8 Ноември, 2020 15:44 33 088 40

Шокиращо твърдение за чесъна, джинджифила и лимоните

  • лимони-
  • джинджифил-
  • чесън-
  • здраве-
  • имунитет-
  • имунна защита-
  • имунна система-
  • д-р елена василева-
  • алерголог-
  • имунолог

Д-р Елена Василева направи на пух и прах всеобщо приета тяхна полза

Шокиращо твърдение за чесъна, джинджифила и лимоните - 1
Снимка: shutterstock

Лимоните, джинджифилът и чесънът не влияят на имунната система. Най-добре за укрепване на имунитета е да се води здравословен начин на живот.

Това твърди руският алерголог-имунолог д-р Елена Василева.

Още за простудните заболявания и ролята на имунитета вижте в интервюто с д-р Василева, публикувано от сайта Zdrave.to.

- Д-р Василева, някои хора често боледуват, а други се простудяват веднъж на три години. Свързано ли е това с добрия или лошия имунитет?

- В медицината няма такива понятия като лош или отслабнал имунитет. Медиците използват термина имунодефицит. Това е състояние, което се проявява с нечести вирусни инфекции. Именно затова, когато болните се обръщат за консултация с оплаквания за чести простудни заболявания, медиците по принцип, не изследват имунната система, а търсят някакви други хронични заболявания.

Имунната система не трябва да се разглежда като нещо отделно от целия организъм. Всъщност здравословният начин на живот е профилактика на хроничните заболявания, провокиращи чести простуди. Ако например, човек не пуши, лигавиците на неговите дихателни пътища не страдат и съответно той не получава чести простудни заболявания. Ако човек се храни разнообразно и пълноценно, при него не възниква дефицит на желязо и микроелементи, съответно вторично той няма склонност към чести простуди. Затова укрепването на имунитета всъщност е грижа за здравето като цяло.

Най-разпространеният пример - всеки пети или шести човек на планетата има алергичен ринит. Това е постоянно хронично възпаление на носната кухина. И повечето такива хора често боледуват, защото през възпалената лигавица по-лесно проникват вируси, вследствие на което тези хората се заразяват по-леко. И други хронични заболявания на УНГ-органите могат да провокират чести простуди.

- Полезно ли е за изграждането на имунна защита да употребяваме лимони и джинджифил например?

- Организмът има полза от тези продукти от гледна точка на това, че те са богати на различни микроелементи и витамини. Но трябва да знаете, че за нормалната работа на имунната система е важно също така да получаваме пълноценно и микроелементи, и витамини. И най-добрият източник са хранителните продукти. Да, хубаво е да употребявате лимони и джинджифил, но те не действат директно на имунната система.

- А чесънът?

- Това се отнася и за чесъна. Той съдържа витамини от групата В, микроелементи, които като цяло са полезни за организма и за имунната система в частност. Това е косвено, непряко въздействие на имунитета. Освен това чесънът има някои противопоказания и най-вече хроничните заболявания на стомаха. Ако човек страда от гастрит или язвена болест, трябва да ограничава лютивата храна, в т.ч. и чесъна.

- Как тогава да подобрим работата на имунната система?

- Най-доброто укрепване на имунитета е здравословният начин на живот. Той включва в себе си разнообразно и пълноценно хранене, богато на зеленчуци, плодове, белтъчини, пълноценен сън, достатъчно дълго пребиваване на свеж въздух, умерени физически натоварвания, закаляване. Всичко това укрепва имунната система.

- А как правилно да се закаляваме?

- Ако човек се чувства добре, ако е здрав, може да започне да се закалява по всяко време на годината. Това обаче трябва да се случва постепенно, а не рязко. И след консултация с лекуващия лекар. Той може например да ви разреши да си правите контрастен душ. Това е полезно и за децата, и за възрастните.

- Има ли някакви противопоказания за закаляването?

- Разбира се, това са хроничните заболявания в стадий на обостряне Ако имате някакви огнища на хронични инфекции, трябва да ги излекувате, преди да предприемете закаляване, иначе може да получите обостряне.

- Има ли смисъл да приемаме витаминни комплекси като профилактика на простудата?

