10 Декември, 2020 20:10 24 192 14

Изследване показа неочаквани неща за витамин D

  • витамин d-
  • изследване-
  • витамин д

Стандартният кръвен тест за концентрация на този витамин разкри негов неактивен предшественик 

Изследване показа неочаквани неща за витамин D - 1
Снимка: shutterstock

Трябва ли да приемаме витамин D при пандемия? От една страна, многобройни проучвания показват, че ниските нива на витамин D в организма са свързани с повишен риск от рак, сърдечно-съдови и други заболявания, както и с висок риск от тежки заболявания и смърт от COVID-19.

Въпреки това, публикувани през януари 2019 г., резултатите от най-голямото клинично проучване по темата, проведено досега, в което са участвали повече от 25 000 души, показват, че приемането на добавки с витамин D няма ефект върху здравето.

Откритието, направено от учени от Калифорнийския университет (Сан Диего, САЩ), чиято статия е публикувана в списание Nature Communications, може да обясни това противоречие.

Факт е, че стандартният кръвен тест за концентрация на витамин D показва нивото на неактивен предшественик (прекурсор) на това вещество, съхранявано в тялото. За да може съединението да започне да работи, предшественикът трябва да се метаболизира в активната форма на витамин D.

За да разберат как чревните бактерии играят роля в тази трансформация, изследователите анализираха проби от кръв и изпражнения от 567 здрави възрастни мъже, живеещи в шест различни американски града.

Изследователите определят видовете бактерии, открити в червата на участниците, и нивата на предшественика и активната форма на витамин D в техния кръвен серум.

Оказва се, че колкото по-разнообразен е съставът на чревната микрофлора, толкова по-висока е концентрацията не на прекурсора, а на активната форма на витамин D в кръвта на участниците.

Изследователите също така идентифицират 12 вида бактерии, най-често срещани в чревната флора на участниците с високи нива на активен витамин D в кръвта им. Повечето от тези бактерии произвеждат бутират, маслена киселина, която е полезна за чревната лигавица.

Бутиратът се получава чрез ферментация от чревни микроорганизми на диетични фибри, намиращи се в храни, богати на фибри и сложни въглехидрати.

„Противоречивите резултати от предишни проучвания изглежда се дължат на факта, че те са взели предвид само концентрацията на прекурсора, а не активната форма на витамин D в кръвта“, обясни водещият автор Дебора Кадо.

Тъй като участниците в проучването са живели в различни региони на Съединените щати, те са били изложени на различни нива на слънчева светлина, естествен източник на витамин D.

Например, участниците, които са живели в слънчев Сан Диего, Калифорния, са получавали повече слънце през годината, отколкото други, и най-високите концентрации на предшественик на витамин D в кръвта.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един милиард евро

    31 4 Отговор
    Изкарах 10 плажа във Варна на плажа плувах и се пекох, яко се запасих с витамин D.

    Коментиран от #3

  • 2 Търновски ТРАВАСТИТ БИВШ ПЕДЕРАCТ

    15 2 Отговор
    Ша приемате ,да сте в час с пандемията !
    И тъй и иначе е без пари ,.....Милено ....

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Гошко:

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Един милиард евро":

    Изкара ..десет сеанса на плочка 5 на Околовръстното
  • 4 Нищо подобно, дами и господа

    35 2 Отговор
    Иначе всичките бебета, щяха, да, имат тази тъй страшна дума,, рак,, а просто един рахит.... лекуван с.един прост витамин, без който не може един подрастващи организъм, сега компаниите предлагат доста скъпи такива, да, си пълнят,, гушите,, че са бедни..!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Медик

    36 2 Отговор
    Интересно как ХИВ позитивните лица които имат вследствие на инфекцията хроничен недостиг на витамин Д , след два месеца прием на витамин Д под формата на капки или шпрей лабораторните резултати са впечатляващи и от критични нива от предходните тестове , то те вече имат нормален баланс. Не знам какво са открили в Калифорния, но не е точно така .
  • 8 Факт

    12 0 Отговор
    Значи важна е храната и пробиотиците и слънцето!
  • 9 Пламен

    10 1 Отговор
    Ровили са в на американците л'ната. Басирам се, че е Каракачанов от българска страна!

    Коментиран от #11

  • 10 Ани

    18 0 Отговор
    Защо защото в света забелязаха че този витамин спомага и затова започнаха да говорят че не е ефективен
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Извод

    11 4 Отговор
    Като те затворят в къщи, колкото и да зобаш витамин D няма смисъл, защото няма слънце.
  • 13 Доброто съм

    14 0 Отговор
    Има голям ефект от приема на витамин ,,Д"
  • 14 1111

    1 0 Отговор
    Само объркани глупости в тая статия.