Last news in Fakti

20 Ноември, 2020 18:52 4 941 12

Заблудите за ползата от аспирина

  • аспирин-
  • заблуди-
  • здраве-
  • кръвотечеие-
  • кръв-
  • сърдечно-съдови заболявания-
  • инсулт-
  • инфаркт-
  • изследване

Милиони хора по света вярват, че лекарството помага да се предотврати инфаркти, инсулти и смърт от сърдечни заболявания

Заблудите за ползата от аспирина - 1
Снимка: shutterstock

Рискът от поява на обилно кръвотечение елиминира скромната полза от профилактичната употреба на аспирин при здрави хора, това твърди ново изследване, публикувано в Британското списание за клинична фармакология.

Учените припомнят, че има много други начини за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Новото изследване, смятано за най-обширното до този момент, потвърждава изводите от предишни проучвания, според които хората, които не са приемали аспирин профилактично, нямат сърдечно-съдови заболявания.

Аспиринът в ниски дози (до 325 милиграма на ден) се използва широко от 80-те години за превенция на сърдечно-съдови заболявания. В момента най-важните официални препоръки (в САЩ, Великобритания, Русия) предполагат, че лекарството не помага да се предотвратят инфаркти, инсулти и смърт от сърдечни заболявания, ако се приема от здрави хора.

Заблудите за ползата от аспирина
Снимка: shutterstock

Въпреки това милиони хора продължават да приемат това лекарство за превантивни цели „по старомоден начин“, казват учените. Редица организации все още препоръчват аспирин на хора, които са изложени на висок риск от развитие на сърдечни заболявания.

Авторите на новия опит се фокусират върху връзката между ползите и рисковете от профилактичната употреба на аспирин. Те са анализирали 67 изследвания. Най-важното им заключение беше, че приемането на аспирин намалява риска от сърдечни заболявания при здрави хора със 17%. В същото време вероятността от стомашно-чревно кървене при тях се увеличава с 47%, а от вътречерепен кръвоизлив - с 34%.

„Нашата работа потвърждава, че няма доказателства, които да подкрепят използването на аспирин за първична профилактика, тоест здрави хора. Важното му заключение е, че аспиринът с ниски дози е необходим за профилактика на хора, които вече имат сърдечно-съдови заболявания “, заяви пред CNN д-р Никола Веронезе от университета в Палермо, съавтор на изследването.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    24 4 Отговор
    Пишете пълни небивалици!При Здрав стомах Аспиринът е лек както срещу рак на Дебелото черво и панкреаса,така и кръворазтварящо средство!Ако някой има алергия към аспирин естественно не го пие!Ако от аспирин имате нръвотечение това е защото имате проблем с кръвта и не е от аспирина,а по скоро е показател за Заболяване на Кръвта!
  • 2 ФЕН

    29 3 Отговор
    Глупости поредни !!Понеже сега се оказа ,че е едно от превенциите за Ковид и е ефтинно и достъпно ще го оплюят само се чудют как да забатачат нещата , че нейм отърва хората да се опомнят .
  • 3 Рошко

    26 0 Отговор
    Заблуда е, как да не е нали и той е евтин, както аналгин хинин къде е, седалгин нео, ихтиол къде са, доказани лекарства и евтини, остана сега и него да спрете и вече няма накъде, ще мрем

    Коментиран от #7

  • 4 Минаващ

    25 3 Отговор
    Евтин и ефикасен, ами не се харесва на голямата фарма.
  • 5 Barbos

    10 0 Отговор
    Ту казват да го пием с шепи всеки ден и че е чудо лекарство за всичко само за жълти стотинки, ту сега иализа, че е опасен и има само "скромната полза"...
  • 6 Друговремец

    13 1 Отговор
    Аспирина е не вероятно лекарство. Винаги помага при главобол и неразположение.
  • 7 Ами

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    нали една от реформите на Тръмп беше да се намеси и да разбута лобистите във фармацевтиката за лицензиране и да вкара в употреба именно тези основни лекарства, с което им сецна печалбите с 30% . Как няма да вият срещу него
  • 8 Аспирина

    9 0 Отговор
    Е за, умни хора....!
  • 9 Кочо

    5 6 Отговор
    Абсолютно вярно! Патил! Като ви сложат 24 часа на системи в гастроентерологията, тогава ще разберете! Иначе си напишете минусите и гълтайте аспирин колкото щете със съзнанието, че правите нещо умно и ценно. И аз така бях, докато припаднах! Холестерол, Хемоглобин под 100, висока захар, триглецериди, пулс над 80... Сега без аспирин всичко в норма, пулс в покой под 70. Може понякога, но след стабилно хапване на сланина и подобни укрепващи неща.
  • 10 Алфа Ромео

    10 0 Отговор
    СЗО оплю и Ремдесевира като веднага след това успокоиха че скоро ще има ваксина, защо ли съм толкова тъп че нещо не им вярвам...

    Коментиран от #11

  • 11 Невярващ

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа Ромео":

    Искам да вярвам на СЗО , ама като им видя тези Честни сини очи , просто не мога !
  • 12 петела

    3 0 Отговор
    СЗО са мързеливи тулупи,които сатолкова зле,че до моментаедно свястно предложение не са направили. Много съм доволен,че Тръмп им спря кранчето. тези там не знам дали да лекари,но са класически чиновници като тези в царска Русия и нашите от времето на соца