21 Ноември, 2020 16:54 17 046 18

Българско растение е мощна защита срещу COVID-19

  • блатен аир-
  • каламус-
  • растение-
  • тръстика-
  • защита-
  • коорнавирус-
  • covid-19

Каламусът е широко разпространен както на Балканите, така и в Северна Азия

Българско растение е мощна защита срещу COVID-19 - 1
Снимки: Shutterstock

Пандемията от кования коронавирус хвърли в паника целия свят през последните месеци. Десетки милиони са вече заразените, а жертвите отдавна минаха милион. В последните месеци всякакви експерти изказаха мнение как да се преборим с това зло.

Историята показва, че по време на епидемии много хора използват чесъна: ядат го суров, вдишват пари от чесън или дори леко натриват носа си със сок отвътре, преди да излязат.

Но има още едно лекарство - каламусът или както е познат у нас - блатен аир или акорус, ароматна тръстика, пише zdrave.to.

Българско растение е мощна защита срещу COVID-19

В научната медицина каламусът се използва широко като ароматен, дезинфектант, успокояващ и храносмилателен помощник, а също така успешно се използва за лечение на пептична язва.

Блатният аир също се използва за предотвратяване на много вирусни инфекции. По време на епидемиите от холера и коремен тиф корените на растението са се дъвчели или малко парче се е държало в устата.

Сега някои хора правят същото по време на грипни епидемии, като в същото време консумират чесън. Блатният аир е активен срещу вируси, така че си струва да го използвате за профилактика.

Корените му съдържат етерично масло със сложен състав, танини, горчив гликозид акорин, аскорбинова киселина. Използват се в хранителната промишленост, парфюмерията и медицината. В съветско време те са били използвани както в пивоварството, така и в сладкарството.

В народната медицина растението също се използва широко: при заболявания на черния дроб и бъбреците, пикочния мехур, белодробна туберкулоза, стомашни заболявания, треска, зъбобол и нервни заболявания.

Разбира се, има противопоказания при използване на каламус. Те са стандартните при доста видове мощни билки: за бременни и кърмещи, лична непоносимост, при проблеми с бъбреците. Опитайте с малка доза и разберете как тялото ви се отнася към това растение.

Блатният аир произхожда от Северна Азия. През средните векове е отглеждан и на Балканския полуостров. Сега се среща рядко, явно подивял, по блатистите, мочурливи места, в бавнотечащи води. В България плодовете не узряват, поради което се размножава вегетативно.

Находищата са ограничени – Софийско, Самоковско, Казанлъшко и край р. Искър. В диво състояние е разпространено в много райони на Азия и в приатлантическите части на Северна Америка.

Използваемата част на растението е коренището. То се изважда през пролетта – април месец или през есента – октомври месец. След изваждането коренището се обелва, нарязва и се изсушава на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

Правилно изсушената билка има жълто-кафяв цвят отвън и бял отвътре. Срокът на годност на целите корени е 3 години, а на нарязаните – 2 години.

За вътрешно приложение 1 кафена лъжичка блатен аир се залива с 400 мл вряла вода. Кисне се 1 час и се прецежда. Пие се 15 минути преди хранене, 3 пъти дневно по 1 чаша.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 антрашпиц

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Еее стига де!То па голяма фалба..
  • 3 Срещу простотията и измамата

    36 1 Отговор
    Лек няма!
  • 4 Бачо Киро

    23 0 Отговор
    От утре всички да дъвчете корени!

    Коментиран от #11

  • 5 улаф

    17 1 Отговор
    Къде си купя?
  • 6 Жоро

    33 3 Отговор
    Ние отдавна пасем трева.
  • 7 5268

    45 1 Отговор
    уж е българско ма идва от азия и се среща в северна америка.
    страшни сте
  • 8 435лрл4к

    32 4 Отговор
    Разковничето се крие в "кованият" коронавирус. В тази дума, макар и написана по грешка се крие всичко!
    А вие слагайте намордниците ! Скоро ще блеете по терасите и ще ръкопляскате на "медиците" !
    Скапано човечество! Жалко, че и аз съм във вашата група и ще се наложи да пия от същото "лекарствто" дето ви подготвят да приемате!

    Коментиран от #13, #18

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 8 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
    госпожицеСЪБИНА АНДРЕЕВА

    Коментиран от #16

  • 10 От факти

    18 1 Отговор
    "В народната медицина растението също се използва широко: при заболявания на черния дроб и бъбреците"-------"Разбира се, има противопоказания при използване на каламус. Те са стандартните при доста видове мощни билки: за бременни и кърмещи, лична непоносимост, при проблеми с бъбреците"
  • 11 За овце

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    То, като почнеш да гледаш на нещата от към корените, вече не можеш да ги дъвчеш. И Събинче, тифът и холерата не са вирусни заболявания.
  • 12 Учуден

    2 4 Отговор
    А бе ,това не е ли папур или се бъркам,по деретата го има.🙄
  • 13 Hess

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "435лрл4к":

    Истинско удоволствие е да срещна човек със мислене сходно на моето!Хора като теб ми дават надежда,че все още не всичко е загубено!
  • 14 Ейприл

    9 0 Отговор
    Госпожице Събина, откъде тази енергия за преписване у вас! Цитирайте си източниците, така по-малко ще се излагате. И тези ваши напъни със заглавията все издънки там! Установявам, че закъснявате с инфото това сме го чели още в първата вълна на ковида! И за да не съм толкова критична към вас ви подсказвам, че можете утре да пишете за фронтмена на INXS, препишете нещо навреме!
  • 15 Баба Яга

    5 2 Отговор
    За сега съм на трева може да минем и на корени
  • 16 Ей папагал 🐦

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Само това ли си научил в училище, че повтаряш едно и също на всяка статия като развален грамофон
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.