23 Ноември, 2020 18:04 3 991 2

7 причини за появата на крампи

  • мускули-
  • мускулна треска-
  • крампи-
  • схващания

Ето на какво се дължат мускулните крампи

7 причини за появата на крампи - 1
Снимка: Shutterstock

Мускулните схващания без съмнение са нещо крайно неприятно. Крампи в крайниците, най-вече в мускулите на краката, могат да се появят поради ред причини.

Вижте кои са най-честите причини да се схващат болезнено мускулите:

Дехидратация

Дори леката фаза на дехидратация може да накара мускулите да потрепват или болезнено да се свият. Ако тренирате, движите се активно или просто сте в движение през деня, но не пиете достатъчно вода, крампите могат да ви сигнализират, че сте дехидратирани.

Дефицит на минерали

За да провеждат нервните сигнали, на мускулите са им необходими определени електролити. Тези електролити представляват минерали с определен заряд. Сред тях са магнезий, калций, калий, фосфор, натрий. Ако изпитвате дефицит на някой от тези минерали, ще се появят крампи в краката.

Бременност

По време на бременността хормоните се променят, както и нивата на повечето съединения в тялото. Също така под тежестта на нарастващия плод мускулите може да търпят известни затруднения, предизвикващи крампи.

Бременността също е период с възможен риск от дефицит на магнезий и фосфор, заради което лекарят ви може да сметне, че трябва да взимате добавки.

Прекалено изтощение

Изтощителните тренировки, които водят до преразход на енергия и крайна умора на мускулите, могат да предизвикат крампи в крайниците. Прекалено интензивните тренировки са риск не само за мускулите, но и за нервната и сърдечносъдовата система.

Натоварвате едни и същи мускули

Някои спортове предполагат натоварване само на определени мускулни групи, например колоезденето и тичането. Те атакуват предимно мускулите на краката, заради което при претоварването им се случват силни и болезнени крампи.

Продължително стоене или седене

Нито едното не е полезно за тялото. Трябва да има баланс между активното и пасивното състояние на организма през деня. Продължителното седене и стоене натоварва краката и предизвиква крампи, кръвоизливи, спукани капиляри, спадане на сводовете на ходилата.

Прием на лекарства

Приемът на някои лекарства също може да предизвика поява на спазми в мускулите. Запознайте се детайлно с упътването на медикаментите, които взимате.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ СЪБИНА АНДРЕЕВА за полезната информация
  • 2 Блогър ката Бети

    7 0 Отговор
    От много работа, и старост, се получават крампи....!