин няма!Ако се биете с онкозаболяване-единствената мазнина,която трябва да ползвате е Зехтин!Защо пазарувате от Метро??Най качествен според мен е Сирийския зехтин-много благ!Всякакъв зехтин е прекрасен!

    Коментиран от #8, #17

  • 7 Курбанколи Пардимагомедов

    3 2 Отговор
    В най качественият гръцки екстра върджин зехтин съм усещал деликатно горчива щипеща жилка-сигнал за високо качество.Някои от тях са били директно от малки производители.
  • 8 Дървена главата ти

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":

    Горчи защото го мелят с костилките .

    Коментиран от #11

  • 9 Българче

    3 4 Отговор
    Стига реклами на тази горчилка , която даже е по-вредна от свинската мас ! Най-вкусен и полезен е българският шарлан !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Карагьозi

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дървена главата ти":

    Много вятър фучи м/ду ушите ти...зехтинът не се добива с ''мелене'' бе, т..пчо, а чрез пресоване. Анадън му? И гръчкият е един от най-качествените, наред с испанския. Най-скапан е турския.

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Карагьозi":

    Най скапан не е турският, а всеки евтин зехтин. Това, че ганчо си брои стИинките и търси евтин зехтин си е на ганчо проблем. Все едно да купуваш евтино кисело мляко и да очакваш качеството на скъпото. Не купувай турски зехтин произведен за бедни. А, да ганчо с таз мизерна заплата какво друго да купи. Евтино кисело мляко, направено не от мляко, кучешки салам, направен не от месо, което даже и купето не го яде...., и евтин зехтин, направено не от маслини.
  • 14 Диверсант

    1 0 Отговор
    Бях се заканил да не пиша нищо в тоя сайт, но темата ми е много при сърце. Имам три 150 годишни маслини от които изкарвам всяка година по 40_50 литра олио. На капката цената му е 7 € литъра, правете си сметката какво купувате в магазините. Някой пише че горчи, така е когато е още прясно. Добре е да се ползва след втория месец. Магариите на търговците се познават много лесно. Маслиновото поставено във хладилника или фризер замръзва другите не.

    Коментиран от #18

  • 15 Жестоката истина

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Карагьозi":

    Ганю е голям разбирач!
  • 16 Да, качественият,

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Защо моя зехтин":

    натурален, истински зехтин винаги нагарча леко и даже малко люти (но едва доловимо)! Ако горчи много и мирише на старо, мястото му е в кошчето.
  • 17 Лош няма,

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":

    ако е истински (испански, гръцки, турски - стават). НО ИМА МНОГО ФАЛШИВИ, ето това е проблема в случая. За съжаление и злато има фалшиво, и мед, и което е най-гадното: ХОРА фалшиви - колкото искаш...
  • 18 Абсолютно вярно:

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Диверсант":

    Слагала съм го в хладилника, уж на тъмно и студено и като го извадих беше като кристализирал, почти като захаросан мед. Между другото истинският мед след време трябва да се захароса, иначе има боклуци в него и остава течен.