Last news in Fakti

9 Октомври, 2020 18:54 3 967 22

Отровите, които купуваме заедно с храните

  • храни-
  • отрови-
  • опаковки-
  • вредни вещества-
  • опасно-
  • здраве-
  • общоевропейски правила-
  • опаковани храни-
  • бисфенол а

В много опаковки на храни се съдържат вещества, вредни за здравето

Отровите, които купуваме заедно с храните - 1
Снимка: shutterstock

Те могат да причиняват рак и да влияят на гените: има вещества, вредни за здравето, които се съдържат в много опаковки на храни. Затова експертите настояват за тяхната забрана. Потребителските съюзи в Германия настояват за цялостна забрана на вредните вещества в опаковките на храните, както и в съдовете за хранене и готвене, предава Deutsche Welle.

"Тези канцерогенни вещества нямат място в опаковките на храните", заяви ръководителят на Федерацията на германските потребителски организации Клаус Мюлер в интервю за вестниците от медийната група “Функе”. Политиците трябва да "действат спешно и да издадат ясни забрани за подобни групи вещества", категоричен е той.

Искане за общоевропейски правила

Освен за забрана на опасните за здравето вещества, Мюлер настоява и за въвеждане на общоевропейска процедура за лицензиране на опаковките. „Преди опаковките да стигнат до пазара, тяхната безвредност трябва да бъде доказана и потвърдена от независим орган на Европейския съюз”, смята шефът на потребителските организации.

През лятото Европейският парламент (ЕП) поиска от Европейската комисия (ЕК) широкообхватен план срещу токсичните химикали в околната среда. Много ежедневни продукти съдържат вещества, някои от които са вредни за човешкото здраве дори и при ниска концентрация, се аргументираха тогава евродепутатите.

Опасен ли е бисфенол А?

Според Европарламента, в бъдеще трябва да бъдат забранени цели групи вещества, като бисфенол, и по-конкретно бисфенол А (BPA), който е класифициран като особено тревожен. Веществото се използва в производството на пластмаси и се съдържа в ежедневни продукти като бутилки за пиене, консерви или опаковки за храни. През 2017 година Европейската агенция по химикали включи BPA към “веществата кандидати, пораждащи сериозно безпокойство (SVHC), поради неговите токсични за репродуктивността свойства”.

От 1 юни 2011 година бисфенол А е забранен за употреба при производството на шишета за кърмачета в страните от ЕС. През 2012 година американската Агенция за контрол на храните и лекарствата също забрани използването на BPA при производството на бутилки за бебета под 12-месечна възраст.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пепи

    11 4 Отговор
    За кой ли път пускаш тази статия
  • 2 КОТарАК

    34 0 Отговор
    една ,,кучешка радост'' от Тошово време не бих заменил за никакви колбаси , предложени ни от великата пазарна икономока. навремето имаше истински БДС , вместо таблица с Е-та и овкусители...

    Коментиран от #3

  • 3 Сесесере

    6 13 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Стига да успееше да си го купиш! Но първо трябваше да има и пари изкарани с някой часпром!

    Коментиран от #6, #9, #13, #17

  • 4 Учител без един ден стаж

    5 2 Отговор
    И телефоните заразяват,, заразените,, с тези храни....!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОТарАК

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    бре-личи си че си хванал от това време...аз преди 89 имам спомени че магазините бяха отрупани , за теб незнам..е да , нямаше банани.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    2 2 Отговор
    Е поне сте сменили снимката от вчера
  • 9 Грейс

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    Хайде, хайде, тук има коментатори, на които са им промили мозъка или не си спомнят добре времето преди 10 11.89. Имаше кучешка радост, имаше и само шпек салам, за луканка та да не говорим, на който вкусът е незабравим също като наденица та, а за доматите да не говорим или и тях ги търсехме с"фенерче".? Хайде стига сте преувеличава ли, не знам по онова време да имаше гладни, а бъркащи по кофите абсурд, дори българите си събираха стъклен амбалаж и го връща ха, защото беше много по полезно някои хр стоки да са в стъкло, а не в пластмаса. Сега завода за стъкло е турски.

    Коментиран от #10

  • 10 КОТарАК

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Грейс":

    абсолютно-но те не знаят, чели са някъде че било зле...а за тая луканка-петала , както и викаха какво ли не бих дал да я опитам поне веднъж...млякото беше вълшебно , вкисваше след няколко дена а не като сега да стои с месеци по хладилниците...бе май много се размечтахме

    Коментиран от #11

  • 11 Грейс

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Сега като купиш прясно мляко каймак отгоре като се свари йок, ама пустите банани ни изядоха главата. Колкото до киселото дори извън хладилника отворено седи по седмица без прокисване. Живеех до млекокомбинат "Сердика" и непрекъснато влиза ха цистерни с мляко, откакто данон го купи, я влезе 1 цистерна веднъж седмично я не, сега там правят киселото Пилос"за лидл от сухо мляко.

    Коментиран от #15, #20

  • 12 Aib

    8 0 Отговор
    Крайно време е да се предлагат безопасни храни!!!Истината е, че в настоящия момент храната не просто не е храна, а даже и е вредна! А ако случайно е наред, като ти го сипят в долнопробна пластмаса горещо-става отровно!!! Преди 30г.в клас от 32 деца, имаше 1 дете, което беше закръглено, а я вижте сега какво се случва. Пълна пародия е това. Тровим себе си, децата си и нацията ни загива. Само PR акции на комисията за качетво на храните! Контрол е да се следят всички вносители, производители и пазара като цяло. Само мога да се надявам, че това ще навлезе и в БГ.
  • 13 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    Кучата радост струваше 3,20 .Винаги го имаше ,просто никой ге го купуваше. Излезе му лош прякор . А опечен на скарата беше унекален. А ,и от месо.За деликатесния шпек от 7,80 с целите зрънца пипер и парченца сланина няма да казвам. В момента даже няма и нещо подобно,дори и тия от 30 лв. килото

    Коментиран от #14, #19

  • 14 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Объркал съм някой букви.Извинявам се.
  • 15 КОТарАК

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Грейс":

    ядохме и пихме..те даже и не знаят какво е истинска бира повечето...ама намяло банани бе..то да се смееш ли да плачеш ли)средната ни покупателна способност тогава е на сегашно ниво спрямо хран. продукти , но безплатно здравеопазване, образование , от олимпиади се връщахме с торби злато ..е да..нямаше банани

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Грейс

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    Ще кажат жалба по младост(носталгия), ма се сетих за бирата шуменско, е вярно, че не беше винаги в наличност, но вкусът и нямаше нищо общо с този сега със същото наименование, ама и бирата прокисваше за 2 дни, е сега май се нарича жива бира. И консервати, консервати.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 яденето

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    и пиенето на вашето поколение го изплащаме сега ние.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аман от дебили

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Грейс":

    Ех този сладък комунизъм,свърши се,а всъщност не е,има още тук-там,защо не отидеш бе разбирачо?!
  • 21 йокин

    1 0 Отговор
    Значи,да закриваме,''Лидл'',''Кауфланд''.
  • 22 Изненада

    0 0 Отговор
    Ама то и храни ли имало ?