Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 18:36 8 374 12

Храните, които моментално успокояват подутия стомах

  • подут стомах-
  • здраве-
  • храни-
  • стомашни болки-
  • стомашен дискомфорт-
  • успокояват

Подутият стомах носи не само неприятно усещане, но понякога и болка

Храните, които моментално успокояват подутия стомах - 1
Снимка: shutterstock

Причините за подуване на стомаха са най-различни: от преяждане, през невъзможност да усвоите твърде разнообразна храна, до непоносимост към глутен.

Ако не страдате от заболяване като колит, гастрит или язва, то тогава има как да успокоите подутия си стомах много бързо, без да прибягвате към лекарства.

Има храни, които моментално ще намалят подуването и отново ще се почувствате комфортно и ще си върнете плоския корем. Те регулират храносмилането и помагат на стомаха по-бързо и лесно да разгради приетата храна.

Ето и кои са тези храни:

Авокадо

Благодарение на комбинацията от протеин и полезни мазнини, стомахът работи на пълни обороти, тъй като получава най-необходимото и така по-бързо се справя с проблемите и дискомфорта.

Кисело зеле

Бактериите, съдържащи се в киселото зеле, забързват метаболизма и от там процеса на храносмилане се засилва.

Пълнозърнести продукти

Докато преработката на белия хляб отнема повече време на стомаха, то нерафинираните продукти като пълнозърнестите, се усвояват по-лесно и забързват работата му.

Ябълков оцет. Киселинността на оцета забързва храносмилането, регулира нивата на ph и убива бактериите, които затрудняват обработката на храна. Ако ви е трудно да го приемате, добавете малко канела, вода или стевия.

Леща

Съдържащото се желязо в лещата помага на кислорода да стигне до всяка част на тялото, а фибрите забързват метаболизма – поради това приемът на леща помага на тялото да се справи по-бързо с подуването.

Сладки картофи

Те съдържат много фибри и витамини, които влияят чудесно върху чревната флора, а когато са приемани топли, също успокояват подутия стомах.

Ядки

Високото съдържание на протеини в ядките, кара метаболизма да работи на по-бързи обороти, поради което се забързва и обработката на храната, която е довела до подуване.

Сьомга

В нея има много протеини и полезни мазнини, които намаляват подуването, а поради плътната си текстура стомаха използва повече енергия, за да я разгради, което отново забързва процеса на храносмилане.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън

    13 6 Отговор
    А ковид-19 успокояват ли?
  • 2 2222

    1 1 Отговор
    22222
  • 3 Иван

    31 4 Отговор
    Аз като се намуам с кисело зеле пърдим като животно.
  • 4 64$8

    26 0 Отговор
    Ядките надуват, не облекчават.
  • 5 Д-р Охо Бохо

    26 1 Отговор
    Особено от кис. зеле или пък лещата.Да , наистина ,,успокояват" стомаха,газовете слизат надолу по стомашно-чревния тракт и трайно се настаняват в крайния сегмент на дебелото черво.И се започва една симфония от звуци и миризми....
  • 6 само питам

    21 0 Отговор
    С леща ще лекувате подут стомах???
  • 7 Меме

    2 1 Отговор
    Това е вярно,но тези храни се приемат отделно,защото са несъвместими.Киселото зеле се приема само при чревни разстройства от бактерия и не се комбинира с нито една храна.Ядките може и с храната спират пърденето.Това са сурови лешници и орехи.Авокадото със салата,риба или яйца рохко сварени.Лещата не се комбинира с друго.Рибата се комбинира съз запарени броколи,моркови и печени домати.Ако пърдите много имате бактерия пиите провиотик от кокиче ударни дози,ако не помогне антибиотици

    Коментиран от #10

  • 8 Нищо незнаете

    7 0 Отговор
    Като ям леща после става страшнооо
  • 9 стинка

    14 1 Отговор
    От сьомгата веднага се чувства облекчение и в джоба.
  • 10 пробвай

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Меме":

    Риба с яйца и можеш да се отровиш успешно. Щото нито рибата е прясна, нито яйцата са истински.
  • 11 Дръглив чичак

    3 0 Отговор
    За авокадото не знам, но другите надуват коремчето.!
  • 12 ПиПи

    2 0 Отговор
    Сьомгата стана прекалено скъпа за нашия стомах.