- Да, има известен смисъл в това. Но пак ще кажа, че основният източник на витамини и микроелементи е храната. За съжаление, невинаги получавате нужната доза витамини, необходима на организма ни от храната. Затова е добре да приемате и витамини с цел профилактика на честите простудни заболявания. Но във всички случаи първо се консултирайте с лекуващия лекар.

- А необходимо ли е да приемаме някакви витамини отделно?

- Добре известен факт в медицината е, че недостигът на витамин D провокира чести простудни заболявания. Много хора изпитват такъв недостиг заради това, че не пребивават на слънце достатъчно време, или живеят в региони с малко слънцегреене. Можете да се изследвате за съдържание на витамин D в кръвта и в зависимост от коцентрацията, докторът ще ви назначи нужната доза. От години и десетилетия витае един мит, касаещ витамин С, а именно, че той предотвратява заразяването с вирусни инфекции. Това не е така. Към днешна дата е установено, че приемът на витамин С не влияе на продължителността и тежестта на протичане на вирусните инфекции. Затова няма кой знае каква полза и смисъл да го приемате отделно с цел профилактика.

- Какво може да навреди на имунитета?

- Всичко, което не се отнася към здравословния начин на живот, вреди на имунитета. Например тютюнопушенето. Освен това медицинската наука е установила, че хроничният стрес отслабва работата на имунната система. Когато работим прекалено много, а спим малко, ние не позволяваме на организма да се възстанови както следва. Всичко това може да отслаби работата на имунната система. Много е важно човек да пребивава по-често и по-дълго на свеж въздух независимо от сезона - това е своего рода закаляване и тренировка на организма. Той се учи да реагира на дъжд, на вятър, на сняг. Ако човек прекарва малко време на свеж въздух, ако не се разхожда достатъчно, той по-лесно ще се простудява и ще е по-уязвим пред вирусите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммммм

    74 11 Отговор
    Водка и секс е най полезно.

    Коментиран от #6, #37

  • 2 Емил

    48 15 Отговор
    Руска наука???!!! Публикувано във факти.бг: Най-добре за укрепване на имунитета е да се води здравословен начин на живот. Т.е. да ядете лимони, чесън и джинджифил! Смешници!
  • 3 Жак Фреско

    59 3 Отговор
    Аз имах рефлукс в един момент не можех да си измия зъбите от пастата за зъби ( аромата и!) Монополите които лекуват хората са измамници! Опитах всичко и накрая един билкар от родопите ми забърка един чай за 6 месеца проблема ми изчезна!НЕ ТЪРСИ СЛЕДИТе на мъдреците ни а търси това което са търсили ТЕ!

    Коментиран от #11, #12, #38, #39

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    77 8 Отговор
    Много е вредно, щото е евтино познавам хора които откакто го практикуват сутрин чо една лъжица от 2,3 години не са боледува ли от грип и настинка, така че статията си наврете знаете къде, ахмаци те да бягат до аптеките и при чичко доктор и да си купуват антибиотици и да си бият ваксини, заради такива глупости и лъжи по медиите света се напълни с идиоти с намордници
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Николай

    9 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Лимоните, джинджифилът и чесънът не влияят на имунната система. Най-добре за укрепване на имунитета е да се води здравословен начин на живот.

    Коментиран от #8

  • 8 Николай

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Николай":

    - Пoлeзнo ли e зa изгрaждaнeтo нa имуннa зaщитa дa упoтрeбявaмe лимoни и джинджифил нaпримeр?
    - Oргaнизмът имa пoлзa oт тeзи прoдукти oт глeднa тoчкa нa тoвa, чe тe ca бoгaти нa рaзлични микрoeлeмeнти и витaмини. Нo трябвa дa знaeтe, чe зa нoрмaлнaтa рaбoтa нa имуннaтa cиcтeмa e вaжнo cъщo тaкa дa пoлучaвaмe пълнoцeннo и микрoeлeмeнти, и витaмини. И нaй-дoбрият изтoчник ca хрaнитeлнитe прoдукти. Дa, хубaвo e дa упoтрeбявaтe лимoни и джинджифил, нo тe нe дeйcтвaт дирeктнo нa имуннaтa cиcтeмa.
    - A чecънът?
    - Тoвa ce oтнacя и зa чecънa. Тoй cъдържa витaмини oт групaтa В, микрoeлeмeнти, кoитo кaтo цялo ca пoлeзни зa oргaнизмa и зa имуннaтa cиcтeмa в чacтнocт.

