21 Октомври, 2020 10:55 5 373 7

Диагнозата рак не е смъртна присъда, а заболяване

  • рак-
  • диагноза-
  • анита милушева-
  • онкология-
  • заболяване-
  • смъртна присъда

"Болестта има дълъг и труден път за активно лечение", каза Д-р Анита Милушева

Диагнозата рак не е смъртна присъда, а заболяване - 1
Снимка: Shutterstock

"Диагнозата рак не е смъртна присъда, а заболяване, което има дълъг и труден път за активно лечение с болестта", каза Д-р Анита Милушева - клиничен психолог в УСБАЛ по Онкология - гр. София по време на представянето ѝ на III Национален Конгрес по Клинична психология с международно участие, който се проведе 15-18.10.2020 г. в Парк Хотел Витоша - гр. София. Тя допълни, че в днешни дни се наблюдава засилващ оптимизъм в лечението на онкологичното заболяване, увеличава се участието на пациентите в медицинските решения за предстоящото лечение, в искреното обсъждане на диагнозата с лекуващия лекар.

Диагнозата рак не е смъртна присъда, а заболяване

В началото на ХХ век с развитието на хирургията и анестезията лекуването на рака става възможно, ако туморът е диагностициран рано и се отстрани, преди да се разпространи в други органи на тялото. Карциномът е тежко, социално значимо заболяване с прогресиращ характер, смущаващо нормалните функции на организма и понякога с фатален край. Той има отрицателно въздействие върху физическото, психичното, социалното и икономическото благосъстояние на пациентите.

Поставянето на диагнозата, оперативното лечение и продължаващата терапия е свързано със значителни функционални нарушения и силен стрес, водещи до нарушения на психичните процеси и до психосоциална изолация на пациента.

Качеството на живот е вторият най-важен критерий за оценка на резултатите от антитуморна терапия, след оценяване на другия по-важен критерий от първичния туморен отговор. Дълги и тежки лечения, изолиране от обичайната среда, увреждане (трайно или временно), често са фактори които допринасят за социалната и психическа дезадаптация.

Липсата на навременна психологическа и психотерапевтична помощ може да доведе до психопатологична промени в личността на пациента. Специален аспект на подобряването на качеството на живот е психосоциалната подкрепа, която е ангажирана в нова посока на онкологията и тя е психоонкология.

Често ракът показва, че някъде в живота на човек е имало нерешени проблеми, които се засилват или усложняват поради поредица от стресови ситуации, възникнали от шест месеца до година и половина преди появата на рака. Типичната реакция на пациент с рак на тези проблеми и стресове е усещането за безпомощност, отказ от борба. Тази емоционална реакция води задействане на поредица от физиологични процеси, които потискат естествените защитни механизми на организма и създават условия за появата и развитието на тумор.

Емоционална реакция, изразена под формата на копнеж и постоянна тревожност, невро-вегетативни ендокринни промени и характерно чувство на страх, е свързващата връзка между психологическата и соматичната сфера. Пълното развитие на чувството за страх се предотвратява чрез защитни физиологични механизми, но обикновено те само намаляват и не елиминират напълно тези физиологични явления и тяхното патогенно действие.

Качеството на живот при пациентите с онкологично заболяване спада с диагностицирането на болестта и се възстановява спрямо ефективността на лечебния и психотерапевтичния процес. Копинг-механизмите се нарушават и адаптивният потенциал на личността за справяне с трудна ситуация преминава в дезадаптация, което води до понижаване качеството на живот на пациентите и е предпоставка за формиране на депресия, паническо разстройство и др.

Прогнозата за всеки един пациент е индивидуална, обвързана с ресурса за справяне на личността, възможностите и капацитета на пациента за преработване на травмите. Именно клиничния психолог е специалистът, който оказва психоемоционална подкрепа и подпомага личността за преодоляване на кризисните, депресивните и тревожни състояния, както и укрепване на личностния потенциал на пациента.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор съм

    6 1 Отговор
    Реално рака не е болест или заболяване а състояние направено от самото тяло !

    Коментиран от #7

  • 2 Заповед на здравния министър

    4 1 Отговор
    Кой даде фира от рак през 2020 и 2021 ще го пишем че е от Covid 19
  • 3 Истината в това

    3 1 Отговор
    Да ! Така е ! Това е все едно жена да вярва на абсолютно всичко, което се говори за мъж !
    Естествено , че не всичко е истина !
  • 4 Бай ганю

    2 2 Отговор
    Синоним на рака е герб и сие
  • 5 Болестта РАК

    7 1 Отговор
    е болест в Европа и САЩ и там я лекуват. Тук обаче диагнозата РАК е смъртна присъда. Лекарите само гледат да източат здравната каса и да ти вземат пари на ръка или пък те пращат някъде за лекарства, а оттам им дават комисионна. Общо взето никакъв стимул нямат да те лекуват.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дълбоко Виждащ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор съм":

    Така е ,И???След този извод ,ако ви кажат рак Г3-Г4++остават ви 3месеца ....Как реагирате???На чужд гръб 100тояги ,нищо не са!В Германия също лекуват почти всички форми на Злокачествено образувание-това към пост 6!В бг-ти дават ..надежда такива като Ментаджийски прибират парата..Фалират те и накрая се Губи борбата....Много хора пишат и изкарват пари от нещастието на хората,Има Човеци ,които са на Изпит но те спокойно анализират,изравняват шансовете,доста често печелят и продължават напред без да задълбават!Ще ви кажа!Ако рака е автомобил той има както Двигател и ходова част,така и Електричество....Рака се лекува първо Конвенционално,а после неконвенционално!Ако в колата всичко е наред,но има проблем малък в ...делкото....колата е неподвижна!Не съм съвсем убеден,дали е задължителна,като първи ход -операция!Обикновенно винаги се хваща в късен стадий и пациента е под голям стрес,както и близките му и се реагира първосигнално!2ход-Химиотерапията...Също под въпрос-Ако интервениста е свършил Много качественно операцията теоретично не се налага -Химиотерапия..Не съм на кеф бих ви обяснил доста качественно за тази гадост,но някой друг път!Имаме повод за бира с перфектна прясна манатарка-Оранжева брезовка и ви оставям на щаба,начело с онова недоразумение с многото титли!