Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 17:24 3 419 11

До какво води недоспиването?

  • сън-
  • спане-
  • вечер-
  • проблем-
  • полезно-
  • здравословно

Грозят ни психични разстройства и сериозни проблеми, ако не спим достатъчно

До какво води недоспиването? - 1
Снимка: Shutterstock

Според ново проучване хората, които не си спят достатъчно дълго или достатъчно добре, могат да бъдат особено податливи на състояния, свързани с тревожност, като посттравматично стресово разстройство или страх. Изследването се появява в „Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging“ и е публикувано от ДЕ24.

„Това проучване ни дава нова представа за това как лишаването от сън влияе върху мозъчната функция, отговорна за страха“, каза д-р Камерън Картър, редактор на „Биологична психиатрия: когнитивна неврология и невроизображение“.

Изследователите, водени от д-р Ан Жермен от Университета в Питсбърг и д-р Едуард Пейс-Шот от Медицинското училище в Харвард и Централната болница в Масачузетс, са проучили 150 здрави възрастни. Една трета от изследваните хора са спали нормално, една трета е била ограничена откъм сън и е спала само през първата половина на нощта, а една трета изобщо не е спали. На сутринта всички субекти били подложени на събития, предизвикващи страх.

„Нашият екип използва трифазен експериментален модел за улавяне и преодоляване на страховити спомени, докато мозъкът им е сканиран с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс“, каза д-р Пейс. Изображенията на мозъка, записани по време на задачите, показват активност в области на мозъка, свързани с емоционалната регулация. Но мозъчната активност изглеждала съвсем различно при хора с нарушен сън, каза д-р Пейс.

„Открихме, че сред трите групи тези, които са спали само половината нощ, показват най-голяма активност в области на мозъка, свързани със страха, и най-малко активност в области, свързани с контролиране на емоциите. Изненадващо, хората, които не са спали изобщо, не са имали активност на мозъка в области, свързани със страха, по време на експеримента. 12 часа по-късно мозъчната им активност изглеждала по-подобна на нормалния сън, което показва, че ограничения сън може да е по-лош от никакъв."

Изследователите смятат, че спането само през половината нощ води до загуба на фазата от съня с бързи движения на очите (REM), което е доказано, че е важно за паметта и обикновено се случва към края на нормалния период на сън. Д-р Картър каза, че изследването „използва неинвазивно изобразяване на мозъка, за да ни даде нов поглед към това как лишаването от сън нарушава нормалните механизми на изчезване на страха и потенциално увеличава податливостта към посттравматични симптоми на стрес“.

„Медицинските работници и войниците често са с ограничен или прекъснат сън, вместо да го пропускат за цяла нощ“, отбеляза от своя страна д-р Пейс.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ТОВА

    16 1 Отговор
    Е 100% ВЯРНА СТАТИЯ. .АКО НЕ СПИШ ДОБРЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. .ПЪТЯТ КЪМ ЛУДНИЦАТА СЕ СЪКРАЩАВА! !
  • 2 селтак

    7 1 Отговор
    До секс!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лора

    9 0 Отговор
    Човек е така устроен, че ако е тюмюрут, той заспива веднага, но ако не е, нещо го,, гложди,, става разстроена нервна система и не може да спи, това ми го направиха няколко мнооого,, добри,, чувека-3 години безсъние, аз по принцип съм нямала проблем със заспиването - ужас е....!

    Коментиран от #5, #7, #9

  • 5 темерут

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лора":

    Лорче, като сме млади всички сме „тюмюрути ???“ явно.След 40-50г. започват да ни глождят разни неща.
  • 6 Пацо

    0 0 Отговор
    От неспане може да се отиде в транс. Ако може човек да си го позволи и е здрав . А ако може човек да използва транса то може да стане доста интересно. Изисква се подготовка опит и възстановяване. Иначе само неспане си е простотия някаква.
  • 7 АБСОЛЮТНО ТОЧНО. .АКО

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лора":

    Е НЕПУКИСТ. .КОН С КЪПАЦИ. .ЕГОИСТ. .НЕ СИ СЛАГА НА СЪРЦЕТО. .НЕНУЖНАТА ИНФОРМАЦИЯ. .ОТ ХОРАТА. МЕДИИТЕ. .НЕ СЕ ЯДОСВА НА ХОРАТА ЗА ГЛУПОСТИТЕ КОЙТО ГОВОРЯТ ТОГАВА СПИ ДОБРЕ
  • 8 Румен

    3 0 Отговор
    Кой е дал диплома на тези хора? По време на 2та световна хората са спали на фронта малко, а после живеят 90 години
  • 9 vasik atanasova

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лора":

    точно така
    има хора които ги изживяват нещата има и темерути
    и не е проблем когато хората не спят
    аз лично не съм спал по 5 денонощия и то не веднъж
    темерута не мисли за нищо и не го интересува нищо ляга и заспива
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.