    Коментиран от #9

  • 9 Николай

    26 3 Отговор

    До коментар #8 от "Николай":

    Първото не противоречи на второто, а второто не отменя първото. Тоест ако смяташ че водка с лимон е здравословно, а таратор с чесън и мастика не е. Значи е въпрос на вкус и лично мнение.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Севдо

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Жак Фреско":

    И аз съм същата стока. Действително и от паста за зъби ми става лошо. И гастрит ме мъчи. Зле е работата. Ако може, поне една от билките ми сподели. Ще съм благодарен.
  • 12 Препатил

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Жак Фреско":

    и до 11
    Надявам се да не звучи като някаква реклама или спам, но и аз имам гастроезофагеална рефлуксна болест и години наред се мъчих като грешен дявол, докато стана непоносимо и отидох накрая на лекар. Направиха ми необходимите изследвания, лекарят ми преписа да пия един месец НЕКСИУМ и след второто хапче забравих какво са киселини за много дълго. Някъде две години след като го пих почнаха лека-полека да се връщат (като прекалявам с люто или с мазни храни), но лекарят ме беше предупредил, че като се върнат киселините, просто трябва да пия още един месец Нексиум. Извинявам се на другите, че коментара ми е извън темата, но го написах за двамата препатили колеги, защото знам какво им е. Ако не сте пробвали с това лекарство, пробвайте.

    Коментиран от #25

  • 13 hmhmhm

    15 6 Отговор
    на д-р Елена - бих ѝ мушнал един кожен джинджифиликус между мидичките , за профилактикус
  • 14 Ron железния

    26 4 Отговор
    За сведение на тази тьотка, искам да кажа, че древните римляни винаги преди битка и поход са носили по две глави чесън в торбата,не против уроки а защото чесъна и до ден днешен остава универсален антибиотик и е мощен имуностимулант.
    Аз съм на 67 г. и съм най добрия в индустрията ,благодарение на лимона , меда и чесъна.
  • 15 Пепо

    12 3 Отговор
    Егати тъпата статия
  • 16 ФАКТИ

    9 3 Отговор
    ВСИЧКО Е ТОЧНО !!! МАЛОУМНИЦИТЕ ДА СИ ЛАЛАТ !
  • 17 Qest

    9 5 Отговор
    Толкова добри хора починаха а хора като тази още са живи
  • 18 Bat Gele zeleznija

    11 0 Отговор
    Споделям мнението на [13] а m.fakti.bg нека да проверява източниците си и тогава да ги пуска тия тъпизми като на тази измислена докторка ли е или незнам къква.
  • 19 не им вярвайте

    22 2 Отговор
    Поредната платена статоя на фармацефтичните компании.
  • 20 Поредната

    11 2 Отговор
    Лъжлива пропаганда от тази измислена рускиня
  • 21 МИСИРКИ

    9 1 Отговор
    И пак факти с гръмките подвеждащи заглавия, а интервюто казва точно обратното, спирам да ви чета, ае марш
  • 22 цербер

    4 0 Отговор
    Това твърди рускАТА алерголоЖКА И имунолоЖКА д-р Елена Василева.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Доктора

    23 2 Отговор
    Не яжте плодове и зеленчуци и не пийте чай от билки! Не яжте чесън,лук,лимони, джинджифил! Пийте само хапчета и лекарства! Фармацевтичните компании имат нужда от подкрепа!
  • 25 Севдо

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Препатил":

    Ще го пробвам веднага. Благодаря ти! Аз и кафе не мога да пия, та не люто. 😊 Дано да мине.
  • 26 Мангъров

