Last news in Fakti

13 Декември, 2020 20:35 4 786 12

Виното и сиренето - естествените врагове на Алцхаймер

  • сирене-
  • вино-
  • полезно-
  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • здраве-
  • алцхаймер-
  • болест

Лекарите препоръчват да се избягва червено месо

Виното и сиренето - естествените врагове на Алцхаймер - 1
Снимка: Shutterstock

Ако гледката на плато със сирене и малко хубаво вино на парти ви носи наслада, изследователи от щатския университет в Айова имат чудесни новини за вас и здравето на мозъка ви, констатира StudyFinds, предава БГНЕС.

Тяхното проучване разкрива, че това популярно съчетание може действително да допринесе за по-добро когнитивно здраве с напредване на възрастта. Изследователите казват, че това е първото мащабно изследване, което установява, че специфични храни могат да помогнат в борбата с болестта на Алцхаймер.

Изследването проследява здравния статус на близо 1800 души на възраст между 46 и 77 години в Обединеното кралство. Участниците, които са част от биомедицинската база данни UK Biobank, завършват Fluid Intelligence Test (FIT) в началото на проучването между 2006 и 2010 г.

След това групата има две последващи оценки през 2012-13 и 2015-16. Всички тези тестове дават на изследователите моментна снимка на способността на групата да „мисли бързо“, докато остарява.

1787-те участници също отговориха на въпроси относно консумацията на храна и алкохол по време на всеки от тези три прегледа. Авторите на изследването искали да знаят за голямо разнообразие от решения за хранене,които всеки човек е правил през годините.

Участниците били анкетирани относно консумацията на различни храни и напитки, включително: пресни плодове, сушени плодове, сурови зеленчуци, салата, варени зеленчуци, мазна риба, постна риба, преработено месо, птици, говеждо, агнешко, свинско месо, сирене, хляб, зърнени храни, чай, кафе, бира, сайдер, червено вино, бяло вино, шампанско и алкохол, консумирани от всеки участник.

Резултатите разкриват изненадващо меню, което може да формира малко вероятна защита срещу когнитивния спад с напредването на годините. Изследователите откриха, че сиренето осигурява най-голяма защита срещу свързаните с възрастта когнитивни проблеми. Неговото въздействие е значително по-голямо от всяка друга храна в доклада.

Изследването също така установява, че консумацията на алкохол ежедневно, особено червеното вино, може да подобри когнитивните функции с напредване на възрастта. Докато червеното месо продължава да бъде проблемно, изследователите сочат, че яденето на агнешко всяка седмица може да увеличи умствената мощ в дългосрочен план.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РЪМПЕЗИ

    22 1 Отговор
    РАЗДАЙТЕ АГНЕШКО ЕДНА СЕДМИЦА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, ДАНО ИМ УВЕЛИЧИ УМСТВЕНАТА МОЩ НА БЪЛГАРИНА....И ВСЕКИ ДЕН ДА ИМ ДАВАТЕ ВСЕ ТАЯ...
  • 3 нАТУра

    13 2 Отговор
    Сирене от 5 или от 15лв. ? За един беден приятел питам, дето ми продава козе сирене от собствения си двор и вино, дето го брахме заедно от лозето му... Той и мед продава ама само на мене, щото му помагам с кошерите. Иии още ли купувате от пазарЯ или ХОДИТЕ ПО СЕЛАТА???!!!
  • 4 Брендолета

    1 10 Отговор
    Дрън-дрън виното лекува Алцхаймер. Бих казала, че по-скоро предизвиква включване на ХлъцТаймер при повишаване нивото на адреналин

    Коментиран от #6

  • 5 Британски учен

    5 1 Отговор
    ....и ракията и ракията!
  • 6 ГОСТ

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Брендолета":

    Не повече от 1 чаша, 2 максимум ,бе душа....Това имат предвид учените......

    Коментиран от #8

  • 7 Охо Бохо

    6 4 Отговор
    Кое сирене, пълното с палмово мссло? Хамериканците въобще имат ли нормално, а не бъкано с ГМО сирене.?
  • 8 Брендолета

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГОСТ":

    Съгласна. Ама който не може да пие и толкова стигат. И зависи какво загряване се получава. Червеното вино си е полезно, приятно, отпуска

    Коментиран от #10

  • 9 Йозеф

    8 0 Отговор
    Статията визира истински зрели сирена, правени от мляко. 30-50лв килото, има нишови магазинчета, продават хубави неща. Другия вариант е от село, пресно необезмаслено сиренье, или моцарела, става уникално в комбинация с домашен кашкавал. Тая година съм заложил и агнешка, и козя и конска пастърма, мерлото почти е готово, боядисва чашите. Суджука още не съм го правил, чакам да захладнее още и да направим свинско-телешка сватба, насолил съм агнешки черва за масрафа. После прехвърлям плесен от един италиански салам, става музика.
  • 10 ОНЯ СЪЩИЯ

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Брендолета":

    Абсолютно да....Точно това имах предвид.......
    Ама Ганьо това не го признава,сяда на масата и докато не се напука като казак не става,меша питиетата и после три дена го гони махмурлука.......

    Коментиран от #12

  • 11 дедо Флашко

    2 0 Отговор
    5 неща в секса, от които жените се страхуват. ЖЕНИТЕ ОТ МЪЖКИ ЧЛЕН НЕ СЕ СТРАХУВАТ,ТЕ СА РОДЕНИ ЗА СЕКС И ЗА ЛЮБОВ. НЕ КАЗВАЙ НА ЖЕНА,ЧЕ ЩЕ Я СКЪСАШ ОТ СЕКС,ЗАЩОТО МОЖЕ НЕЩАТА ДА СЕ ОБЪРНАТ И ТЯ ДА ТЕ СКЪСА. ТОГАЗ СТАВА ЛОШО.
  • 12 ОНЯ СЪЩИЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ОНЯ СЪЩИЯ":

    TO BE CONTINUED........
    Оди на село,вари ракия,цоца още докато тече от казана.....
    Добра е вика ,нема да чакам да отлежи.......Изпука я до Коледа....замине му черния дроб,после реве и псува докторите,че не го лекували....????