Last news in Fakti

4 Декември, 2020 08:18 6 400 11

Ето как да преодолеете последствията от обездвижването по време на социална изолация

  • активно седене-
  • обездвижване-
  • социална изолация-
  • упражнения-
  • константин ковачев

Няколко минути упражнения предпазват от болки и нервно напрежение по време на работа

Ето как да преодолеете последствията от обездвижването по време на социална изолация - 1

Продължителното седене и обездвижването могат да доведат до сериозни последствия за здравето - както физическото, така и емоционалното. Особено в условия на социална изолация.

Освен физически болки, от които най-често срещаните са във врата, кръста и раменете, липсата на движение може да отключи и сериозни психически състояния, като паник атаки. Причината е, че негативните емоции причиняват стрес на вътрешните органи и цялостната нервна система, и то при 95% от хората. Този процес води и до цялостно блокиране на определени мускулни групи.

За да не се стига до сериозни проблеми, тези състояния може да се повлияят с редовно изпълнение на леки упражнения, препоръчва Константин Ковачев, създател на метода Active Sitting (активно седене) и на първата в България цялостна програма за физическа и емоционална трансформация, базирана на приложна кинезиология.

На базата на науката за движение на енергиите в тялото, която съчетава баланса на структура, биохимия и емоции, Константин Ковачев и екипът му са разработили набор от упражнения. Те са лесни, подходящи за всички възрасти, изпълняват се на стол и са особено подходящи за седящите професии.

Няколко упражнения за минути:

На първо място трябва да ставаме на всеки час да раздвижим тялото. Да се изправим, да се протегнем и да се разходим 1 минута.Така ще раздвижим лимфата, която не може да циркулира нормално и да “чисти” организма ни от токсини. Това важи особено при седене на офис стол, когато ъгълът на краката ни притиска лимфните възли.

Лесно упражнение за раздвижване на лимфата е от седеж. Повдигаме 1 см петите и ритмично ги потупваме в пода за 1 мин. Така се получава ефектът “мускулна помпа”, които подобрява движението на лимфата. Масаж на точки, стимулиращи лимфната система. С пръстите на едната ръка масажираме точки в зоната под ключицата от рамото до гръдната кост от едната и от другата страна.

Друго упражнение за отпускане на раменния пояс, повдигаме раменете с вдишване и рязко ги пускаме надолу с издишване 3-5 повторения. За туширане на напрежението във врата се препоръчва да повдигнем леко рамене и да започнем да движим главата вляво и вдясно 15 сек. Чрез вдигане на раменете облекчаваме мускула на врата и по лесно раздвижваме прешлените. Важно е и да “активираме” мускулите на корема за да ни поддържат кръста. Слагаме си пръстите в областта на слънчевия сплит и леко прибутваме пръстите под ребрата. Така даваме сигнал чрез заглавните места на корема да работи по-ефективно.

Може да използваме и още едно лесно упражнение за разтягане, както сме седнали на стола и се навеждаме с ръце напред. По този начин разтягаме мускулите на кръста и без усилие подобряваме позицията на седене. Завъртаме главата под 45% на страни и навеждаме надолу. Друго упражнение за раздвижване на горната част на врата. Повдигаме леко брадичката нагоре и започваме да я движим в ляво и дясно с бързо темпо.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    0 2 Отговор
    кой пък ти каза че има обездвижване-точно обратното
  • 2 Лора

    6 1 Отговор
    Ако съм,, шен,, на мен не ми трябва да лягам и да ставам и обратно, за да, раздвижвам лимфите, но всичко е вярно, застоя е ,, опасен,, за всички възрасти.....!

    Коментиран от #3

  • 3 Зевзек

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Лора":

    Кухата Лора пак е тук.....😀😁😉😃😂

    Коментиран от #9

  • 4 тритон

    0 1 Отговор
    С удоволствие бих се раздвижвал с мацката от снимката.Защо не едновременно и с 2 мацки, голямо движение ще падне.

    Коментиран от #8

  • 5 Инструкции

    1 2 Отговор
    Купувате ковчег, копаете една яма и лягате в нея. На капака задължително се оставя златно килче и пачка с 500 евро. Бойко минава след един час и ви заравя живи. Повтаряте упражнението до пристигане на дрона майка
  • 6 раздвижен текст

    0 1 Отговор
    (Виж!) как да преодолеете последствията от обезд(...)ването по време на социална изолация.
  • 7 Много

    5 0 Отговор
    полезна статия, благодаря! Ето нещо от практическо значение.
  • 8 Мутон

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "тритон":

    А кога ще работиш да изкарваш за пенсионерите - преди или след раздвижването...
  • 9 А ти кухата, ДК

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Зевзек":

    Къде си, случайно у на, МСП...?!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.