    2 0 Отговор
    Чумов прекаляваш с глупостите за пореден път
  • 27 34едд3

    20 0 Отговор
    Пиенето и пушенето е вредно. Полезни са продуктите с ГМО, глифозиди, хормони, антибиотици... Полезни са всички химии на монсанто и байсеф с които е пълна храната ни. Полезно е на всеки 10 статии 8 да са за коронавирус. Полезно е да се участва в гей-паради. Още много други неща са полезни, само пиенето и пушенето са ни проблема- инак ще живеем вечно.
  • 28 То и пачата

    12 0 Отговор
    от крачета и уши на грухчи е много вредна.Има и чесън,дафиновлист,и солчица достатъчно.А много от дедите ни са слагали сухи,люти чушки- огън! Нагъваха е студена,с лъжицата.И задължително 100 грама домашна.После,каквото бог дал на масата.Я качамак със златисти пръжки,я дебела,свинска яхния.Пак много люто и мазно.А бяха здрави и дълголетници масово.Та на тази поредна многознайка( има ги по цял свят) само ще спомена,че проучване от " Р.Кох" е доказало,след приучване специално за руснците,украинци,и българи,че именно пачата съчетана с чесън и чист алкохол( ракия или водка) не само им осигурявала супер имунитет срещу грипоподобни вируси,но ставните заболявания - пгромен бич за днешните хора,са били пчти в 2% разпространение.Благодарение начистия колаген ,от пачата,който сеусвоява на 99% от човешкия организъм..Това е причината да са притежавали железни стави,кръст, китки до дълбоки старини.При условие,че са работили нечивешки тежка полска работа .

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Грую

    9 0 Отговор
    Всичко започва от храненето и стомаха, а язвата е доказано, че се причинява от прекомерно развитие на бактерията хеликоп пилури, като един от причинителите,а лютите храни в частност чесън и джинджифил потискат точно тези бактерии да не се развиват прекомерно в храносмилателната система и сравнително редовната им консумация предотвратява болести, като язва, колит и гастрит, причинени от подобни бактерии, а здравия стомах и храносмилателна система обуславят добро усвояване на храната, силен организъм и имунитет. Не знам къде е учила тази Д-р Едикояси, но да си даде тук дипломата да я забия в тоалетната си на един пирон и да я ползвам за ....... знаете за какво!
  • 31 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНННО....ТОВА!!!!ПРЕЧИ НА ВАКСИНАТА!!!!!!
  • 32 За Пачата

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "То и пачата":

    Прав сте, че имено в тези региони- Русия, Украйна, Белорус и ние българите правим пача.Там и казват" леденец" вероятно от начина на съхранение,във огромни делви( преди са колели по десетки прасета през зимата) Държали са делвите в зимника.При техните( а и нашенски студове преи десетилетия) част от пачата - остатъчна вода е замръзвала.От там-" леденец" ,като е ядеш чак зъбите изтръпват.И досега е масово разпространено и любимо ястие в тези региони.
  • 33 Вагината

    4 0 Отговор
    поема обилно и ненаситно всичко...пари,имоти,чесън с мед и оня със 100 -те МънкиНенки.
    Статията е подхлъзваща.
  • 34 Убий

    1 1 Отговор
    руснака за да няма проблеми и лъжи.
  • 35 МКостов

    8 0 Отговор
    "..... достатъчно дълго пребиваване на свеж въздух, умерени физически натоварвания, закаляване. Всичко това укрепва имунната система."
    ".....ако човек прекарва малко време на свеж въздух, ако не се разхожда достатъчно, той по-лесно ще се простудява и ще е по-уязвим пред вирусите."
    Е тези неща са отговора.А точно от тях ни лишават сега.Задайте си въпроса ЗАЩО?
  • 36 Вуте

    0 0 Отговор
    Чак пък руски алерголог! Да беше нарколог, да каже нещо за алкохолизма, разбирам! Ама за джинджифил и лимони?!?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Самуил

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жак Фреско":

    Кажи името и мястото на лечителя от Родопите за рефлекса
  • 39 Самуил

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жак Фреско":

    Кажи името и мястото на лечителя от Родопите за рефлекса
  • 40 dada

    1 0 Отговор
    д-р Василева да те обесят дано на някой стълб.