Last news in Fakti

16 Ноември, 2020 09:42 11 432 11

Ако искате да сте здрави, прозорците на дома ви трябва да са...

  • прозорци-
  • здраве-
  • мръсни-
  • прах

Мръсните прозорци оказват негативно влияние върху здравето

Ако искате да сте здрави, прозорците на дома ви трябва да са... - 1
Снимкa: Shutterstock

Всеки един от нас иска да е здрав, но за да постигнем това, трябва да се грижим за себе си. Така освен, че трябва да се отървем от вредните навици, да внимаваме с какво се храним и да спортуваме, трябва да обърнем внимание и на мястото, в което живеем.

Оказва се, че домът ни може да се превърне в най-големия ни проблем, ако не го поддържаме правилно. Така например според експерта по околна среда, директор на лабораторията "Екология на жизненото пространство" Антон Ястребцев трябва да обърнем голямо внимание на прозорците.

Експертът посочва, че мръсните прозорци оказват негативно влияние върху здравето. Те трябва да се мият поне два пъти годишно.

"Не става въпрос толкова за дезинфекция на стаята, колкото за инсолация, защото колкото по-светла е стаята, толкова по-добре се чувства човек. Ако прозорците са замърсени, през тях ще проникне по-малко светлина и това е доста голям проблем," отбелязва специалистът.

Освен това има връзка между човешкото здраве и черната мръсотия, която се натрупва по прозорците. Тя може да съдържа канцерогени, особено ако прозорците са обърнати към оживен път. Тази мръсотия може да бъде издухана в стаята от порив на вятъра и в белите дробове на хората, така че те трябва да се мият възможно най-често.

Трябва да се помни, че съставът на праха е различен през лятото и зимата. През лятото това обикновено е прашец, към който мнозина са алергични, пухчета и други замърсявания на растителна основа. През зимата саждите и хлоридите се натрупват повече.

"Необходимо е да се мие както през лятото, така и през зимата. По-добре е да се мие със специални препарати", подчерта експертът.

Лекарите напомнят за ползите от вентилацията. Факт е, че на фона на недостатъчна вентилация човек може да получи кислороден глад.

Също така вещества като амоняк, метан и алдехиди се натрупват в непроветрявано помещение. Общо до 400 различни вида такива компоненти могат да бъдат събрани във въздуха, изчислиха учените. Всички те причиняват сънливост, намалена работоспособност, чувство на постоянна умора и главоболие, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 отговор

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПРОСТ ВЪПРОС":

    Заради ковид паниката на некадърният, вечно дрогиран Борисов и некадърните му калинки,
    болниците са задръстени от ковид-хипохондрици!
    А тежко болни с други заболявания,
    са разкарвани между задръстените болници,
    с линейките на Бърза помощ!
    Има и смъртни случай!

    Водете нормален живот!
    Заради УМИШЛЕНАТА ковид-паника на Борисов,
    не се самоизолирайте по домовете си!
    Вие не сте под домашен арест, нали?
  • 3 ШЩК123

    10 3 Отговор
    ТОВА ЗА ДА СТАНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ С ЗАКОН И НАЙ ВИСОКИ ГЛОБИ ЗА ВНОС И УПОТРЕБА НА ВЪГЛИЩА,КЮМЮР,ПЛАСТМАСА И ДАЖЕ ДЪРВА.КАК ЩЕ СИ ОТВОРИШ ПРОЗОРЕЦА КОГАТО НАВЪН Е КОЧИНА ,ДИМ,ПУШЕК,СМРАД И ПОМИЯ.
  • 4 гщхш

    8 0 Отговор
    В северните държави колкото да си миеш прозорците инсолацията е минимална. Радвайте се , че можете и с мръсни прозорци да сте инсолирани.
  • 5 Не ме ентересуват прозорци

    1 0 Отговор
    Гледам жакузиту и ваната.....!
  • 6 Ще ги оставя полупрашни,

    2 1 Отговор
    та отсреща любопитните да имат затруднения с надничането.
  • 7 vasik atanasova

    3 1 Отговор
    и като удари едни дъжд ве едно не си ги мил
    моите не съм ги мил може би вече 3 години
  • 8 Кво 3 години (наистина свинарник)

    1 0 Отговор
    35 години, не измити, и накрая алумин дограма...!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.